2012-04-25

Klippans gymnasiekör - Oh what a day!

 
Klippans gymnasiekör (redan där känns det ju våldsamt upphetsande) spelade in en skiva och behövde förstås ett omslag. Frågan är hur många av gymnasisterna som kände sig fullkomligt nöjda när de fick se det.

Det består av ett enda grönt fält. Mitt i står en tecknad koffert, full av inklippta figurer. Men istället för att vara full av gymnasieelever så har de klippt in deras musiklärare sju gånger. Han står och dirigerar illa utklippt under texten "Oh what a day!". Titeln klingar härligt tillsammans med bilden nedtill; ett oskarpt foto i svart-brunt där kören står uppställd i en gymnastiksal där ångesten ligger tät.

För att sätta spiken i knäskålen avslutade de med att sätta den nedre texten alldeles snett.

1974.

30 kommentarer:

Millan sa...

Snällt att dom satte trummisen framför kören i alla fall.

Görver sa...

Jag undrar om Pål Spektrum återfinns någontstans på omslaget.

Larsson sa...

Detta var nog hittills det fulaste...

Someone sa...

Man får väl förmoda att varken lärare eller elever är särskilt stolta över detta omslag.

Anonym sa...

Alstret påminner om hur gymnasieårsböckerna såg ut innan datorernas intåg. Lite hemvävt och kopierat typ.

Andreas sa...

De skojsar ju till det lite med "Örkelljunga skyttepaviljong" åtminstone

Perra sa...

Många fula och märkliga omslag har man sett, men detta var nog det värsta hittils...

Anonym sa...

Oj... Hur många i den kören har tagit självmord, blivit uteliggare, missbrukare eller A-lagare vid det här laget? Någonting säger mig att det är en långt högre procent än det samhälleliga genomsnittet.

Anonym sa...

Väldigt typiskt av en musiklärare att placera sig själv i centrum, det är ena självcentrerade j-vlar de där...

Janne sa...

Nu är jag en jobbig jävla messerschmitter, men jag KRÄKS på uttrycket "tagit självmord". Man KAN INTE säja "ta" självmord. Det heter BEGÅ självmord eller TA livet av sej. (Nej, "begå livet av sej" är inte heller OK. Det skulle vara precis lika skitpuckat faktiskt.) Om det vore OK att säja "ta självmord" skulle man i konsekvensens namn också kunna säja "ta mord" som synonym till "att mörda". Och hur korkat låter inte det?

Anonym sa...

Skit ner dig, Janne. Detta har ältats i flera trådar på denna blogg redan, men det går utmärkt att säga TA självmord.

Språket i P1 säger:

"Ta självmord betraktas fortfarande som ungdomsspråk, men ungdomar blir äldre och det är fullt möjligt att uttrycket kommer att ta sig in i allmänspråket. Man kan jämföra med ta beslut som ofta ersätter det äldre fatta beslut. Utan att någon fattat beslut om det, har ta beslut blivit det vanligaste uttrycket.

Ta har helt enkelt fått en utökad roll som funktionsverb. Det kan då ersätta äldre funktionsverb som fatta, begå, vidta (åtgärder). Verben fatta och begå har inte någon egen betydelse i fraserna fatta beslut och begå självmord. Deras uppgift är kort och gott att göra uttrycken till verbfraser.

Varför retar sig så många på ta självmord men nästan ingen på ta beslut? Gissningsvis för att det är vuxna som säger ta beslut men ungdomar som säger ta självmord."

"Ta självmord" betraktas numera om inte som fullständigt korrekt så i alla fall som "pseudo-korrekt", och det kommer att ta över fullständigt ju längre tiden skrider - det kan du ge dig fan på. Jag hoppas det får dig att må riktigt jävla pissigt, Janne! För är det någonting JAG kräks på så är det språkfascister som greppar benhårt i de regler de lärde sig i grundskolan - förmodligen för att allt annat i livet gått er bittra jävlar emot, och reglerna är det enda ni har kvar att ty er till och söka tröst i.

Anonym sa...

Av någon anledning kommer jag att tänka på Brasses lattjolajbans-låda när jag ser omslaget med musikläraren sju gånger i lådan.
"Fel, fel, fel......" som Brasse skulle ha sagt.....

Anonym sa...

Härligt att se att Teliafrisyren gjorde sitt intåg redan 1974!

Hildur sa...

Jag får en känsla av att kören i första hand existerade som en ursäkt för musikläraren att ge ut egna skivor...

