2012-05-21

Manna - Jag tänkte spela solo


Detta är en platta som jag hurrade rakt ut när jag hittade, för jag hade letat länge efter den. Anmärkningsvärt med tanke på att de flesta andra hade klassat den som avfall.

Upplägget är som följer:
Tre mycket kristna personer står ute i skogen. Fotografen har sagt åt dem att ställa sig på var sin sida om en genomtråkig gran, och sedan bit för bit fått dem att kliva närmare stammen. Till slut står två av dem verkligen inne i granen, inklämda mellan grenarna och med sina noga valda finkläder tryckta mot den kådiga stammen.

För att få dem att gå så löjligt tätt intill trädet lär fotografen ha klagat på att de inte fick plats i bilden, att de behövde tränga ihop sig mer för att synas. Detta tyder på att något var rejält skevt, antingen i fotografens kamera eller i signalvägarna mellan hans ögon och hjärna. Det fanns nämligen gott om plats till höger om dem, säkert en meter luft som fotografen lät förbli tom. Däremot blev det jobbigt trångt på vänstersidan, där han skar av axeln på den bruna mannen med det stramande skrevet.

Sedan kommer vi till titeln, som skänker eländet ytterligare en dimension. Någon av dem, eller kanske alla tre, ville egentligen göra en soloplatta. Det sket sig uppenbarligen, och följaktligen står de nu där i skogen med två jeppar till som skulle rymmas på skivan. Titeln ligger nu där som en ursäkt; jag tänkte spela solo, men det blev inte så och jag beklagar detta.
Sedan är titeln dessutom skriven i grönt ovanpå grönt, dessa eviga dumheter som ständigt återkommer. Tänkte de att texten skulle ”matcha” bakgrunden om de skrev den med samma färg? Det fungerar inte så, fråga vem som helst som inte fått sina ögon utstuckna.

1979.

(För den petnoga skivnörd som kan tänkas hävda att skivan inte alls kommer från skivbolaget Signatur: det var Signatur som distribuerade skivan i Sverige.)

32 kommentarer:

Anonym sa...

Den är ganska skarp i jämförelse med många andra groteska omslag, fast ärligt så gör det inte saken bättre, men det är ganska anmärkningsvärt i alla fall. Ingen gas.

Anonym sa...

Gissningsvis är det han till vänster (med det stramande skrevet) som tänkt spela solo. Han ser liksom lite mer missnöjd ut. De andra två, kusiner och äkta makar, ser gladare ut då de plötsligt inte bara fick stå som utfyllnad på ett skivomslag utan också medverka PÅ själva skivan då skivbolaget av någon outgrundlig anledning beslutat sig för att dra stramskrevet vid näsan och slänga in ett par "wildcards" i ett desperat försök att hotta upp gubbkärringen.

Jodå /Therese

mptp sa...

Min första tanke var att nån i sällskapet tog sig en titt på utbudet och beslöt sig sedan för att självbefläckelse var att föredra. Den bistre karln med uppmärksammat skrev skulle mycket väl ha kunnat kläcka denna tankekedja.

Jonas sa...

Vad med Alex Schulman till höger?

Anonym sa...

Killen till vänster i bild ser ut som Ronny Cox i Deliverance.

Anonym sa...

Min teori är att Skrevet är Manna, och faktiskt har gjort just en soloplatta. De andra två är egentligen ett par svampplockare som såg att det var något lattjo på gång och ville vara med. Därav deras uppspelta miner och Skrevets bistra, lite besvikna uppsyn.

Mats sa...

jag tyckte det var Robin Williams som stod till vänster...

Anonym sa...

Typsnittet 'Manna' är skrivet i är ju faktiskt riktigt snyggt.

Charlotte sa...

SÅ underbart rolig, förstår att du skrek lyckligt rakt ut.

Vad jag verkligen gillar är de talande minerna.

Mannen med skrevet: "Jag kunde inte bestämma om jag skulle ha brunt eller brunt på mig idag."

Kvinnan (?) i mitten: "om jag lägger örat mot trädstammen kan jag höra trädanden viska."

Mannen till höger: "Han där borta, visst ser det ut som att han - ja, det ser faktiskt ut som att han - fotograferar oss."

Jonas Paro sa...

Ständigt denna fickpingis!

Anonym sa...

Ah, var rädd att du var på väg utför, då de senaste inläggen varit sådär. Hurrar nu istället för årets comeback!

Markus sa...

Ja, jag hamnade i samma tankebana som mptp. Översätter vi titeln till vad den egentligen säger är det väl något såhär (troligen Tarantino till vänster som tänker): "Jag hade tänkt att onanera, men se, nu fick jag sällskap i skogen. Menage à troi! (även om de inte vet om det än)"

Varför så bister? Han kanske börjar få prestationsångest.

Anonym sa...

Den där var rolig.

Men jag märker att tanken gång på gång vill tillbaka till det där trädet.

