2008-08-17

Thor - Unchained

 
Vad är dealen med vikingastilen?

Det är en minst sagt märkligt fenomen, som knyter hårdrock till vikingar och medeltid. Hårdrocksbackarna på skivmässorna är fyllda till bredden med tecknade omslag där bandmedlemmarna avbildats som muskulösa asagudar med stridsyxor i nyporna och kvinnor i bronsbikini krälande kring fötterna. Min gissning är att det har sitt ursprung i unga tonåringar av manskön med en djupt rotad oro i att bli tagna för töntar, feminina eller någon form av bögar. De drabbas av denna skräckblandade förvirring någon gång i högstadiet när vissa grabbar börjar få hår under armarna, vissa utmärker sig i idrottsliga sammanhang och 95% tänker att alla har hånglat utom jag. För den ännu tanige målbrottskillen utan tydliga framgångar inom något av dessa områden finns en komplett utväg i form av hårdrocken.

I hårdrocken är allt skithäftigt. Männen har underbart mycket muskler inoljade i bordsmargarin, hår på bröstet, nitar på svart läder, långt hår som mamma förfäras av, de poserar med svärd och yxor, de ylar vibratofyllda strofer om vargar som ylar i karga nordiska landskap och allt är svart, stål och eld. Kort sagt är det ett komplett kit som med en enda röst avvärjer alla misstankar om anhängarens töntskap.

Paradoxen är att om man ser hela konceptet på lite håll så rämnar illusionen och det hela ter sig istället oerhört homoerotiskt. Se på Thor till exempel. Han är en stor, muskulös man med långt, yvigt hår med lugg, rouge och mascara, han står barbröstad och infettad och spänner sina muskler, iförd nitar och läder. Den röda belysningen i rummet för tankarna till en ångig klubb som kräver medlemskap. Att sedan tänka sig att dessa skivor faktiskt främst riktar sig till unga, osäkra, rollspelande pojkar gör det hela än mer tvetydigt.

1983.

23 kommentarer:

Med örat mot rälsen sa...

Jon Mikl Thor är ett muskelberg från Canada. Han blåser upp flaskor tills de exploderar, slår sönder tegelstenar mot sitt bröst och böjer mikrofonstativ. Han har fuskat i filmvärlden också. Uppenbarligen finns bandet fortfarande.

En sak förstår jag inte, plattan heter Unchained men han är helt klart fastkedjad där och trots de svällande musklerna tror jag inte han har en suck att försöka få upp dom.

Pseudonaja sa...

Förklaringen till de homoerotiska undertonerna kom när Rob Halford kom ut i slutet av 90-talet.

Anonym sa...

Thor är faktiskt inte fastkedjad, han håller ju hela kedjan i händerna!

Anonym sa...

HAHA! Fyfan, alltså åh, DET HÄR är det bästa jag kommit över på internet. Någonsin! Jag själv lyssnade rätt mycket på den här sortens hårdrocksmusik när jag var tonåring och tyckte att det var rätt ballt. Jag omgav mig också med grabb-polare som försökte förkroppsliga detta jag just läst, på daglig basis. Så underbart det var att läsa detta. Så klockrent :D
Lyckligtvis har man vuxit ifrån dessa dårfasoner och väljer nu sin musik och sitt umgänge med större omsorg.

/Sofia

Daniel sa...

Det värsta e att dessa hotta rockmän alltid lyckas få mig kåta trots att de riktar sig till kvinnor med småflörtar med gaykulturen.

Lage R Blad sa...

Thor är stor
händer av vanilj
järnet står i vägen
frostig avi på post

Hardang av fräs
ett blad i syd
vanligt trodde han
hård som en rock

Grattis du morbror
jaha, är det dags
ett lingon ser i bredd
ljus man hänges

fler dikter:
http://lagerbladpoesi.blogspot.com/

Välkommen

Anonym sa...

Du får verkligen ursäkta Herr Dryck, men höjdpunkten i detta inlägg är tveklöst de rara/rysliga Metallpojkarna! Jag skrattar så jag kräks!

Anonym sa...

