2007-10-31

Scafell Pike - X-ray vision

 
Hela konceptet med röntgenglasögon är naturligtvis alldeles omöjligt, men låt oss ändå föreställa oss att det hade fungerat. Vi befinner ju oss trots allt i en värld med branta rosa berg, så allt behöver ju inte vara helt realistiskt.

Vi antar att man med glasögonens hjälp hade kunnat se genom kläder men inte genom hud, och att snubben som sitter med bänkens kant i stjärtskåran har ett par sådana. Varför tittar då de andra så dräglande på tjejen i rosa? De har ju inga glasögon på sig, så de borde inte se något särskilt. Om de också kan se genom kläder utan att ha glasögon på sig så borde ju den rosa damen och hennes ljusgula vettskrämda väninna också se att hon är halvnaken. Och om alla grabbarna kan se genom hennes kläder, varför tittar då den vitklädde mannen på glasögonmannens huvud? Han verkar vara på väg någonstans med sin hand. Ämnar han dra honom i håret eller plocka ut en liten anka av glas ur hans öra? Är den kanske riktigt fin och skapad av en skicklig glasblåsare? Det lär vi aldrig få veta. Och varför tittar den strumplöse killen en bit över huvudet på den blottade kvinnan? Varför står Christer Sjögren i bakgrunden? Varför är det bilder av fula ögon med gul hy utanpå glasögonen? Varför har han så smalt synfält, han borde ju rimligen kunna se båda kvinnorna genom glasögonen? De verkar vara riktade som en spotlight ungefär, men jag förstår inte hur den kan belysa en alldeles rund fläck som man ser mot himlen i bakgrunden. Han som ser genom glasögonen verkar rygga tillbaka och vara på väg att slita av sig glasögonen.

Så tillbaka till verkligheten. Allt detta var ju på låtsas, man kan få fantisera om en sådan värld fastän den inte finns. Skivomslaget däremot, det finns, och det är ett lysande exempel på hur det går när en designer är väldigt, väldigt dålig på sitt jobb, har en dålig dag på jobbet och till råga på det råkar vara väldigt dålig på sitt jobb.

1978.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Bilden verkar trasig, så texten blir en riktig teaser.

Medans jag klagar kan jag passa på att även skänka lite beröm för vad du hittat i dansbandsgömmorna och för det underbart 70-talsmässiga färgvalet på sidan. Bra jobbat!

Anonym sa...

Varför ser damerna så stiffa ut? De köar tydligen, men så där ser man ju bara ut när man köar till baja-majan. Så måste det vara. Och så har grabbarna strategiskt släpat dit en parkbänk för att spana. Rätt långt ifrån Rock n Roll-drömmen de en gång hade, med groupies och allt ...

Herr Dryck sa...

Bilden verkar fine to me... Ni har rätt, ni som skrivit angående att det tagit lång tid mellan inläggen. Jag håller på med ett stort projekt nu i veckorna som tar oförskämt mycket av min tid, men nu har jag skrivit ett par inlägg som kommer dyka upp efterhand.

Anonym sa...

Jag tycker den vettskrämda väninnan verkar vara en man..?!?!

Anonym sa...

För mig funkar inte heller bilden, mysko...

Jojoboo sa...

Haha! Tack, det här gjorde min dag lite bättre, vilket behövdes. Tack.

Anonym sa...

Den vettskrämda människan är ruskigt lik en blonderad Robert Wells.

Anonym sa...

Röntgenkillen tror säkert att han redan har "halva inne" som man brukar säga. Han har ju redan "halva ute", dvs halva hans gump hänger helt fritt utanför parkbänken. Ännu ett exempel på den extrema tidsnöd som ofta verkar råda kring dessa fotosessioner!

"Kvinnan" längst till vänster har andra redan observerat. Vi ska nog vara glada att röntgenkillens blick inte är fäst längre bort och nedom midjehöjd. Där nånstans går nog PK-gränsen för vad som platsade i Åhléns skivbackar år 1978.

Ozjeppe sa...

Den här ja! Den minns man ju som 11-åring och redan då, tyckte jag bara den var obehagligt skum, fult gräll och väldigt fånigt barnslig... fast den innehöll väl en hyfsad singel, väl?

Anonym sa...

Är det inte han som var Ulla-Bella sekreterare nere till höger?

Ozjeppe sa...

Kunde inte texten bara fått stå fritt, heller? Nej, här ska man in med den fulaste trefärgslinje man kan hitta, som klipper av cross-dresserns huvud. Och för säkerhets skull så klipper vi in en linje längst ner också- sådär...!

Anonym sa...

Och varför verkar endast det ena glasögonglaset fungera? Spotlightstrålen kommer endast ur vänster öga. Vilket mysterium!

Anonym sa...

Röntgenkillens hand är helt suddig!? Planerat?
Kan det inte vara så att man var tvungna att ta två bilder? En där hon är HELT naken och en med kläderna på, för att sedan klippa ihop det? Fotografen kanske hade föreslagit bandet denna briljanta idé...så att man gemensamt kunde sitta där och glo medan man tog femtioelva bilder. Kvinnan i gult var kanske påtänkt att vara den nakna tjejen, men lyckades prata sig ur det...? Hennes blick skvallrar om att allt inte står rätt till vid denna fotografering.
Vidrigt omslag!

Anonym sa...

Människan i i den gula klänningen är ju Christer Sandelin för tusan!

Anonym sa...

Nu vill inte jag verka som en tråkmåns, men tanken med "röntgenglasögon" är inte helt orimlig.