Varför varför varför valde de just det där trädet? Det känns nästan som en ledtråd a la Da Vinci-kod, eller som i filmen Seven. Det MÅSTE betyda nåt att de valde skogens allra vissnaste organism. För det kan ju bara inte, det KAN helt enkelt inte ha varit det träd de nöjde sig med efter att någon kläckt idén "Jag vet, jag tycker att vi ska vara ute i naturen på omslaget, så att folk känner harmoni. Jag tycker att vi ska stå vid ett träd!"

Hmm. Nej, så kan det inta ha varit. Det bara MÅSTE betyda nåt annat...

X-pert sa...

Slarvig skogsägare. Det vet väl alla att man får mer för virket om man stamkvistar.
Skall man köra solo i den sortens terräng räcker det inte med en virkad picknick-filt. Då krävs arméns yllefilt. Och dubbelvikt oxå helst. Annars distraheras man av allt stixigt och missar njutningen. Till publikens stora besvikelse kan tilläggas.

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Nu var det ju så att Jerker (som inte är med på bild) tog sig ut till skogen för att han ville vara ensam en stund med sina egna bestyr.

Bilden är tagen från Jerkers synvinkel den sekund då han tittade upp och plötsligt insåg att hans soloakt hade fått publik...

Anonym sa...

Solo? Kan det vara Han Solo? Från Star Wars?

De är typ scifi-lajvare, och hade bokat en lajvhelg i skogen och skulle rekonstruera ewokernas fajt med imperiet i episod 6. Och så när de bestämmer sina startpositioner säger han som håller i kameran (han skulle ta lite bilder på hela kalaset) att han tänkte spela Solo. I stället för Chief Chirpa som de andra trodde var uppgjort redan. Och det dämpade stämningen lite. Särskilt besviken blev han längst till höger, som hade lagt ner många timmar på sin Chewbacca-outfit. Man kan nästan se en skymt av The Dark Side hos honom.

Just då knäpptes kortet.

Someone sa...

Här tänkte jag skriva något fräckt om vilket sorts solo som skall dras.

Anonym sa...

Förmodligen skulle omslaget vara i 3D, med grenarna häftigt pekande mot betraktaren. Hur coolt som helst. Tyvärr tog pengarna slut (hela budgeten gick åt till att hitta ett par riktigt snajdiga och tajta byxor år ni-vet-vem) och så blev det som det blev...

Anonym sa...

Undrar just om de svalt ihjäl där ute i skogen när den utlovade mannan aldrig kom regnande ner från himmelen?
Kanske bröt de av pinnarna från trädet och gjorde en god och näringsrik soppa?

Ravin sa...

Skivan är utgiven på FG, en förkortning för Finngospel. Låter som ett skämt men är det tyvärr inte.

Herr Dryck sa...

Det stämmer bra det, det är nästan bara finnar som medverkar på skivan.

Anonym sa...

Haha... Underbart dåligt. ÄR det en kristen skiva, eller hittar du bara på?

Herr Dryck sa...

Nej då, det är as kristet as the day is long.

Anonym sa...

Den glasögonprydde mannen iförd allt för trånga beiga gåbortsbyxor utbrister på grov västMallaxdialekt:

"Ja tänkt spela solo"

Varvid den brunklädde,skäggprydde mannen med lätt bettfel och hans pottklippta kvinnliga bandkollega samt sedan 3,5 månad hemliga älskarinna på irriterad ostMallaxdialekt samstämmigt utbrister:

"Men det fåår du int!"

Anonym sa...

Herr Dryck, du lyser upp min vardag när den är som allra mörkast. Tack för detta sjukt underbart groteska omslag med tillhörande skarpa sågning.
Puss från Fru Sylt

Anonym sa...

Nej, X-pert, sluta omedelbart med att sprida desinformation på internet!
Att stamkvista granar är det sämsta man kan göra, och leder bara till röta, barkborrar och sura blickar från grannen! Till och med stamkvistning av tall är en långt mer omtvistad och kontroversiell fråga än vad man kan låta sig ledas att tro, så jag råder alla Herr Drycks läsare att tänka till en gång extra innan de ger sig ut i skogen med kvistsågen.

Rick sa...

X-Pert är ingen expert, han är en ovetandes jävla amatör. Man stamkvistar aldrig - ALDRIG - gran. Det gick lite mode i att stamkvista tall för något decennium sedan, men någon mirakelkur är det inte.

Anonym sa...

Den fjärde bandmedlemmen, som skulle stå längst till höger, dök aldrig upp vid fotograferingstillfället.

Ernst Snöping sa...

Den fjärde bandmedlemmen som i inlägget ovan uppgavs aldrig ha kommit till fotosessionen står antagligen till höger utanför bild
och spelar solo för allt vad tygen håller!

Mr P sa...

Notera den helbruna mannen till höger, vars ena knä plötsligt vek sig åt fel håll. Inte konstigt han ser besvärad ut.

Anonym sa...

Tack för denna skattfest!

Anonym sa...

ser ju ut som kvinnan hade tänkt spela solo när man kollar på hennes händer.