2009-04-16

Lasse Kent's - 1

 
Här har vi ett band som trampade snett på båda de klassiska dansbandspunkterna; en apostrof i namnet och icke matchande skor tillsammans med i övrigt unison klädsel.

Och vilken klädsel sen! Herre God. Utsvängda byxben och stora kragar som sig bör på denna typ av omslag, men till detta brukar vi få se puffärmar med långa tighta manschetter. Denna standard har Lasse Kent's vågat bryta mot, och kontrar med ett långt värre påfund nämligen breda flugfångare i kulörta färger hängande från armvecken. Som fem smällkarameller eller Vileda Quickmops har de sedan samlats kring en måttligt fascinerande torgprydnad.
Det är en spektakulär samling människor, men jag kan inte låta bli att gå direkt på godbiten.

Mannen i mitten är nämligen helt otrolig. För det första så har han ingen hals. Han ser ut som en legogubbe, en snögubbe, en Fisher-Price-figur eller någon sorts docka med huvudet påskruvat direkt på överkroppen. Alternativt har han låtit galgen sitta kvar i kavajen, och sedan har kroppen sjunkit ner någon decimeter i kläderna. Men det slutar inte där! Var är armarna? Hans vänstra arm kan vi anta hänger rakt ner längs sidan, men det ser ändå märkligt ut, som att han har väldigt breda axlar. Den andra armen är ännu mer av ett mysterium. Antingen håller han armen om sin skäggige Johannes Brost-lookalike, men då tycks en bit av armen vara spårlöst försvunnen. Eller så har han böjt in armen i en mycket onaturlig vinkel bakom kroppen, lite som ett frivilligt polisgrepp på sig själv, och håller stadigt fast sig i statyn. Man kan ana något i midjehöjd som skulle kunna vara en tumme och ett pekfinger. Eller också har han ingen underarm helt enkelt. Armen slutar där uppe vid armbågen och följaktligen bygger alla bandets låtar på ett kontinuerligt öppet E-ackord då den enarmade gitarristen fick stämma gitarren på ett visst sätt och hålla till godo med lösa strängar.

Jag vill även fästa lite extra uppmärksamhet vid bandets spellevink, den balle gossen ute på högerkanten. Alltid är det någon som skall klättra upp lite högre än de andra och vara lite extra lattjo, men det är inte varje dag man finner någon sådan som dessutom har ett så coolt, sammanbitet leende och brillor som för tankarna till Batmans sidekick Robin.

Möjligen är denna fullträff i brunögat från 1976.

45 kommentarer:

H e l e n sa...

Hur kunde du undvika att kommentera polisongerna stackaren näst längst till väster inte lyckats grooma?

Anonym sa...

Skrattade så jag dog!

Janne sa...

Kolla på vänstra foten som tillhör mannen till vänster, är det en naken häl eller en gul frottéstrumpa?
Kanske bakdelen på en ihjälstampad kyckling.
Mannen i mitten tror jag håller på att trippar av, en förklaring till hans lustiga kroppshållning.

goose sa...

Skivmärkets namn är ju felstavat också - "Marilla" ska väl rimligen vara "Mårilla"?
För övrigt är det klent med händer överhuvudtaget - kan det vara ett handikappband som använder mopparna på skjortan för att ta uppmärksamheten från själva handbristen?

This Charming Man sa...

Min far och mor är bekant med en av lirarna i Lasse Kenths. Jag inväntar just nu besked från far om vilken av männen på bilden det är. I övrigt är det här världens bästa hemsida - alla kategorier.

Kai sa...

Detta vederstyggliga omslag kan vara ett av de jävligaste du presenterat. Allt är ju illa med det. ALLT.

Anonym sa...

Alltså, hur kan man tycka - eller hur kunde man tycka ens då - att Lasse Kents (dessutom med malplacerad apostrof) är ett bra bandnamn?? Det låter ju så urbota idiotiskt att man undrar vilket mentalt handikapp de personer som kom på namnidén led av.

Anonym sa...

Kung Erik här (problem med inloggningen...)

Med lite god fantasi kan jag räkna till sju naturliga armar. Det känns torftigt på fem grabbar, men det imponerar. "Liftaren", killern med den blonda kalufsen, vad i helvete har han i halsbandet? En penisring? Vågat...
Spjuvern till höger har röda band runt lilla höften, medan de andra har svarta. Är det en synvilla eller har han DAMP? Till höger har de dekorerat bakgrunden med en vacker cykel. Bilden är för övrigt tagen utanför länsmuseet i Kristianstad, och tio meter från denna abstrakta skulptur ståtar en vacker naken kvinna i brons; skulle inte det vara att föredra som blickfång? De där kanonerna, skulle det inte funka att posa lite käckt och hårdrock runt en sådan? Den blinde fotografen hade alltså alternativ. Det är en skrämmande tanke...

