2009-09-27

Swington - Klackarna i taket


Vilket gäng! Det var inte mycket som blev rätt här. De valde att ta bilden med blixt sent på kvällen av någon anledning, med de sex medlemmarna inklämda mellan en mossig stenhäll och ett träd. Först ut på vänsterkanten sitter en späd karl med spännande luggtufs och en blick som antyder att han antingen lyckades vara alldeles oförberedd och chockades av blixten, eller också att han är en aning dum.

Ovanför honom står Hagrid och putar med röven mot kameran, en spexighet som alldeles bryter av mot stämningen på resten av omslaget. Vi får anta att han var den där som jämt skulle skoja, den där jävla ungen som jämt lade sig ner framför gruppfotograferingar och gjorde v-tecken. Till höger om honom står Hunken, Den Snygge i bandet med cool frisyr och solbrillor på natten. Bredvid honom står den som försökte vara just Den Snygge, men som aldrig riktigt lyckades. Med hundblick och dödligt het lugg nådde han en bit men vi får anta att han aldrig riktigt nådde den där topplaceringen. (Han bär vigselring, vilket kan ha satt lite käppar i hjulet för hans raggande.) Sen har vi ett otroligt par som placerades en bit bakom resten av bandet, en bit ut i mörkret på förekommen anledning. Herre Gud, bara titta. En cool snubbe som påminner om skurken Marv i Ensam Hemma, med gles mustasch och övre tandraden framför underläppen. Bredvid honom står hans homie som ser oändligt trött ut. I kombination med att ändå försöka se så hård ut som möjligt blev det katastrof. Över huvud taget att kombinera dansband med att verka så hård som möjligt är ingen hit.

Ett väldigt sjuttiotalistiskt typsnitt och en hemmaritad logga ramar in de sex, allihop iförda puffärmar.
1978.

30 kommentarer:

Stene Stenkaka sa...

Varför kommer jag att tänka på kanoter och en banjo?

GöP sa...

Detta är nog det mest amatörmässiga omslag jag någonsin sett!ALLT är ju hemmagjort:den dåliga (överexponerade) bilden, förmodligen tagen med en gammal Kodak Instamatic, det hemmarita typsittet etc.Detta är verkligen katastrof!!!

Neurotica sa...

Härligt,det är tom röda blixtögon på bilden.Det märks att det var ett omak att editera bilder innan Photoshop.Fotografen fann det väl inte mödan värt eftersom den presumtiva publiken inte skulle lägga märke till det ändå.
De har åtminstone haft den goda smaken att inte ha tajta skrev som avslöjar hela pungpaketets läge.Alltid något!

Med örat mot rälsen sa...

Killen bakom Ulf Brunnberg-kopian i mitten ser så där nödig ut som om han vilken stund som helst skulle behöva gå bakom trädet och uträtta sina behov. Eller så ville han inte vara med men tvingades med för att han var så bra på saxofon.

Linnea sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linnea sa...

funderar på om det inte vore mer fördelaktigt för mannen längst till höger ifall han blundade helt istället för att med denna trött-berusade blick titta mot kameran.

Jois sa...

Hej!

Visst är det så man undrar vad som kom först, albumets namn eller omslagsidén? Oavsett vilket skulle man ju gärna vilja veta hur de tänkte?

Klackarna i taket? Jag ser en bild där ni ser lite coola ut framför ett berg. Eller såg man bilden och tänkte, ja jäklar, här hade ni kul va? Klackarna i taket hela veckan?

Anonym sa...

Att bojsen ser lite handfallna ut har nog sin förklaring.

Det var då Reine Wisell hade klippkort Långbro. På den tiden något helt annat en fancy Fredrik Eriksson-lunchkrog för fint folk, ska ni veta.

Reine hade en kärlek till att utsätta sitt racingteam för små practical jokes och just den här helgen hade han bestämt sig för att göra om gänget till ett dansband.Och det var det förstås ingen som visste...(Swington var ju Reines sponsor - ett företag i hammockbranchen.)
Förutom Reine då.

Att ingen kunde lira spelade mindre roll. Det var "minglet" i baren efteråt som Reine var ute efter.

Petter sa...

Den klumpigt tecknade noten/kraftigt oproportionerliga lien i loggan är lätt det fulaste på det här omslaget, men sömniga tuffingens mage och underligt förskjutna midja kommer inte långt efter.

Stene Stenkaka sa...

