2008-03-25

Barnens favoritsånger

 
Den lilla flickan som står längst nere till vänster är mormors mor. Hon växte upp på ett litet lantbruk mitt i mörkaste Småland kring förra sekelskiftet. Hon delade barnkammaren med sina nio syskon och de fick bara bada en gång om året, så alla hade löss stora som kastanjer. Svälten slog hårt mot familjen varje vinter och hennes far dog när pesten kom till byn 1895.

Så kunde det mycket väl ha varit. Typsnittet, de svarta detaljerna, den bruna färgen och det otroligt risiga fotografiet för osökt tankarna till en knastrande stenkaka från omkring 1930. Det som får skivan att platsa här på Katastrofala Omslag är det faktum att den är gjord 1972.

De lyckades verkligen få till en barnvänlig och ungdomlig känsla, bilden fullkomligen skiner av glädje och liv!

18 kommentarer:

Alexander sa...

Händerna på de två mittersta är ju helt fel. Den vänstra stackaren har fingrar som ser ut som bär och den andre har en ljusveke istället för pekfinger. Stackare.....

Anonym sa...

Sluta vara elaka!

Någon har faktiskt försökt klippa ur lämpliga foton och bara velat göra ett bra jobb. Det är ju inte hans fel att han bara fick en jättestor sax att arbeta med och sedan en dålig kopiator som gör varje kopiering lite sämre än den förra. Försök själva att klippa ur detaljer som hårstrån och fingrar med en plåtsax!
Och -72 var brunt klockrent, vi hade det på skåpluckorna i köket.
Och som golvlister och dörrfoder, och dörrar givetvis.

Lyssna på den finfina musiken istället!

Med örat mot rälsen sa...

Få se nu, de står i längdordning med den kortaste till vänster. Hade det inte varit för att det är tjejer i gruppen hade jag trott att vi hade med bröderna Dalton att göra.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

o, så gulliga barn! Förutom den andra från vänster som är någon typ av troll med torson vriden 180 grader. Säkert slkt med gammla Ekströms gubben.

Kai sa...

Finfin kvalité på fotot må jag säga. Omslaget hade varit mer tilltalande helt utan bilden.

Anonym sa...

Jamen det är väl inte så konstigt att barnstackarna ser tragiska ut i uppsynen. Med pekpinnar och skamvrår varenda dag är det inte kul att sjunga ens. Minns ni väl?

Anonym sa...

Barnen på omslaget lär väl knappast varit plåtade 1972.

Anonym sa...

Två av de andra ungarna är Anne Frank och Gabe från Jurkyrkogården.

Suntrail sa...

Pappan dog 1895 och flickan är född kring förra sekelskiftet... Tror du att du kan vara mer specifik kring tjejens födelsedag?

Anonym sa...

Vem var art director, tro? Kapten Stofil?

Anonym sa...

Det är alltid lika kul att se omslag här på Katastrofala omslag, för när man sedan är ute och bläddrar bland alla backar och kartonger så känner man plötsligt igen dem och får nästan lite "ha-begär", just för att man sett dem här.

Anonym sa...

Fantastiskt inlägg.

Anonym sa...

Åh, jag har den!! Lovely!

Sverker sa...

Vi hade den här skivan när jag var liten (typ -72), jag måste kolla hos mamma om den finns kvar!

Fru Sylt sa...

Ser inget fel med det här, annat än att det är fult klippt. Ungarna ser ju inte direkt ledsna ut. Tycker det är snyggt med gamla foton.

Anonym sa...

Å andra sidan var ju det här under proggeran och då torde väl den här sortens bilder ha varit inne?

Anonym sa...

Jag hade faktiskt den här skivan när jag var liten (född -72), så jag blev GLAD när jag såg den igen.
Så även om det är ett taffligt omslag kunde den uppenbarligen göra små barn glada iaf :-)