2015-02-04

Hans Edler - Dirty Sally


Om man kan tala om klassiker inom kategorin värdelösa skivomslag, vilket man förstås kan, så är detta en av de verkligt klassiska plattorna. Jag hade nöjet att lägga vantarna på ett exemplar när jag var i Holland nyligen. Detta är alltså en svensk platta, men under alla år av skivgrävande har jag inte stött på den förrän jag åkte utomlands och fann den i en skivbutik under den alltid lika luddiga kategorin "world music".

Omslagsbilden består av en oskarp och mycket illa inklippt Hans ovanpå en trist, grå fond. I området kring S och R är det särskild klumpigt saxat, jag fattar inte riktigt vad de var ute efter där. Han är iförd en evigt värdelös kombination av maggördel, leopard-cape och i övrigt bar överkropp. Med oimponerad min och oväntad armföring spejar han ut över sina ägor som Kejsaren av Skräp.


På baksidan tornar han upp sig ännu malligare, men eftersom han tänkt så vanvettigt fel i sitt klädval så kan han inte rädda upp det med ren självsäkerhet. Det ser inte klokt ut, och det fattade förstås alla utom Hans själv. Omslaget ratades med all rätta av skivbutiker och andra med nyktert sinne, och byttes därför ut omgående mot ett mycket mer neutralt dito.
 
Edler grundade för övrigt skivbolaget Marilla, en label med en hel massa alster som platsar här på bloggen och som med andra ord platsar på ytterst få andra ställen.

1975.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Samma år,1975, avfyrade han "Do the hustle". I en vit tvångsskjorta från Beckis. Finns det skämskuddar tillräckligt för detta?

Apa-Lasse sa...

Jag har Elektron Kukéso med samma Hans Edler.

Och jag måste med eftertryck hävda att det inte är skivomslagen som är det mest hårresande med denna artist.

http://www.youtube.com/watch?v=SJnBhIrcx3M

Anette sa...

Han är misstänkt likt Roger Taylor från Queen oxå.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lasse Jansson sa...

Jag har sett alla Hasses shower de senaste 20 åren och jag har lärt känna mannen som anses ha gjort den verkliga kultskivan inom elektronmusiken.
Hans Edler har dessutom blivit min vän och jag har ingen förståelse för de rent ut sagt ärekränkande kommentarer som publicerats på denna blogg. Att gömma sig bakom anonymiteten är dessutom fegt och visar bara på att de som gör så (om det inte rent av är samma person som skriver i många fall) inte törs stå för sina åsikter. Om du som akapat bloggen tycker att det är kul med ilskna och elaka skriverier så beklagar jag och tycker att det hela bara är tragiskt. Publiktrycket på konserterna och framgångarna med de egna spelningarna visar ju att publiken tycker om honom och faktum är att Hans Edler är en riktigt bra gitarrist och sångare.

Anonym sa...

Jag tror inte nån här har nåt att invända mot din utsaga att han är en bra gitarrist och en bra sångare. Det är dock detta alster specifikt som det mesta här handlar om och då är det bara att konstatera att som låtskrivare, imagekonsult och utövare av det engelska språket lämnar Hans mycket i övrigt att önska, även med dåtidens risiga mått mätt.

Begreppet ärekränkning verkar lite luddigt för dig, men det har dock inget att göra med åsikter. Att anse att någon är en pajas faller inte under det begreppet.

Det är kul att du gillar hans shower, och kanske till och med denna skiva, men vissa gör det inte och några av dessa väljer att uttrycka det här samt göra sig roliga över alstret ifråga, vilket iofs inte är särskilt svårt. Sånt är livet, deal with it. För det flesta, mig inkluderat, räcker det med att visa fram sitt fotoalbum med bilder från 70 eller 80talet för att folk skall skratta sig fördärvade, jag brukar skratta med, jag såg ju för fan inte klok ut!

Anonym sa...

Tommi: Varför ägnar du tid åt att läsa och skriva på en blogg som du tycker är meningslös?

