2015-05-29

En sång bukett


Detta är något mycket märkligt och inte så värst fascinerande faktiskt. Jag tänkte kalla det för ett stolpskott, men det är snarare ett dundrande självmål kombinerat med ett vristskott i tinningen på målvakten.

Vi börjar med omslaget. Skivan har fått det smärtsamt särskrivna namnet "En sång bukett", och är illblå bortsett från en snål mängd handmålade blommor som påminner om encelliga organismer. På denna fond har de klistrat in bilder av de medverkade på skivan. Carinas bild är ett vanligt skolfoto, Viviannes bild hade passat in klockrent i skolkatalogen på sidan med bespisningspersonal och Krystynas bild blev så där bra som det alltid blir när man klär sig i Hubba Bubba-rosa och fotograferas med blixt framför en brun fond. De gamla gubbarna har fått svartvita bilder eftersom det de är från förr i tiden och nederst står Ray mellan mina favoriter Tomtélius och det härliga Bruzabandet, vars inbördes längdskillnad ger illusionen av att de alltid står i en trappa.

Om man gör misstaget att lyssna på skivan så får man intrycket av att detta är en konceptskiva, med ett koncept som är ytterst oklart. Människor som sjunger på språk som de inte själva förstår tycks i alla fall vara återkommande, samt att bandaren de spelade in på svajade rejält till och från så att tonerna skär sig hemskt. Nedan följer ett kort ljudexempel med Ray och Krystyna. Ray sjunger:

Ack vamelan du shuwne
Doo hallygalan
Do gronabla
Säger booges lande
Ja omjagova meat idé
Follow vadelain
Till vamland jag ändå alte vandeDärefter följer ett härligt exempel med den ostadiga bandaren på besök i Polen.

1980.

25 kommentarer:

Jimmy sa...

Skofoto är ju nästan roligare än skolfoto!

Tvärsan sa...

Låten är ju den inte helt okända Värmlandsvisan, dock något misshandlad.

Wagner sa...

En påse blandat, tack.

Pälle Näver?! Vem fan stavar Pelle med ä? Jo 8 stycken enligt Ratsit och våran Pälle är inte en av dom. http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4lle_N%C3%A4ver

Kenneth sa...

Det kan bero på att Pälle Näver dog för ett drygt 10-tal år sen Wagner.
Min far var musiker och samarbetade någon gång på 80-talet med Pälle Näver. Jag reagerade också på stavningen, så du är inte ensam om det.

GöP sa...

Jösses jävlar! Vad är det här för nått??? Ett skivomslag som tycks var hemmagjort enligt " klipp och klistra i lekskolan"-modellen och en ljudupptagning som verkar vara inspelat i badrummet på en gammal bärbar Philips kassetbandspelarare, modell 1970. http://i1107.photobucket.com/albums/h384/Bill50x/Philips_EL3302_zpsf29d1935.jpg

Anonym sa...

Bakom Ray ser man en skugga av hans stora hår. NOT! Det är faktiskt huvet på hans stämsångare X-Ray som det bara är typ Stålmannen som nånsin har sett.

Anonym sa...

Stålfarfar var väl ingen gyllene strupe precis, men en ganska cool snubbe. Han var med i en sån jättejätte-flera-dagar-lång cykeltävling en gång, jämte en massa spänstigt ungkött som cyklade varje etapp 10 ggr så snabbt som han. Men han vann ändå, för han cyklade långsamt nästan hela nätterna i stället och rullade i mål medan de andra låg och önskedrömde att de hade rakat rövarna lite bättre. Och sen sjöng han in en stenkaka om det där, som handlade om att medan de andra gräddade sitt morgonkaffe så "kommer Stålfarfar Stålfarfar ångande fram! Hans vita skägg det fladdrar på jultomtevis...". Med mera.

Kuriosa.

Anonym sa...

Ja jävlar, vilket original han var, stålfarfar! Härlig gubbe som cyklade tills han blev 100 år. Finns mer att läsa på wikipedia för den som är intresserad.

Stefan sa...

Stålfarfar är också seriefigur

http://www.kaptenstofil.net/img/skrivbord/vanner_av_ordning_1024x768.gif

Tror t o m det är han som är chef över "Vänner av ordning"

Idag kan vi nog inte förställa oss hur stor han blev i samband med det cykelloppet. Grejen var väl att han inte fick delta p.g.a. sin ålder så han cyklade utanför tävlingen.

