2009-03-28

Sjön suger - Fina fisken

Försök ta in följande:
Fem män; inklusive Lasse Åberg på vänsterkanten med plockade ögonbryn och blonderad mustasch samt Ola Salo i Jesustappning ute på högerflanken, står och tittar ner på sig själva i fiskutförande (bortsett från Ola, som med tomma, blinda ögonhålor stirrar ut i luften strax ovan akvariet).
Upplägget är så panikdumt att det är alldeles överväldigande. Det finns klara paralleller till Danny's skiva "Boogie woogie rock' n roll" som jag presenterade i januari förra året. Då var det en hop deprimerade dansbandsmusiker som försökte döda sina mindre versioner av sig själva. I det här fallet däremot är åskådarna väldigt nöjda med situationen. Akvariet är alldeles överfullt av fisk, och fem av dem har fått mänskliga huvuden och gör ett väldigt obehagligt intryck.
Vi hade kunnat sluta här. Deras huvuden är katastrofalt inklippta i en redan katastrofal bild, och så har de skojfriskt döpt skivan till "Fina fisken". Det räcker så.
Men låt oss gå en aning djupare. Frågan som man helt naturligt ställer sig återstår att besvaras: Hur fan tänkte de? Någon måste ha föreslagit detta upplägg och fått medhåll från alla de andra, detta måste vid något tillfälle ha uppfattats som en bra idé! Sedan måste idén ha förmedlats till en fotograf eller åtminstone en påstådd sådan, för att sedan förverkligas med detta som resultat, vilket i sin tur godkänts av de inblandade som en lyckad framsida till deras skiva. Helt makalöst. Den epidemi av sinnesslöhet som härjade i Sverige under sjuttiotalet lämnade verkligen sina spår.
1978.

24 kommentarer:

Tord Yvel sa...

Åh herrejistanes.

Herrejistanes.

Janne sa...

Artikelnummer MLPH 1233. Mariann records. Approved by Bert Karlsson.... Världsklass!

Det finns ju även paralleller till omslaget till Monty Pythonsingeln "Galaxy Song". Fast där finns ju den förmildrande omständigheten att dom faktiskt höll på med humor medvetet, till skillnad från här...

Unknown sa...

hahahaha, så brutalt. cp-bra blogg

Karin sa...

"En dum en känner att sjön suger"

- En dum en, Dunderklumpen

Anonym sa...

Det här var den sista skivan (av fyra) som de kom att ge ut. Kanske fick de aldrig mer lämna sina madrasserade celler?

Anonym sa...

du verkar vara en väldigt obehaglig och negativ människa inte konstigt att ingen tycker om en pessimistfisk som du.

Jois sa...

Jag undrar över en annan sak, heter plattan "Sjön suger"? Eller är det bara bandets roliga kille (trummisen?) som drog på sig den roliga tröjan och så råkade den hamna mitt i bild av misstag?

Buster sa...

Det är roligt med humor...

marihelene69 sa...

Å herregud!!!

@Anonym 21.36: gå med i en emoklubb och låt oss andra ha kul.

Herr Dryck: vi älskar dig!

Anonym sa...

Nu herr Dryck tror jag du fått en släng av afasi eller något annat som gör att man tappar verklighetsuppfattningen!
Så varför detta verbala påhopp på Sveriges bästa blogg och bloggare? Jo din slutknorr på analysen. Jag citerar:

"Frågan som man helt naturligt ställer sig återstår att besvaras: Hur fan tänkte de? Någon måste ha föreslagit detta upplägg och fått medhåll från alla de andra, detta måste vid något tillfälle ha uppfattats som en bra idé! Sedan måste idén ha förmedlats till en fotograf eller åtminstone en påstådd sådan, för att sedan förverkligas med detta som resultat, vilket i sin tur godkänts av de inblandade som en lyckad framsida till deras skiva. Helt makalöst"

Jag anser att detta är ju HELA BLOGGENS GRUNDBULT!! Detta resonemang är ju gällande för 99.9% av det du presenterar. HUR FAN TÄNKTE DE och någon måste ju tycka sig gjort ett bra jobb.

Tack för kaffet

//Arvika

Anonym sa...

Ja det är klart att det är grundläggande frågan för hela bloggen, men vad menar du med att han drabbats av afasi? Menar du att han besvarar frågan själv? Det var väl inget konstigt?

Anonym sa...

Upplägget är snott från Montey Pythons film `Meningen med livet`...fast jag tror inte att dom syftade p åsvensk dansbands urrrk!

TestaDetMesta.se sa...

ja VAD skaaa man säga :)

Sir Elof sa...

Monty Pythons fiskar var i alla fall välgjorda och man kunde skratta åt dem. Det här är ju bara så man vill gråta blod...

Tobbe sa...

Monty Pythonfilmen kom dock 5 år efter denna skiva så det verkar som om detta omslag inspirerade Monty Python och inte tvärtom.

Anonym sa...

Jois! Jag fattade inte riktigt om frågan var seriöst ställd... Om någon missat den delen så heter alltså GRUPPEN "Sjön Suger". Dom räknas musikaliskt som svensk progg och gjorde 4 LP på 70-talet (varav detta som redan påpekats var den sista.)

silverbeak sa...

Det är festligt att fiskversionen av Lasse Åberg snarare ser ut som Janne Loffe Carlsson.

Jois sa...

My bad! Jag trodde bandet hette Fina fisken. Det hade varit ett kalasbra bandnamn. Faktum är att jag funderar på att starta ett band bara för det.

Fina fisken. Smaka på det.

Apparaten Knut sa...

Bandets övriga skivor ser minst lika för jävliga ut. En kompis till mig hade en farsa som hade åtminstone tre av dem: den här, den med radioplågan "Semesterflirt" från 1976 + ytterligare en.

Gör oxå ett besök här: http://www.eurovisioncovers.co.uk/2001.htm
och kolla då in omslaget från Litauen. Ytterligare en platta med fruktansvärt hemskt omslag.

Ozjeppe sa...

Uttrycket "bottennapp" fick just en extra dimension... ohyggligt omslag!

Anonym sa...

Jag blir fan deprimerad om Monty Python gänget blev inspirerade av den här plattan till sina fejs-fiskar. Antingen det eller oerhört road, jag har svårigheter att bestämma mig.

Herr Dryck du är klockren som vanligt!

goose sa...

Inte bara sjön, utan hela omslagets framsida suger...

Neurotica sa...

Jag måste säga att den här är en av mina favoriter av alla omslag Herr Dryck delat med sig av.Den här och Lasse Lönndahl som biter i äpplet med påmålad pussmun.Och många till förstås.
Jag blir helt enkelt full i skratt när jag ser "Fina fisken".De gräsliga sjuttiotalssnorbromsarna på fiskkroppar,ja,det är helt enkelt underbart surrealistiskt kul a´la Monty Python.
Klart det är kul att det finns epoker och folk med hiskelig smak.Så alla andra och eftervärlden kan ha roligt åt det.Det hindrar ju inte att man kan undra vad f*n designansvariga tänkte på när de släppte iväg utkastet till produktion.

Marina sa...

Nån nämnde att upplägget var snott ifrån Monty Pythons film Meningen med livet, vilket knappast stämmer dock eftersom den här skivan är från 1978 och Meningen med livet kom 1983. Gränslöst fult i vilket fall.