Eva sa...

intressant hur de verkar ha tejpat upp byxbenen utan att pressa kanterna. Ska brallorna återanvändas till något? Vad?

Anonym sa...

Ganska snyggt gjort ändå att man inte ser trådarna, för det måste väl vara så att dom är sprattelgubbar? Ser ingen annan förklaring till mannen i mitten i alla fall.../Mats

Janne sa...

Marilla var namnet på ett skivbolag som ägdes (ägs?) av en man vid namn Hans Edler. (Ja just han som ordnade 60-talsgalor på Tyrol med band som ibland t.o.m. innehöll en originalmedlem eller två.) Den inofficiella branchbenämningen på bolaget var Mårilla; ett namn som ju redan nämnts i en tidigare kommentar. Detta namn grundade sej på den genomgående ganska tveksamma kvalitén på produkterna som bolaget producerade. Samlar man kalkonskivor så är Marilla ett förhållandevis säkert kort...
(Jag kan bl.a. tipsa om en barnLP med en nallebjörn i Stålmannencape som hette "Super Ted". En alldeles underbart usel produktion!)
Till Hans Edlers försvar ska nämnas att han faktiskt även någon gång under 80-talet låg bakom en LP med leg. nattsuddarna Svante Grundberg och Björn Wallde. En sann kulturgärning!
Slut på dagens musiklektion.
/Janne (alltså inte samma Janne som ovan)

Anonym sa...

Eva ger genom en kommentar endast en kvinna hade kunnat komma med ytterligare bevis för att det faktiskt är skillnad mellan könen.

Jen sa...

Byxbenen börjar gå mig på nerverna.. att titta på kläderna när man har huvudvärk känns lite som att titta på engelsk lakrits :P Randigt svart och vitt överallt.
Glans-fransarna är fruktansvärda, men värst är flinen tror jag.
Tycker så synd om trädet som blev utsatt för det här.

Viggos pappa sa...

Jo, spellevinken till höger har röda band runt lilla höften. Han har även ränderna på jackan i en annan färgordning än de andra. Wolverine ser utt att ha gröna band runt midjan men inget grönt i dammvipporna.

Anonym sa...

De olika färgerna kanske är gradbetekningar i dansbandens egen frimurarorden..?

Daniel sa...

Sen står de på nåt slags borggård med kanoner i bakgrunden också. Frågan är om det är nån speciell vits med det eller om de bara valde ut det finaste huset i stan. En riktigt fin dag verkar det ju ha varit också... Sen undrar jag, de suddiga fläckarna uppe till höger, hör de till just detta exemplar eller är det smuts på linsen vid fotograferingsögonblicket?

Petter sa...

Jag hatar stjärnan kring skivans "titel". Maken till asymmetrisk och överdrivet spetsig himlakropp får man leta efter. Dessutom är den olivgrön, en föga bekommande färg för en stjärna.

Trummisen från Def Leppard hade platsat i Lasse Kent's...

Mib sa...

Är det ett träd? Jag tycker det ser ut som nåt slags rymdskeppsliknande från Star Wars eller nåt.

Mr P sa...

Janne: Det ÄR en bar häl på snubben längst till vänster. Karln har träskor på sig! Det är otroligt!

Ämma sa...

Japp, det är muséet i Kristianstad. Synd att de valde den hiskligt fula statyn när det finns en gigantisk bajshögsliknande skulptur i svart klarlack 20 meter till höger om dem..

Mib sa...

Jaha, det är en skulptur. Tänkte väl att det ändå inte kunde va ett träd....

Anonym sa...

HAR DU NÅGONSIN FÅTT NÅGON RESPONS FRÅN DE BERÖRDA?
Undrar jag som skrattar mig halvt fördärvad!

Magaluf sa...

Kan inte se att nån kommenterat loggan - mossgrönt på tegelrött är nästan maximal oläsbarhet. Men det är kanske lika bra att den inte syns - med apostrof och allt

goose sa...

Såg just att Fisher-Price verkar sakna fötter också samtidigt som det är någonslags rött kladd på stenarna under honom. Ställningen är lite upphängd-på-köttkrok i dålig skräckfilm. Ruggigt...

Ebeth sa...

Jag dör. Du är den bästa bloggaren ever.

Med örat mot rälsen sa...

Killarna har ju såna där brillor Stringfellow Hawke stoltsterade med när han var på väg till berget där han gömde Airwolf!

Gyllenbock sa...

Detta är en av de absolut roligaste bloggarna jag sett. Tusen tack!

Kilis sa...

Magaluf:

I fråga om läslighet så är färgkontrasten mellan loggan och bakgrunden väldigt god om du jämför med mycket annat här på bloggen. :)

Anonym sa...

Är det Runar i mitten?

Tobi sa...

Har alla missat att killen till höger hänger i ett rep som en sprattelgubbe?

