2015-01-28

Omega - Csillagok utjan


Detta är någonting alldeles, alldeles vanvettigt. Hade Jane Austen fått ge en titel till detta makabra stycke kultur hade den fått heta oförnuft och migränkänsla. Nu biter vi i den sura ungraren och betar av det här, från vänster till höger.

Först en ängslig liten herre med någon slags inkasmycken hängande kring halsen, matchat med kortkorta vita pluderhosor och vita strumpbyxor. Skulle jag dra till med en gissning så spelar han keyboard och gör även bandets bokslut.

Sedan en man i helskägg och dopklänning, med en frisyr som prickar någonstans mellan Annie Lööf och en sjuårig flicka. Kanske sitter han på knä.

Näste man (?) är ett fullkomligt vidunder. Han tycks vara dubbelt så stor som minirevisorn, frisyren mäter en dryg kubikmeter och påminner om en hel bal glasfiberisolering som han har vikt över skallen. Min klassiska term "Cocker spaniel-öron" räcker inte till på långa vägar, den här snubben har snarare två fullvuxna hundar hängande från tinningarna. Detta kombineras mot allt förnuft med en blank sidenscarf, broderad väst och en skjorta med de mest hysteriska ärmar: de påminner om sådana agilitytunnlar som speedade collies brukar kuta genom.

Till höger om honom sitter Jesus Kristus-Pettersson och myser i kortärmad frälsarsärk. Han verkar vara en rätt stadig kille av ansiktet att döma, men hans armar ser förvånansvärt späda ut.

Sist ut är en man med storslagen äventyrsfrisyr, stolt blick och kavat pose, men allt det där går rätt ner i slasken eftersom hans kläder är helt fucked up. Jag vet inte ens vad jag ska skriva, jag fattar ingenting. Det är som att han har satt på sig en korsett på fel håll, som han är jobbigt naken under, och kombinerat denna med en skitful T-shirt med broderade bårder och veckade ärmar som ser ut att vara öppna i armhålorna.

Dessa fem stolpskott har samlats för att njuta av Gasen. Låt oss nu aldrig mer prata om denna skiva.

1978.

21 kommentarer:

Unknown sa...

Återigen en helt hysteriskt kul "huvudet på spiken" kommentar!!

Anonym sa...

http://youtu.be/LKAUG5KKu-4

Anonym sa...

Men hur i hela friden hamnade Staffan Götestam i ett ungerskt hårdrocks(?)band?

Lennart Regebro sa...

Det fina med utländska skivor är att om dom har tagit sig hit var dom ofta ganska stora i sitt hemland. Om det inte är skivor från ett restaurang-band då.

Så man kan hitta dom här vidundren på Youtube. Dom har till och med en Wikipedia artikel.

Och precis som Ungerska är en slags misslyckad finska är detta en slags misslyckad hårdrock.

Wagner sa...

Om dom tagit ut svängarna betydligt mer än så här hade succén i Eurovision song contest varit given.

Ja inte 1978 då utan som en blek uppföljare till Skäggiga Damen.

Micha sa...

Trean från vänster är ju Jaws från Bond-filmerna. Fast med en hund på huvudet.

Anonym sa...

Har nästan väntat på att Omega skulle dyka upp på den här bloggen.... men på den tiden såg man ju ut så där, i framtiden!

GöP sa...

Detta var fan i mig nästan i samma "höga" klass som de svenska dansbanden vad beträffar klädseln.
Men är bandet ett gäng transor eller dragshowartister???

Hel-Robban. sa...

Ständigt detta 70-tal, hur i h#¤¤%&te kunde smaklösheten få breda ut sig så ohämmat? Fascinerande i och för sig så här i efterhand.

Unknown sa...

lennart regebro,ungerskan är äldre än finskan,kan inte vara en misslyckad variant av en kommande dialekt, att håna är ynkligt och felplacerat,tycker jag.Titta bara på abbas 70 -tals utstyrsel,ser ut som jävla apor på barnmaskerad.Leva o låta leva!! .Du Pelle!Kitsch är faktiskt väldigt nära äkta surrealismen,

MF sa...

Jag har sett dom live, flera ggr. De såg ut så i verkligheten :-) "På stjärnornas väg" betyder titeln. De var kända ett tag, med "Time robber", eller "Idörabló" som den heter i original. https://www.youtube.com/watch?v=LYjpTto1yuE

Someone sa...

JO, DEN HÄR TYCKER JAG ATT VI SKALL PRATA JÄTTEMYCKET OM!

Anonym sa...

Är inte killen i mitten Henrik Torehammar?

Stellan sa...

a.j. sollar, Att kommentera såna här omslag utan att håna är väl en omöjlighet?
Har man en gång klätt sig så där, så får man nog bjuda på det.

Fantastiskt blogg, det här! Har räddat mitt humör många gånger genom åren.

Wolf sa...

Herre jävlar! Just när man trott att botten är nådd så dyker det upp nåt ännu värre. Fascinerande. Undrar om det blir pinsamt tyst på dessa gossars släktträffar idag.

Anonym sa...

Ett sånt överdåd av katastrofalitet. Men det är ändå detaljerna som gör det: killen till höger har som sagt hål under ärmarna. Han högst upp har istället små valkar på axlarna som håller ut ärmarna från kroppen och ger honom stans mest accentuerade armhålor. Killen till vänster har tamejtusan sprund på pluderhosorna, som om det vore ett par ombyggda gympashorts.

Jag hoppas verkligen det här spektaklet finns förevigat i helfigur, för det som döljs i gasen lär vara etter värre.

Anonym sa...

Sök på "omega hungary" så får ni åtskilligt mycket mer. Dessutom så är det sångaren som har jättefrisyren.

Anonym sa...

Jesus Kristus Pettersson a.k.a Pirre från Sommar med Ernst haha

Unknown sa...

Omega var utan tvekan en av de största östeuropeiska rockbanden, som dessutom hade turen att nå utanför järnridån. Några av albumen är dessutom inspelade på engelska. Det är riktigt fet 70-talsrock i klass med exempelvis Pink Floyd. Men även om jag gillar musiken så ser de helt förjävliga ut i den här videon:
https://www.youtube.com/watch?v=QENkB-xmtAM

Tack för en kul blogg! Keep up the good work!

Anonym sa...

https://youtu.be/Rkquxg2DzEw

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=s91uxJl4lz0