Anonym sa...

Heja Janne!

Unknown sa...

Den mer 'populära' populärkulturen på 70 och framförallt 80 tal led uppenbarlgen av skriande brusten estetik...man undrar s smått ur musiken LÅTER...knappast nåt att akna får man förmoda...ekon från länge sedan nedlagda dansbaner..kanske med gnol av en ljumna skvätten Explorer som river upp halsbrännan och aldrig får man ligga..suck
En Kulturgärning men det blir lite mycket asand...listpopen på åttotalet var ruggig...och politikpopen....jisses!

X-pert sa...

Kören breder ut sig på väldigt olika stora ytor. Att knä in sig i "Örkeljungas skyttepaviljong" går väl bra. Men hur låter det när kören sprider ut sig över hela Jamaica?
Jag tycker det är fruktansvärt dålig stil att TA självmord. Det är ju stöld. Man borde KÖPA självmord. Anonym som hatar språkfascister har säkert ingen invändning.

Markus sa...

Jag försöker desperat förstå kopplingen mellan albumets titel och en resväska med sju musiklärare i. Men jag misslyckas.

Makarov sa...

Den sjuttonde från vänster - är inte det Doris..?
Djävligt lik i alla fall

Hildur sa...

@X-pert: Att hyra självmord går också bra. Eller låna, om man frågar snällt.

Själv tycker jag dock att "begå livet av sig" låter mycket vackrare.

Undrande sa...

@Hildur m.fl. Glidningen från begå via ta till köpa funkar jättebra på både surströmmingspremiär och sexdebut. "Köpa sin sexdebut" är rent språkligt helt OK om man inte är språkfascist. Sedan finns det moraliska och legala sidor så klart. Och naturligtvis kan man tänka sig ett annat upplägg på transaktionerna så hyra och låna blir också bra. Eller leasa eller hyrköpa.

Anonym sa...

Men halledudane då så gulliga ni är. Ni kan hålla på och larva er tills ni blir blåa i ansiktet; ni kan ändå inte ändra på det faktum att TA självmord är ett vedertaget och accepterat begrepp. Och det blir mer och mer vedertaget med varenda en av er gamla stofiler som dör ifrån.

Anonym sa...

Den läskigaste detaljen på omslaget är nog körledarens sekt-liknande utseende, inte nog med det så är de sju figurerna av honom bara fyra olika bilder. Kofferten var tydligen så stor att man fick köra copy/paste på ett par. Skägget, brillorna och polotröjan är scentypiska kännetecken av just sektledare, stackars ungdomar..de visste nog inte vad de gav sig in på när han bjöd in till privatlektioner.

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Jamen det är ju klart som korvspad:

Detta är dirigent Torkel Öjvinds egenhändigt producedade verk. Efter att ha fått sparken från Örkelljunga Philharmoniker arbetade han kortvarigt som musiklärare på Klippans Gymnasium. De stackas ovetande eleverna hade ingen aning om vare sig skivinspelning eller att de skulle hamna på ett skivomslag.

Torkel hade namngett sin självproducerade platta "Ode till mig själv", men skivbolaget chef tyckte att detta var lite för magstarkt och då han såg att det tilltänkta omslaget var prytt med sju frontalbider av herr Öjvind själv, så utbrast chefen "Oh what a day!". Torkel, som ville tillmötesgå alla utbrast då "Okej, vi kör med det då, men att ända omslagsbilden går jag inte med på!"

Vi ser slutresultatet...

Someone sa...

Janne. Det heter besserwisser.

Anonym sa...

kom nyss in på bloggen...av en slump
herr dryck har säkert hört eller läst det tidigare men

du känner kanske till att det finns nån utländsk som gör som du, laddar upp de gräsligaste skivkonvoluten?

tror man har sett runt 50-60 som man ibland undrade vilken smak den personen hade.

nåja, ha det herr dryck!.

Anonym sa...

hi hi.

Anonym sa...

Från min kusin i Skåne:
"
Jag var faktiskt med i denna kör med samma körledare. Vi spelade dock in en annan skiva, en EP tror jag. Han var en väldigt omtyckt musiklärare och vi åkte runt med kören och sjöng på olika platser i Skåne.
"
Per

Anonym sa...

Ta själv mord borde vara det korrekta. I alla fall på sikt.

Unknown sa...

Gillar att de återanvänt samma bild på musikläraren flera gånger i kofferten.