2013-01-04

Tomtélius - En värld i toner


Tomtélius är tillbaka igen! Det är inte klokt vilket segertåg de gör här på bloggen just nu (nyligen har både Barndomshemmet och Min Vårdröm varit med).

Denna gång har de valt att stå samlade i ett vardagsrum, och vilket vardagsrum sen! Väggarna är dekorerade med någon sorts grovt strukturspackel, vilket de även valde att smeta fastinsidan av det lilla valvet som en läcker bård av raklödder. Det står även en anskrämlig staty i rummet, stor som en hel karl, en kraftlös benjaminfikus som ser ut som skam och bastkorgar hängande i rep.

I denna lustens boning bombarderas familjen Tomtélius av en fotoblixt av det mest brutala slag, placerad ovanför fotografen så att skuggorna på väggen ger två av pojkarna perfekta illusions-hockeyfrillor. Nämnda dödsblixt lägger även två skarpa solar i den högra herrens glasögon, utmärkt placerade för att förhindra ögonkontakt.

llande kläderna så kör familjen tomteljus på falurött och vita skjortor, och det ser ju rätt stiligt ut. Det hade funkat riktigt bra om inte farsan hade struntat i temat när han dagen till ära valde blåa strumpor. Detta för oss osökt till deras skodon. De trogna läsarna här på bloggen är bekanta med fenomenet där personerna i dansorkestrar ideligen misslyckas med att synkronisera sina pjuck, oavsett hur mycket möda som lagts på de matchande uniformerna i övrigt. Här ser vi ett udda undantag från denna regel; av vad vi kan se på bilden så har de faktiskt lyckats ta på sig likadana skor.
MEN.
Det skiter sig likväl, eftersom de obligatoriska skorna är en horribel modell av vita loafers med jumbosula, någon sorts föregångare till de där runda rehab-dojorna.

1980.

22 kommentarer:

Med örat mot rälsen sa...

Den femte medlemmen spelade sax men likt Ian Stewart i Rolling Stones hade han inte utseende nog att få vara med på foto. Just därför satte de övriga medlemmarna upp saxen i ena hörnan så ingen skulle kunna tvivla på att det fanns en femte medlem.

Åsa sa...

Den turkosa g-klaven i höger blomsterarrangemang går inte heller av för hackor! (Den kanske var tänkt att matcha strumporna)

Anonym sa...

Män tror alltid (ja ja generalisering) att ingen lägger märke till vad de har på fötterna. Vilket nu är bevisat - via denna sajt - att det gör man visst det, om det är fullständig åt h--- til!

/Eva

Anonym sa...

Fotoblixten speglar sig till och med i den glansiga underläppen på den högra kisande sonen! /Bengt

GöP sa...

Den starka blixten fräter ut detaljer i de ljusaste partierna och dessutom har man en gul färg på typsnittet mot en delvis vit bakgrund!

Wagner sa...

"vad vi kan se på bilden så har de faktiskt lyckats ta på sig likadana skor."

Men det vi inte ser är han som står gömd bakom gitarren och farsans ben. Det pillemariska flinet kan betyda allt från snedslitna träskor till gula gummistövlar.

Anonym sa...

Oj, de där hockeyillusionerna lurade i alla fall mig...

Anonym sa...

Den underbara gångmattan i matchande bruna och beiga färger (ser ut att vara tillverkad av någon typ av syntetmaterial), ger bilden ett perspektiv. Mattan gör att; liksom i Leonado DaVincis "Nattvarden"; blicken dras mot centrum av motivet. Och där sitter ju Pappa!

Anonym sa...

"Anonym"....just det...mattan...fasan..skräcken...flera nyanser av brunt!

nada sa...

Jag är lite nyfiken på statyn till vänster.

Det kan inte vara en slump att någon har ställt dit en staty föreställande en person som begår självmord genom att trycka en stjärna genom fontanellen.

Anonym sa...

Grymt! Rickenbacker 4001 och en Gibson les paul goldtop.

Jag kan tänka mig att slutresultatet låter som en blandning mellan Motorhead och Kiss?

Anonym sa...

Jag tänkte precis skriva att den mittersta sonen har gummistövlar på sig, men någon annan hann före.

X-pert sa...

Keso på väggarna ihop med brunbetsad låtsasallmoge är alltid en hit. Och valv är ju alltid SÅÅÅ klassigt. Han som kletade på keson till höger om basisten har verkligen fått frispel. Fick han inte leka klart med fingerfärgen på dagis? Har han signerat sitt verk längst ner till höger eller inbillar jag mig?

Anonym sa...

Ha ha! Snygg kommentar idag X-pert!

Någon signatur ser jag inte skymten av.

Anonym sa...

En blandning av Motorhead och Kiss? Eller snarare en blandning av bajs och kiss?

Anonym sa...

Förklaringen till den horribla miljön att de giggar på en pizzeria. Därav valvet, kesoputsen, och grissinipinnarna som vänstra moppemuschen håller i.

Anonym sa...

Fjuniga moppemuschar är tamigfan det värsta som finns.

Anonym sa...


Tänk bara.En hel jävla värld av Tomtéliustoner!!!

X-pert sa...

@nada
Eller oxå är det en ovanligt liten ninja. Dagen till ära maskerad med enbart vitt puder. Snart sitter det en kast-stjärna i tinningen på tomtefar.

Anonym sa...

Eller så är det de där killarna som tidigt insåg att folk kommer vilja ha toner till sina printers, och startade InkClub, och firade sina första framgångar med en trudelutt i familjen Tomtélius tambur.

Zmc sa...

Jag vill avfärda teorin om att fotosessionen utspelat sig i ett vardagsrum.

Såhär tror jag att det gick till:

Bandet var på spelning på nån liten krog, restaurang eller "lokal" norr om Dalälven. Efter spelningen kom någon på att man skulle ta en gruppbild.

Några månader senare satt man och bläddrade i fotoalbumet, avsiktligt eller ej, bara ett par veckor innan nästa skiva skulle släppas. Man snubblade över den här bilden och utbrast: "Jamen den här är väl bra? Den här kan vi väl ha som omslagsfotto?"

Och så blev det så.

Anonym sa...

Är det Alfred E Neumanns något mindre kände bror som står där i mitten?!