F ö var ljudexemplet lysande, man hade förstått mer om han sjungit på finska!

Wagner sa...

"Kenneth sa...
Det kan bero på att Pälle Näver dog för ett drygt 10-tal år sen Wagner."

Jo jag vet, står i länken. Men inte ens om han levt hade han funnits på Ratsit då han hette Josef Herman Elander Högstedt.

nada sa...

Det absolut mest fantastiska på hela denna bukett av livmoderframfall är ändå fönsterslickare nr 3 från vänster i Bruzabandet. Snubben utför en sorts bakvänd Roland... en Dnalor... en bizarro-roland.

Stefan igen sa...

En kommentar till, har inte herr Tomtélius en väldigt kort slips?

Ola sa...

Gillar trenden med ljudklipp väldigt starkt. Jag vet att det EGENTLIGEN bara handlar om hiskeliga omslag, men ljudexemplena gör att jag kan skrämma barnen i säng ännu snabbare än förut. Fast de vaknar åtskilliga gånger på nätterna, skrikandes och svettiga. Men det har nog inte med Värmlandsvisan på polska att göra, väl?

Göran sa...

Får sköna Eilert-engelska vibbar här.

Wolf sa...

Vivianne ser en smula maskulin ut. Hade hon måhända tvätt-tid den dagen & tvingade morbror Vladislav att raka sig hjälpligt samt dra på en peruk till fotograferingen?

Förståndetsbeskyddare sa...

Nä nu har'e gått för långt. Katastrofala Omslag-bloggarens internetbedrägeri har nu avslöjats. Han hittar bara på å photoshoppar! Detta inlägg är det vattentäta beviset bortom rimligt tvivel som varje domstol i hela världen accepterar: Det kan omöjligen ha funnits en sådan LP-skiva. Sånt här kan bara hittas på av samhällsfarliga bloggare. Vad gör polisen? Om du läser detta, dra omgående ur alla sladdar du hittar!

Förståndetsbeskyddare sa...

Om bloggaren bor i en stad med rälsbunden kollektivtrafik, eller på annat sätt kommer i kontakt med fiol- och dragspelsspelande tiggare, så kanske vederbörande kan hitta ett tips på katastrofala omslag bortom gränsen för det man kan föreställa sig vara möjligt. Det utmanar förvisso relativitetsteorin, men varför inte försöka?

Anonym sa...

Kära/käre förståndetsbeskyddare; om du nu tycker så illa om detta - vad i helsicke gör du du här?? Alla kan ju inte vara såna moralpräster som du, eller..? :P

Förståndetsbeskyddare sa...

Svårt att vara behärskad moralpräst en måndagsmorgon i tunnelbanevagnen när en tiggare drar igång sitt dragspel eller fiol. Tre tankar kommer spontant instinktivt till en: Mörda, mörda, mörda! I form av en knuten näve i fickan som investering i framtida koncentrationsläger. Och en vision om hur ett katastrofalt omslag (utslag) av en inspelning av detta skulle kunna se ut. Jag har inget alls till övers för ovälkomna musikanter-wannabes,tiggare eller kungar lika. Om knugen spelade dragspel intill en uteservering där jag äter, så skulle minst en av hans livvakter få en blåtira.

Someone sa...

Finns det verkligen någon utöver Herr Dryck som köper dessa skivor?

Kapitalist sa...

Albaniens hela industri väntar på Herr Drycks efterfrågan av den omslagna vinylskiva som deras samlade pappers-, kemiska- och artistiska industri har framställt. De har ställt ut exemplaret i ett skyltfönster i Tirana, för det fall Herr Dryck skulle råka passera förbi (och inte märka att det är en importerad 3D-printad kinesisk skiva).

Wagner sa...

Den här buketten har vissnat så nu vänder vi blad.

Anonym sa...

En skvätt Googlande ger för övrigt vid handen att Bruzabandets Z ovanligt nog inte är ett dansbandszäta, utan herrarna kommer från Bruzaholm, mest känt för att vara en av endast två orter i Sverige med ett zäta i namnet, och den enda där zätat är helt omotiverat.

Anonym sa...

Mannen längst till vänster i Bruzabandet heter Svante. Jag hade honom som musiklärare hela min skolgång. En jävel på dragspel.

Lino Simonsson sa...

Finns det en låtlista som man kan kika på? Jag är nämligen en samlare av skivor med Stålfarfar.