2018-08-15

Jubelkvartetten - Från norr till söder


Jubelkvartetten har förekommit flitigt här på bloggen, men jag får inte nog av dem. Oftast när jag stöter på grupper som tycks ha räknat fel när de hittade på sina bandnamn så finns det någonstans en förmildrande förklaring inklämd:

– Vi började som en kvintett och sedan behöll vi namnet fastän vi sparkade Rune. Det aset.
– Vi är en trio egentligen, men nu är den här gamla gubben med på skivan också eftersom ingen orkade ta fighten med honom.
– Jag är visst en duo. Det är ju det bästa med min schizofreni, att jag har ju alltid varandra.

I detta fall finns det ingen sådan bortförklaring, tvärt om skriver de tydligt på baksidan:

KVARTETTENS MEDLEMMAR
Theofil
Leif
Allan
Affe
Kurt-Ivan (På en skiva två år senare har han bytt namn till det fantastiska Curtivan, vilket låter som någon slags druid i en folksaga eller en stark salva mot munsår.)

De konstaterar alltså nyktert (så klart) att kvartetten har fem medlemmar. Dessa presenteras var och en för sig som på en pojkbandsplatta, men istället för att beskrivas som "helcrazy festprisse" eller "blyg och känslig" så beskrivs killarna i termer som "sjunger klart evangeliskt", "alltid villig att sjunga sången om Jesus", "effektiv när det gäller att tjäna i evangelium" och "utmärkt representant för frälst ungdom från Småland".

Den vänstra bilden får förmodas representera "norr", och bygger på att den gamla gubben har klängt sig fast som en apbebis på två av de yngre snubbarna som kramar snöbollar. Den högra bilden representerar då rimligen "söder", vilket gestaltas genom att en av gitarrerna huggs som en hacka in i ögat på en sjätte bandmedlem.
Jesus har fått en namnskylt men tycks ha varit frånvarande.

1967.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Elakt att peta han längst till höger i ögat med gitarren, men han var ju uppenbarligen gruppens mobbade omega-individ, eftersom han tvingades spela virveltrumma samtidigt som gitarr, medan de två "alforna" inte behövde traktera några instrument alls.

Hel-Robban sa...

Det skall tydligen startas ett snöbollskrig där uppe i norr, där av munterheten hos några i kvartetten.

Blackquill sa...

Att det ska va så svårt att räkna till fyra!

Per sa...

Är dom inte dessutom sex på en av bilderna?

Anonym sa...

Jesus är han till höger. Det är tidigt på långfredagen och tortyren börjar lätt.

Anonym sa...

Jag visste inte att Mark Harmon var med och spelade i Jubelkvartetten (längst till höger i bilden till vänster).

Anonym sa...

Enkelt. Det är en pojk-kvartett bestående av fyra hårt hållna och fromma gossar uppfostrade i Jesu Kristi namn, som backas upp av en eller flera kompmusiker (som antagligen även är deras bibelstudielärare, konfirmationspräster eller liknande - och som om inte fortfarande så iallafall innan pojkarna nådde puberteten garanterat förgrep sig sexuellt på dem).

Anonym sa...

Bollarna är prillor av kokainsnus. Ju mer man tar, desto närmare Jesus kommer man. Och på högra bilden är Jesus faktiskt med, i form av en litet mekanisk robot, han gömmer sig bakom skylten och sträcker upp en grön boxhandske på sin lilla pinniga arm. Han hejar på hack-gitarrmannen som är inbegripen i en batalj MMAS: Musical Martial Arts Surprise. Men när gitarrer var tillåtna var det inte så spännande eftersom kombatanterna dog alltför lätt. I sentida MMA har man bannlyst gitarrer och andra tillhugg. Man vill ju gärna att det hela ska pågå så länge som möjligt.

Anonym sa...

Den sjätte kanske är en tibetansk tulpa, en varelse framkallad av tankekraft?
/Fru Sylt

Anonym sa...

jag skrattade så jag fes.

Unknown sa...

Kanske är Jesus som knäppt bilden, på andra fotot...

Anonym sa...

Killen längst till vänster på vänstra bilden. Det ser ut som hans lugg tecknats med tuschpenna.

Someone sa...

Kors i Jesse namn!

Anonym sa...

Bandledaren Theofil avled 2011, i en ålder av 96 år. Grabbarna debuterade på skiva redan på 1930-talet