Svempa sa...

Det är inget rep, det är en flaggstång.

Herr B sa...

Tjena! Länka till min blogg så länkar jag till din.. Lite samma stil på de båda...

Mib sa...

Hm. Har en känsla av att grabbarna på skivomslagen som ju är aningen åldriga nu och följde dåvarande modet, skulle kunna gå in här och kolla och faktiskt skratta själva.

Anonym sa...

Mib: Jag har en känsla av att de INTE skulle kunna göra det. Att ställa upp på ett sådant här omslag tyder på så pass bristande intelligens att självdistans inte är att räkna med.

Herr B: Varför skulle han länka till din blogg? Du är ju en äcklig, spammande besökshorare. Du kan i och med detta glömma att jag tänker bevärdiga dig med ett besök.

Janne sa...

I ett anfall av plötslig förvirring besökte jag just Herr B's blogg en kort stund. Den avgörande skillnaden mellan dessa två bloggar är väl kort och gott att den ena är rolig och inte den andra. Så nu vet ni.

Roger sa...

Instämmer: Herr B's blogg är inte rolig. Kanske kan han hitta någon enstaka rolig bild, men han kan inte uttrycka något roligt i ord. Roliga bilder kan vi leta upp på andra håll...

Anonym sa...

Exakt. Herr B är inte rolig. Inte alls. Att slå ner på vanliga svennars profilbilder är inte samma sak som att kommentera skivomslag. Gammal sketen mobbing bara. Lägg ner.

Anonym sa...

Det är inte konstigt att de inte valde den gigantiska bajshögsliknande skulptur i svart klarlack, eftersom den inte fanns där 1979, snarare 1999...

Anonym sa...

Mysteriet med den halslöse och armlöse mannen i mitten växer, då han ser ut att sväva fritt i luften! Inga skor eller nånting ses vidröra marken - han bara hänger där, nån decimeter upp i luften. Synnerligen märkligt...

Anonym sa...

Bilden är tagen 1974 och bandets ursprungliga namn från 1960 är Lasse Kenths

Anonym sa...

Va fan, de har ju TEJPAT upp brallerna också, check it out: ingen söm...

Lasse Spiss Nilsson sa...

Jag spelade med i Lasse Kenth´s nästan hela resan d.v.s 1960-1973 och därför vill jag förklara hur namnet Lasse Kenth´s blev till. Vi satt 1960 hemma hos två av killarna hemma i Skepparslöv och funderade på vad vi skulle heta. Vi skrev upp upp allas våra namn och satt sedan och spånade om olika kombinationer. Vi var två som hette Lars-Göran och en som hette Jan Kennet. Efter många turer hit och dit, så blev det Lasse Kent´s. Efter ca ett år så blev stavningen Lasse Kenth´s. Jag kommer inte riktigt i håg varför, men jag tror när det var, när vi skulle stava vårt namn på den vita fina orkestersläp, som vi hade dragen av Allan Carlssons fina Chevrolet. Vi var riktigt stolta av detta vårt orkesterfordon.
Vi blev ju, efter några år, en av Skånes mest populära orkestrar och hade ungefär 200 spelningar per år från Bornholm till Höllviken. Vi var kungar och prinsessa inom Skånsk dansbandsmusik. Vi hade två kvinnliga vokalissor under denna tid nämligen Christina Ahl och Inger Johansson.

Anonym sa...

Mannen näst längst till vänster är min gamle far, Mats Westerberg. Ni ska se dem allihop på omslaget till skriva LA-KE, det slår detta omslag med hästlängder, hihi ;) //Carolina

Anders sa...

Du missade det absolut "viktigaste" med detta band - de är nämligen "delaktiga" till att dansbanden började använda Z istället för S!

Lasse Kent´s är som sagt ifrån Kristianstad, från samma stad kommer även det "något" mer kända Lasse Stefanz:

"Vid en spelning på hemmaplan, folkparken Sommarlust i Kristianstad, får bandet sitt ”riktiga” namn. Folkparkschefen Folke hade nonstopdans med bandet och Lasse Kenths (andra lokala idoler i stan) men för få av bokstaven S när han skulle hänga upp skyltar med kvällens orkestrar. Folke satte helt enkelt dit ett Z i slutet på bandnamnet och de övriga tyckte det var fräckt, Lasse Stefanz var så fött!"

http://www.lassestefanz.se/om-lasse-stefanz/1970-talet/

(det finns ett värmländskt band som säger sig ha börjat använda Z i sitt namn tidigare än LS, men de är å andra sidan inte i närheten av LS i berömmelse, så de kan knappast sägas vara "skyldiga" till att inlett Z-hysterin.)

Anonym sa...

lägg ut en bild på dig själv med namn och bild, herr dryck, så ska vi ta dina kommentarer på allvar.