2015-08-24

Boströmarna - En dörr på glänt


Det kändes som en bra idé att ställa sig uppe på vägen så att man fick med hela bandet på bild, med utsikt över sjön och de där gamla husen som ingen orkat riva och där någon jobbat som guide i över tjugo år med två vilsekomna besökare i kvartalet. Det är oklart om det var fotografen eller en Boströmmare som föreslog det obegripliga, men plötsligt hade hela bandet glidit ner i diket. Fotografen måste haft en idé där alla Boströmmarhuvuden skulle ligga i en perfekt diagonal linje över bilden. Förödelse följde.

Dels lyckades det inte eftersom en hamnade för långt ner p.g.a. bristfällig skallmätning, men framförallt fokuserades det så mycket på den där huvudlinjen att ingen verkade se att de stod helt sjukt konstigt för att få huvudena på sina rätta platser.

Killen närmast kameran blev stående mitt i en otäckt vass hallonbuske som gjorde det nästan omöjligt att stå tufft och ledigt, trots ringen på lillfingret. Han bär en tröja med på tok för korta ärmar och kring halsen ett mycket litet krus med rökelse.

Nästa karl hamnade ännu längre ner i diket och står upp till anklarna i dy. Han försökte undvika att medverka på bilden genom att likt ett spädbarn gömma sig genom att blunda. Det funkade sådär.

Näste man är bandets hövding, vilket vi kan se genom att han bär flest ringar av dem alla. Killen bakom honom som är klädd i Provinstidningen Dalsland har det lite svårare. Han tilldelades en plats i diket där han knappt kunde hålla balansen, vilket gav honom en ytterst obekväm nigande ställning som han förgäves försökte tuffa till genom en hand i byxkanten.

Bakom honom är den som fått den allra sämsta platsen. För att placera in skallen perfekt mellan de andras krävdes det att han stod krampaktigt nedsjunken i ett "bulgariskt utfall" med händerna placerade i skrevet.

Sist och minst står den som fick den enkla uppgiften att stå helt vanligt uppe i vägrenen, men som ändå fick till en framskjuten Rolandhållning medan han försökte få ner sina händer i fickor rymliga som tändsticksaskar.

1974.

11 kommentarer:

Ola sa...

Vid "Bulgariskt utfall" bröt jag ihop helt. Var får du det ifrån? Sluta ALDRIG!

Ola (igen) sa...

Undrar f.ö. om Bulgarem har en t-shirt med dalahästar på? I så fall är det kanske Dalademokraten och inte PD som killen till höger om Bulgaren klätt sig i?

nada sa...

Kolla håret på snubben med för långa armar (eller för korta ärmar). Jag kan bara se två möjliga förklaringar till den frisyren.

1. Keith (han ser ut att heta så) var egentligen flintskallig, så fotografen fick i uppgift att i efterhand retuschera in en rejäl hårman. Ett resultat som blev... sådär lagom bra.

2. Keiths (jag blir mer och mer övertygad om att han heter så) frisyr hade vid fototillfället utvecklats till en egen livsform, med självständigt tänkande och storslagna drömmar. Denna livsform ville inte under några omständigheter ha något att göra med Keith, Boströmmarna eller de malkuledoftande skjulen i bakgrunden. Varelsen fångades på bild just som han/hon/den/det var på väg att lämna Keiths huvud i syd-sydostlig riktning.

BastuBögBengt sa...

Den dörren åkte igen med besked. De två med(lem)marna längst ner till höger i diket är dessutom klonade och man kan ana dryckfans desperation över att de med flit tycks vilja dölja sina bulor, årtalet till trots.

1974 skulle det inte bara kunna anas ett praktstånd, det skulle helst hoppa ut och drämma till en på käften och stå där som ett utropstecken.

Jubelåret 1974.

Alf Tycker Om Öl sa...

De är tydligen inte helt utdöda än, hittade en artikel i dt (från 2010) med följande skrämmande nyhet;
"Nu är en ny CD på gång, berättar Sören. Planeras att släppas i månadsskiftet maj-juni."
Det verkar bara finnas en äkta Boströmmare kvar i bandet - Sören (var inte han landslagsman i bandy på det gyllene 80-talet?). Dessutom omnämns en "Inger" som en potentiell ursprungsmedlem - var är hon på omslaget 1974?
Om jag ska komma med någon form av kritik till din i övrigt suveräna prosa till detta omslag - det är väl inget "dike" de står vid? Strandkantssluttning......

Anonym sa...

...och vilka jävla frisyrer se'n! Katastrofalt bara det! Hur fan tänkte de när de såg sig i spegeln på morgonen och övertalade sig själva att de var "hot stuff" med de där håren?

Nicke sa...

Det hedrar dem i alla fall att de inte föll för frestelsen att ställa upp sig runt "en dörr på glänt" på omslagsbilden. Eller att kalla skivan "Vid min stuga vid sjön".

Wagner sa...

Tyvärr grabbar så blev bussen med alla scenkläderna i stulen i natt. Men vaktmästaren på skolan har låst upp gymnastiksalens omklädningsrum och ni får fritt ekipera er med kvarglömda persedlar.

Prog-Robban sa...

Jag ser att de själva använt sig av dtavningen "Broströmarna", men er stavning med två m förefaller sig mer korrekt då ord som slutar på detta sätt ofta får dubbelkonsonant i prylar. Pinsamt att de bär ett felstavat/felböjt namn

Anonym sa...

Där stod de nu i lerbranten vid sjön Dillknäppen och hade just fått en omslagsbild plåtad. Två sekunder senare inträffade det s.k. dillknäppska raset 1974. Boströmmarna försvann i lermassorna ner i sjön. Endast Sören klarade sig. Tag lärdom ni som har tänkt ta en liknande omslagsbild. Det är alltid bäst att kontakta Sveriges Geologiska Undersökning först.

Niclas Bäckar sa...

Sören står längst till vänster. Han brukar spela trumpet på begravningar ibland. Ja, jag talar sanning.