Hej,

jag heter Anna Johansson och kontaktar dig från Läkare utan gränser. Jag har en förfrågan och skulle gärna vilja komma i kontakt med dig. Har du ett telefonnummer jag kan nå dig på eller vill du hellre att jag skickar ett mail?

Med vänlig hälsning,
Anna Johansson
anna@prontocommunication.se

Anonym sa...

Är det bara jag som får He-Man vibbar? :D

Unknown sa...

ja alltså den här är otäck! mardrömmen!

Anonym sa...

Kommer faktiskt ihåg denne man...eller..tja....mupp?. Hade kompisar som lyssnade på denna musik och det enda jag kunde tänka på när jag så bilder av UFOT var: är han äkta blondin eller inte????

Anonym sa...

Den där Thor verkar visst ha rymt från dårhuset.

Anonym sa...

Den där skivan är en av de bästa heavy metal-skivorna någonsin. Ta och lyssna på den vet jag. Thor gjorde otroligt bra musik i början/mitten av 80-talet. Heavy metal ska vara på blodigt allvar och ha väldigt lite självdistans, det är så den är som bäst. Den tråkiga ironin kan andra musikstilar få ta hand om.

Klaus-Peter Beiersdorf sa...

HAHAHAHAHA!

Underbart!

/Klaus

Anonym sa...

Kommer faktiskt ihåg Thor från en gammal Okej där han, som Snowroller skrev, blåste upp en varmvattensflaska iklädd ett par skitfula skidglasögon à la 70-tal. Fantastiskt macho... Skoj att se honom igen.

Mattias sa...

Det här inlägget höll på att helt spåra ur, vilket du dock, högt värderade Herr Dryck, räddade i sista stund med pojklänken, som återförde ämnet till humorgenren.
Men annars var analysen lite för sann för att vara särskilt rolig.
Däremot kan man ju passa på att försöka bli klok av densamma.
En klok vuxen inpräntade i mig redan i min ungdom: "Den berusade känns lättast igen på sina försök att verka nykter." På motsvarande vis "igenkänns den girige på sina försök att framstå som generös".
Detta är elementär psykologi, men ack så ofta bortglömt. Hur lätt låter vi inte ytan lura oss; många tror till exempel att Gudrun Schyman är socialist!
Är det en slump att världens största gayklubb fanatiskt motverkar homosexualitet (katolska kyrkan, alltså)? Självklart inte.
Skylten vi är måna om att ställa fram ska läsas omvänt - "jag är ödmjuk" säger naturligtvis bara en mycket högmod person (senast TV-bonden, hörde jag).
(Och Gudrun Schyman är brackornas bracka, och girig som fans moster.)
Det är därför man får så mysko vibbar av alla de kvartsmusiker på dina omslag som så tydligt månar om att framställa sig som myspellar. Mycket riktigt återkommer, träffsäkert, ordet "seriemördartyp" ofta i dina analyser.
För att avrunda detta: homofobi är förnekad homoerotik. Självklart!

Mattias sa...

Det var kanske orättvist att så helt ta fasta på katolska kyrkans homosextendenser, och helt glömma bort dess väldokumenterade vurm för pedofili.

Kung Erik sa...

Thor ska spela på Sweden Rock Festival i juni! Det får jag jävlar i mig icke bomma! Det tarvas nog 10 öl och en stöddig holk innan man törs...
För övrigt är jag sist på denne Thor-bloggen. Försök slå det, loosers!

Beerzuul sa...

Only the Strong!

trasan sa...

fan visste inte att nalle knutson haft ett band kul

Ronald Padovana sa...

THOR Åskguden själv!

Jo,nog verkar det kunna braka till ordentligt i de bakre regionerna när han äntligen får släppa ut luften efter att ha väntat i minst 10 minuter på att fotografen äntligen ska knäppa.

Witchfinder sa...

Såg Thor på Muskelrock, där vi också spelade och pratade en del med honom och bandet. Mycket härlig man! Konserten var jäkligt bra, rent låtmässigt, men nu har han ju tyvärr åldrats och blivit stor på andra sätt än rent muskelmässigt, samt har kort hår. Men han kommer för evigt att ligga på 10 i topp vad gäller bästa band/artister någonsin.

Someone sa...

Jamen han såg väl inte så dum ut?