För några år sedan gav något företag ut en videokamera med en lins för infrarött ljus och om man filmade med den så kunde det i vissa fall se ut som att kläderna inte fanns och att bara huden syntes. Hårbeklädda områden på kroppen syntes som mörkare områden.

Kameran blev väldigt populär när det här upptäcktes, men då slutade den säljas... typiskt :(

Anonym sa...

Herr Dryck, vem du än är så är du värd än större publik.
Fantastiska iaktagelser och formuleringar. Du skulle göra mycket bra ifrån dig som krönikör på en av de stora tidningarna

Anonym sa...

Haha! Ddär skivan hittade jag en gång i Västerås. Jag tänkte köpa den bara för omslagets skull men det blev aldrig så.

Fred sa...

Glöm ej att detta var sommarn -78, då behövde man x-rey vision-glajjer, åtminstone juni o juli pga av regnet. Detta tog designern, AJAX U.P.A., fasta på :P

Anonym sa...

Underligt med den där cirkeln som verkar vara "slutet" på x-ray-strålen, ser det inte ut som om den del av cirkel som är mot himlen och bergets kontur formar en änglavinge? Är mannen som sitter med vita byxor barfota?

Anonym sa...

Ett riktigt bra band dock.

Anonym sa...

Han kanske är dålig på sitt jobb och har en dålig dag men han saknar inte ambitioner. Det där montaget gjordes inte i en handvändning. Det tog nog ett par arbetsveckor att förfina idén också.

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med, omslaget är pinsamt dåligt. Tack och lov är innehållet desto bättre.

Gregor Pick sa...

Scafell Pike har jag sett uppträda,men dock ej handhälsat på.

Musse sa...

Omslaget är lite småkul, men din analys är värdelös. Du anmärker på grejer som inte är anmärkningsvärda.

läs paranteserma

Hela konceptet med röntgenglasögon är naturligtvis alldeles omöjligt(Nej det är det inte), men låt oss ändå föreställa oss att det hade fungerat. Vi befinner ju oss trots allt i en värld med branta rosa berg(tycker inte berget ser så konstigt ut och rosa är det väl inte), så allt behöver ju inte vara helt realistiskt. Vi antar att man med glasögonens hjälp hade kunnat se genom kläder men inte genom hud(vilket man kan), och att snubben som sitter med bänkens kant i stjärtskåran har ett par sådana. Varför tittar då de andra så dräglande på tjejen i rosa(vem tittar dreglande eller ens med en kåt blick)? De har ju inga glasögon på sig, så de borde inte se något särskilt. Om de också kan se genom kläder utan att ha glasögon på sig så borde ju den rosa damen och hennes ljusgula vettskrämda väninna också se att hon är halvnaken. (va?) Och om alla grabbarna kan se genom hennes kläder, varför tittar då den vitklädde mannen på glasögonmannens huvud? (men gud vad letar fel, om du skulle ta en bild på exempelvis en fotbollspublik så kommer inte alla ögon i det ögonblicket va riktade på matchen) Han verkar vara på väg någonstans med sin hand. Ämnar han dra honom i håret eller plocka ut en liten anka av glas ur hans öra? (han kanske vill låna glasögonen) Är den kanske riktigt fin och skapad av en skicklig glasblåsare? Det lär vi aldrig få veta. Och varför tittar den strumplöse killen en bit över huvudet på den blottade kvinnan? (därför att han inte har röntgenglasögon och hon har en säckig klänning så det bästa han kan se är hennes ansikte) Varför står Christer Sjögren i bakgrunden? Varför är det bilder av fula ögon med gul hy utanpå glasögonen? (tekniska skäl?) Varför har han så smalt synfält, han borde ju rimligen kunna se båda kvinnorna genom glasögonen? (tekniska begränsningar?) De verkar vara riktade som en spotlight ungefär, men jag förstår inte hur den kan belysa en alldeles rund fläck som man ser mot hilmen i bakgrunden. Han som ser genom glasögonen verkar rygga tillbaka och vara på väg att slita av sig glasögonen. Tillbaks till verkligheten. Allt detta var ju på låtsas, man kan få fantisera om en sådan värld fastän den inte finns. Skivomslaget däremot, det finns, och det är ett lysande exempel på hur det går när en designer är väldigt, väldigt dålig på sitt jobb, har en dålig dag på jobbet och tillråga på det råkar vara väldigt dålig på sitt jobb(du menar omslagsdesignern? Tycker inte att det grafiska var särskilt dåligt och det har du heller inte klagat på i texten utan endast bilden).

Mathias sa...

Om jag minns rätt så var Scafell Pike tok-kristna. Hur fan ska man då tolka det här inslaget.

Schmetterlinge sa...

Synd att detta omslag solkar ner Scaffel Pikes rykte. Det är faktiskt ett riktigt bra band och den här skivan har många spår som är lysande. Men en uppmaning till Herr Dryck är att även ta med baksidan. Där framgår det med ännu mer önskvärd tydlighet att detta är ett riktigt bottennapp. Där vänder sig kvinnorna nämligen om och ser anklagande på bandmedlemmarna som tittar bort med oförstående miner.

Anonym sa...

Killarna sitter ju uppenbarligen bakom tjejerna så hur kommer det sig att röntgenstrålen "belyser" henne framifrån??? Det är matematiskt omöjligt i den tredje dimensionen.

Lars sa...

Nåja, jag känner några av herrarna och tokkristna är inget ord som jag kan förknippa med dem.