2015-01-14

Mutkattomat - Ilo irti


Vad en mutkattomat är vågar jag inte svara på, men det känns som något som japanerna lanserat och som förbjudits i EU.

Vid en första anblick är det bara ett väldigt rött omslag med en lite tokig titel, tre snubbar med löjliga västar och en klockren legogubbe-frilla i mitten. Kanske är det lite läskigt också med den mörka karaktären längst bort på skogsvägen; min gissning är att det antingen är den fjärde och långsammaste medlemmen i bandet, en skitstor hare eller Döden. Men sen ser man en detalj som jag inte blir klok på.

Var fasen tar den mittersta killens vänstra arm vägen? Har han ingen vänsterarm? Eller löper den rakt in i bröstkorgen på Averell Dalton till höger? Jag tänkte först att han håller om Averell om ryggen, men han ser ju faktiskt ut att stå strax bakom legogubben. Så antingen har han vridit axeln ur led för att bilden skulle kunna bli så jäkla bra som den blev tack vare deras exakta position, eller också är en mutkattomat ett finskt automatiserat amputationssystem som denna lilla trio marknadsför med hjälp av skivan på bilden.

Från Skammens år 1977.

19 kommentarer:

Christian sa...

Okomplicerad

Anonym sa...

...och Ilo irti betyder "Glädje Ut".
God bless Google translate :)


Ja dom ser ju lite glada ut.

Anonym sa...

Legogubben ser väl rätt lurig ut?
Till skillnad från Dalton, som inte verkar veta vad han ska tycka om situationen. Och anledningen är lätt att räkna ut med puselbiten den saknade armen, med tillhörande hand, som letar sig upp i förbjudna regioner.
För övreigt så har skräddaren lyckats dåligt med byxorna. Skrynklorna i grenen bildar ett mönster hos samtliga medlemmar, även de som inte kniper, som man kan tycka är tveksamt bra på ett skivomslag.

Makarov sa...

Mittkillens vänsterhand håller på att göra kamraten till höger mycket nöjd. Det märks på senares uppskattande flin.

Wagner sa...

Tack för översättningen nu blev det mycket enklare att förstå omslaget.

Eki kör även solo på temat Finsk Stämning. https://www.youtube.com/watch?v=G61bGDHlSqI

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

"Ilo irti" betyder bokstavligen "Glädjen lös", men en bättre svensk översättning är nog "Släpp lös glädjen"

"Mutkattomat" betyder "De okomplicerade"

Anonym sa...

Förklaringen till virrvarret av armar stavas neurosedyn. Killen till vänster äger de två vänstraste armarna varav den ena har en extra armbåge. Den högraste armen i bild sitter otvetydigt på killen till höger. Han har nog bara en. Och det kvarvarande småklottret av fingrar sticker ut från mittenkillens axlar. Att alla tre trots sina lyten fortfarande ser så glada ut beror på att deras mödrar använde ytterligare preparat som rörde till utveckling av hjärnan. Skepnaden i bakgrunden är Tom Alandh som gör en dokumentär om trions turné ute i skogen.

Anonym sa...

De kan ju vara siamesiska tvillingar också. Eller trillingar. Med gemensam arm. Axel. Höft. Lite av varje.

Anonym sa...

Vad -mer exakt- gör detta omslaget katastrofalt..?
Ok, snubbarna har fula kläder och frisyrer, men so what, vem hade inte det på 70-talet?

Tobias sa...

Den detalj som jag direkt såg, och inte kunde släppa, är hur stolligt det ser ut med händerna på legogubbens axlar! Ser ut som att någon bakom honom håller på att försöka klättra upp på hans rygg, eller nå't.

Anonym sa...

Mutkattomat? En sån har jag hemma för att muta katten snäll...

Anonym sa...

Det uttalas mo't-katto-matt, inte mu:t-kattoma:t

Anonym sa...

Korrigering: mo't-kattå-matt

Anonym sa...

Fem av sex stycken händer är fotografiskt redogjorda för. Den sista är antingen amputerad eller gör nånting oförskämt. Bakom den dokumenterade delen av brottsplatsen

Anonym sa...

Det är MYCKET som gör omslaget katastrofalt.
Förutom det som räknats upp av Herr Dryck, och i ovanstående inlägg. (I Finland körde man tydligen inte med fåniga "kaninöron" vid fotografering som vi höll på med i Sverige vi den tiden, utan den lite grövre "handen-i-röven") Heder åt finnarna i just det avseendet.
Tillbaka till ämnet.
Fotografen hade alla möjligheter i världen att eliminera Döden i bakgrunden. Han valde att INTE ta ett steg 30 cm åt vänster. Varför får vi aldrig veta. Men för omslagets del blir det bara konstigt. Helt omotiverad förskjutning. Och glöm att komma dragande med nåt gyllene snitt. Den lektionen kan jag garantera att den här fotografen aldrig var psykiskt närvarande vid.
Om så vore hade han antagligen inte glömt sitt stativ vi denna fotografering. Ensemblen lutar betänkligt. Det KAN iofs bero på att de intagit frukostdosen Finlandia. Men det är troligare att fotografen gjort det. Dels pga nämnda disposition av motivet, det glömda stativet, och den uppenbara oförmågan att hålla kameran någorlunda horisontell. HADE fotorafen gått klart bild&form i åk 9, och dessutom varit nykter, hade han aldrig slösat film på dessa herrar.

Anonym sa...

På den tiden hade Finland sin egen textilindustri. Och det syns. Mest pinsamt är ju de felsydda byxorna. De krympta koftvästerna är inte heller vackra. Fin röd ram de har runt sitt skivomslag också förresten, de måste ha haft inhemsk finsk grafisk designbyrå också. Mutkattomat, vad mer kan man säga?

Nigel sa...

Den här skivan borde vara intressant.

https://www.google.se/search?q=nigel+pepper+cock&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=HBi8VOneM-jMygPvkoGIDQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=320&bih=460#imgrc=R93KTxNDJLO7YM%253A%3BBU2w3wFnbavYXM%3Bhttp%253A%252F%252Fi.imgur.com%252F8ik9X.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.amazedmag.de%252Foutfit-fresh-white-reeboks%252F%3B480%3B476

Anonym sa...

I ordagrann betydelse "utan kurvor"

Anonym sa...

Javisst, men i det här sammanhanget "de okomplicerade", "de otvungna". Och det syns ju. Tre reko helyllegrabbar i stickade västar, sådana vi alla hade på 70-talet innan någon hört talas om global uppvärmning. Den fjärde snubben på bilden är bandets manager, som gjort en hederssak av att hålla sig i bakgrunden. Mer dansband än så här blir det inte i Finland.