2012-06-10

Dacia - Svarta ögon


På detta omslag finner vi sex män klädda i kökshanddukar, bordslöpare och broderade julbonader, framför en sådan genomtradig gråbrungrön fondtapet som alla fotografer verkar ha haft tillgång till.

Mannen nere till höger har en comb-over i klassisk stil, sådana har vi sett förut. Mannen i mitten däremot, han bjuder på någonting alldeles extra. Istället för att försöka kompensera med hår från tinningarna har han låtit håret växa sig långt i nacken, och sedan släpat fram det över flinten! Här introducerar han alltså frisyren comb-forward, ännu ett koncept som aldrig borde ha lämnat idéstadiet.

Från skammens år 1977.

26 kommentarer:

Unknown sa...

Ha ha! Killen till vänster upptill ser ut som random fransk skådis i kultfilm.

Jar-Jar Krutiainen sa...

Verkar som att mannen med comb-over hade något otalt med fotografen. Varför skulle annars bandets snällaste medlem hålla fast honom?

Mia Smith sa...

I Kungsbacka finns (fanns?) en gymnasielärare i engelska, tyska, franska och ryska med en mästerlig variant av denna frisyr. Han hade ganska stort huvud och stråna låg från toppen av nacken till ögonbrynen, skulle tro att det fanns strån på 40 cm i alla fall. När han gick snabbt genom korridorerna hände det att topparna lossnade och vippade bakåt. Fantastisk syn!

Mattias sa...

Överkamning från nacken är tydligen inte helt ovanligt, och nämns som första alternativ i wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96verkamning

Nicke sa...

Det ser ju ut som ett gäng förbrytare som kommit på ett genialt sätt att göra rififi-kupper. Klä ut sig till dansband, under den obligatoriska pausen tar man sig genom taket till banken som ligger bredvid danshaket, bytet göms i förstärkarna, efter giget lastar man bara in allt i bandbussen och kör.

Nicke sa...

Glömde, varför valde man att ta namn från ett rumänskt bilmärke?

Anonym sa...

Varför ska det vara så sabla svårt att centrera en bild?

ilves70 sa...

Nicke: Troligen är flera eller alla i gruppen rumäner, och deras folk medan de stred stenhårt mot romarna var Daker (Dacians) och när romarna till slut lyckades klara av dem var deras förhållande ganska tajta även efter att romarna drog sit ut i samband med romarrikets långsamma fall. Rumänskan har stora band med Latin och namnen är ofta ganska lika (dock t.ex. -scu på slutet istället för -scus)

Det är inte mer konstigt att de använder ordet Dacia mer än att vi gör det i Svenskt Stål AB, Svenne Rubins, En Svensk Tiger osv.

ilves70 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
ilves70 sa...

Dessutom är det folkdräkter och vardagskläder från de trakterna så det är inte dålig smak - bara ovant för oss.

Tycker faktiskt att kommentarerna från Herr Dryck och folkets kommentarer börjar bli sämre, okunniga och rent av främlingsfientliga. :(

Det finns ju så mycket annat att ösa ur i omslagen än att hacka på kulturella skillnader; även i denna: kass centrering t.ex. som är närmast standard på omslag från den tiden.

Med örat mot rälsen sa...

Killen längst upp till höger har en egen variant på Rolandhållningen; samtidigt som han har sin vänstra hand på nedanstående killes axel ser det precis ut som om han inte visste var han skulle göra av sin arm.

X-pert sa...

Detta är en filmposter till den rumänska premaken till "Men Who Stare at Goats".

Markus sa...

Jag blir mest förvånad över att ett bolag som EMI ligger bakom en sådan här platta (och omslag).

Goose sa...

Om man tänker sig killarna i slitna skinnjackor istället för brodyrer så skulle de platsa som bad guys i vilken thriller som helst. Kanske man skulle ha plåtat dem på något längre avstånd för att minska skummisintrycket en smula...

Herr Dryck sa...

Ilves: Hur får du det till att vara främlingsfientligt? Att de kommer från ett annat land än Sverige, räcker det?

Mats sa...

Bara jag som blev förvånad över att en kortklippt J Mascis står nere till vänster?

Anonym sa...

Herr Dryck: Ja, för ilves typ räcker det. Skoja om Svenska omslag = humor. Skoja om utländska omslag, förutsatt att de på omslagen har mer hudpigment = RASISM!!!1!11!!

X-pert sa...

Den rumänska premaken hette förresten "Bărbaţii care se holbeze la caprine"

Someone sa...

Han längst ner till höger var ungefär så långt från "Leende guldbruna ögon" man kan komma.

Someone sa...

Han i mitten har inte bara kökshandduk på sig utan dessutom kilt.

Eller om det nu är ett förkläde...

Kenneth sa...

Killen uppe till vänster är ju en stenad Eric Idle från Monthy Python...

Jörgen sa...

Allihop har alldeles för stort huvud. Är det något typiskt rumänskt?

Anonym sa...

Jörgen skriver stereoskopiskt.
Man behöver bara lägga huvudet på snedden så blir det ett jäkla djup i inlägget!

Är det typiskt för alla Svenskar?

Elina sa...

haha åh du underbara människa! Hade en riktigt dålig dag idag och skrattar så jag gråter när jag läser alla kommentarer om alla skivomslag. Helt hysteriskt roligt!

M sa...

Ramlade in på bloggen av en slump när jag googlade på "äntligen fredag" och bildsökte och fann ett skivomslag som hette just så.

Sen har jag roat mig kungligt en stund.

Hursomhaver... mannen i mitten är ju med i filmen tjuren Ferdinand... hahaha

Anonym sa...

Dacia är det latinska och rumänska namnet på den gamla romerska provinsen Dakien, nuvarande Rumänien. Jag antar att detta är nån slags rumänskt folkmusik-pop-band som av nån outgrudlig anledning spelat in en skiva i Sverige. Att man valt titeln Svarta Ögon misstänker jag ska anspela på att det är nån slags zigenarmusik, och/eller den rysk-zigenska sången cherniye ochi, som betyder just svarta ögon.