Lasse Jansson: att folk vill titta på en artist, och tycker om honom, betyder inte automatiskt att den artisten levererar kvalitet. Hans Edler är en medelmåttigt sångare. Jag kan musik och sång. Kan du? Som estradör är han sämre än medioker. En riktig klockstannare. Iaf på de filmklipp jag har sett. Och det är inte en åsikt, det är ett faktum.

MEN - till saken!

Ni som tycker att Hans Edler är orättfärdigt påhoppad, och självpåtaget börjar föra hans talan, ni måste ju komma ihåg att den här bloggen i första hand skjuter in sig på kassa skivomslag. Och det här ÄR ett kasst skivomslag. Fotot ÄR oskarpt. Inklippningen ÄR slarvig. Klädvalet ÄR konstigt. Han uttryck ÄR osympatiskt. Det här omslaget är helt enkelt slarvigt och tråkigt gjort. En dålig produkt. Och det verkar ju som att Hans Edler själv tyckte det.

Och jag är helt säker på att även Lasse Jansson, Leif Schulman, Tommi m fl håller med om det, inte sant?

Annars betyder det ju att ni tycker att det här omslaget är fint och välgjort. Eller ial helt ok. Och vad ska man då tänka om erat omdöme om karln själv, som varande "elit" och "riktigt bra"?

Teodor

Hel-Robban. sa...

Helt plötsligt,inom mindre än 2 timmar kommer 3st. inlägg skrivna i samma stil men under olika signaturer. Jag misstänker att det är samma person som ligger bakom alla. En som tar den här bloggen på blodigaste allvar.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nicke sa...

Det är en fin linje mellan roliga kommentarer och barnsliga påhopp. Jag tycker Herr Dryck balanserar bra på den linjen, medan en hel del kommentatorer klampar in som en elefantöl i en glasbutik.

Jag har andrautgåvan, som märkligt nog verkar vara ännu mer sällsynt än den som drogs in. Det är inget höjdaromslag det heller, Hasse sitter i en röd sammetssoffa, klädd i en lagom utsvängd vit kostym.

Anonym sa...

Lysande omslag i all sin fulhet!!

Låt inte några gnällspikar, förstöra Sveriges bästa blogg.

För övrigt är det en ära att komma med här! Om folk sen inte tycker om ens musik, må väl vara hänt, alla kan inte älska allt.

Garry N

Anonym sa...

Hej Hans!

Blir det någon gala på Tyrol igen?

Det var kanon. Grabbarna i Tom Rocker Band gjorde ett höjdarjobb.

Wagner sa...

Jo det var så sant. Tänkte på det redan efter Bambis inlägg och nu kom det en fråga till Hans om något gigg på Tyrol.

Skulle det inte vara enklare att dra iväg ett mail direkt till den berörda? Eller har alla i innersta kretsen "Dirty Sally" som startsida?

Anonym sa...

Omslaget är katastrofalt, precis som namnet på bloggen antyder.

Edler som musiker tycker jag inte alls är katastrofal i sin genre. Fast det har ju inte ett smack med denna blogg att göra, helt offtopic.

Buster sa...

Men visst kan Hans vara en förebild för t.ex. Putin med sina fina kläder och bar överkropp?

Jörgen Stafrin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Black Fender sa...

Hans var före sin tid i Sverige. Det var först på 1980-talet mannens kropp blev objektifierad. Det har jag sett och hört på Historieätarna. Omslaget är ett tydligt avbrott från det kollektivistiska och proggiga i Sverige.

Hans var tidigt en self-made man som vågade pröva konventionerna i ett socialistiskt Sverige.

Stefan sa...

Herr Dryck är liter elak som låter Hans Edler få skämmas under lite längre tid än de andra artisterna på Bloggen.

Anonym sa...

Om Hans fortfarande läser tråden: Vad betyder egentligen Kukéso?

Anonym sa...

...möjligen syftar Hasse på flänsost?