I och med att jag inte har något mer att tillägga vad rör detta skivomslag, så väljer jag helt enkelt att inte skriva nu.

Anonym sa...

Ha ha ha! Ja vilket jävla gäng, det var det första jag tänkte....

stene Stenkaka sa...

Jag har suttit hela dagen och mediterat över detta skivomslag och kommit fram till följande: Detta var fanimej det fulaste skivomslag jag någonsin sett! Guldstjärna till herr Dryck.

Anonym sa...

Omslaget är möjligtvis det snyggaste man kan åstadkomma med en Kodak Instamatic, svart Text Marker 600-tusch och några ark med ljusblått kopieringspapper. Dendär röv-mannen uppe till vänster får mig osökt att tänka på en lite påstruken Benny Andersson... 1978 var ju ett ganska lugnt år för ABBA mellan två världsturneér. Att han lyckades med att smita undan från Voulez-Vous inspelningar i förmån för Swingtons var bara preludiet till ABBAs upplösning.

Anonym sa...

Jag skrattade rått så fort jag öppnade bilden! Extra mycket åt duon ute till höger. Synnerligen katastrofalt omslag!

Gustav Larsed sa...

Typsnittet är ju snott från restaurangen Krikelin i bland annat Skövde.

Kolla själv: http://3.bp.blogspot.com/_U7yomDGEQvo/ReBHJJ_okUI/AAAAAAAAAFM/5qa0khVJuyU/s400/krikelin.gif

Anonym sa...

Vill bara tala om att rövmannen är komikern Kristoffer Appelqvist.

Neurotica sa...

Hemritade omslag var väl överlag poppis på sjuttiotalet.Det skulle väl signalera något slags solidaritet-hemvävdhet-folklighet som vi finner föga eftersträvansvärd idag förmodligen.Plus att de inte hade datoranimering och redigering förstås.

Anonym sa...

Neurotica: Ja, hemgjorda omslag var ännu en av socialismens alla dåliga sidor. Alla är INTE lika bra på att göra skivomslag, vilket detta sannerligen bevisar.

Neurotica sa...

Anonym:minns med fasa och viss vemod barnskivan "Kåldolmar och kalsipper" med Nationalteatern(1976).Klassiskt omslag med hemkörda vibbar av växtfärgat garn,salongssocialism och allmoge.För att inte tala om hjärntvätten själva innehållet på skivan!:-)"Detta lär kommunismen...."
Fast det var väl just proggen som led värst av detta förstås.Men tydligen så spillde lite över på dansbanden också.:-)

Anonym sa...

Om dom hade hetat Swingtern hade det varit riktig katastrof.

Annan Anonym sa...

Eh? Det där "skämtet" var nog bara roligt i din hjärna.

Bajs-Lasse sa...

Stenen gubbarna sitter på bajsade jag på samma år som skivan kom ut. Undrar om de fick bajs under byxbaken.

Zendur Keldraaf sa...

tycker det är intressant med alla dessa totalt misslyckade omslag, tar man bara en bild och sen är det den som gäller? tycker det är väldigt ofta som gruppbilderna blir så att några personer ser ut som hej-kom-och-hjälp-mig.

sen val av typsnitt och dylikt, där undrar man ju också om det här med grafisk formgivning och idé inte existrerade eller om man fick högre status ju mer det skar sig och om det såg ut som om det var gjort under klipp och klistra på dagis?

kul med ett inlägg iaf herrdryck! hoppas på fler snart!

Jimmy Rotten & Ebba Blå sa...

Nästan allt av det där som visas upp låter minst lika dåligt som det ser ut, men låter ändå bättre än Eddie Meduza och annan typisk raggarmusik med hundraprocentiga lågvattentexter. Raggare är idioter, särskilt då Marcus med flaggan och Nalle Pittöga med tratten. De kör varandra i bajshålet, precis som Ronny & Ragge.

Rimbloggen sa...

Typsnittet till titeln skulle kunna vara hämtat från nån gammal tecknad film om Agaton Sax eller nåt..

Anonym sa...

Jag håller med föregående talare...vad han nu säger.

FRIDA KANSKE sa...

HAHAHAHA VAFAN

IlI sa...

SWINGTdN

Johanna sa...

Har just upptäckt bloggen och måste säga att du skriver otroligt underhållande! Jag och min kompis skrattade så vi grät när vi läste din beskrivning av detta mysiga omslag! Tack tack!

Riddarna sa...

Otroligt kul, jag gråter! Fantastiskt skivomslag.