2007-10-31

det sker igen...

 
Denna nätta grupp har en mycket intressant sättning. Vi har en akustisk gitarr i bästa frälsis-stil, en ensam afrikansk trumma, en cowbell och en handhållen cymbal. Sedan skriver de i det finstilta att de plockat in några personer till på de betydelselösa instrumenten piano, elbas och orgel, men de fick inte vara med på bilden. Ingen lär ju lägga märke till pianospelet på skivan, däremot är den handhållna cymbalen jävligt tight. Folk kommer ju vilja kolla vem som spelade den!

Det kan ge ett större och mer levande ljud om man använder en rumsmick som tar upp ljudet på avstånd i inspelningsrummet. Detta kan lyfta fram rummets akustiska egenskaper och förstärka reflexer på ett intressant sätt. Detta gäller dock i kombination med de enskilda instrumentens mikrofoner, annars kommer det låta dassigt som fan. I detta fall har de valt att köra på EN mick på fyra personer, och ställa den ett antal meter ifrån musikerna.

Visst blir man sugen på att få veta vem som är Nicko Jonzon? Med ett sådant namn kan man nå hur långt som helst, då kan det kvitta att man figurerat på ett skivomslag som bara skriker ut ordet TRÅKIGT.

1970.

38 kommentarer:

Anonym sa...

Oh, denna blogg gör mig överförtjust! Du borde dock förse den med någon typ av varningstext, i stil med: "läs inte denna blogg på offentliga platser som skolor och bibliotek, då personer som sitter och gapskrattar för sig själva lätt anses lite suspekta"

Sen måste jag ju fråga om du någon gång haft turen (oturen?) att hitta skivan "Familjen bacill firar jul". Här snackar vi katastrofomslag av absolut högsta klass.

Anonym sa...

Jag är ingen slagverksexpert, men det ser ut som att grabben med den afrikanska trumman vilar armen lite för mycket för att det ska bli nån resonans i skinnet, koskällan har monteringsmojset för ett trumställ kvar under, och om man håller cymbalen på det där viset lär den inte låta mycket oavsett akustik. Det finns ju för övrigt riktiga handhållna cymbaler (tänk musikkår), detta är dock inte en sådan. Har aldrig sett nån spela cymbal med pinne samtidigt som man håller i den, men jag är som sagt ingen expert.

Man får nog säga att det hela är väldigt suspekt och om mina misstankar är rätt, så bör man ifrågasätta om tanten med gitarren verkligen spelar gitarr. Kan det hela vara nån slags tidig Milli Vanilli?

Anonym sa...

Skivetiketten IBRA´s plattor ser man ofta i loppisbackar. De ser för jäkliga ut allesamman. Den ena värre än den andra. Här borde den självklara titeln varit "Det sket sig igen".

Anonym sa...

Efter alla frågetecken angeående instrument och ljud måste säga att jag blev jäkligt sugen på att höra några låtar från skivan :-)

Ozjeppe sa...

Underbar på-pricken-analyser av figurerna och deras instrument! Men vad är det för stackars hjärnslö titel?! Det går ju inte att ens slumpa sig fram till något meningslösare! Dessutom inledd med liten bokstav...

Anonym sa...

Vet inte varför, men bara jag läser titeln "Det sker igen" börjar jag asgarva.
Och vad har Zlatan med alltihop att göra?

Anonym sa...

Ja, det skulle väl vara Nicko isåfall...

Skogan sa...

Man kan dock vara förbannat säker på vem det är som är Ing-Lis.

Herr Dryck sa...

Caroline: Japp, den finns med i samlingen! Kanske borde publicera det, det är ett riktigt jävla risigt omslag.

Anonym sa...

Varför är naturen ,skjortorna och för övrigt allt på bilden orange? Varför har damerna klätt sej i kostymer sydda av sofftyg? Och kunde inte fotografen gått lite åt vänster så han inte fått med mickstativet?

Anonym sa...

Det där sofftyget kliar och sticker något helt enormt. Dom måste vara självplågare.

Anonym sa...

Så typiskt att den äldre kvinnan till höger skall förstöra bilden genom att inte matcha kläderna, det skall ju vara orange/mörkbruna färger. Å så har hon på sig något ljust beigefärgat. Detta måste hon ha fått skit för efteråt.

Anonym sa...

Frågan är väl varför damerna bär ytterkläder men inte herrarna?

Anonym sa...

Googling på Nicko ger en del kul resultat. Vad sägs om boken:
Jonzon, Nicko Från knark till Kristus Lz
...eller att han 1975 fick utmärkelsen årets JazzOskar av Föreningen Jazz i Växjö.
Mindre kul är kanske att han dog på julafton 2001.

Unknown sa...

För övrigt blir ju alla bländade av solen och ser ut att önska att fotot ska bli avklarat så fort som möjligt för att slippa bli tårögda.

Länkat till bloggen har jag i varje fall gjort nu :}

Anonym sa...

Inte visste jag att Tony Blair spelade cymbal innan han blev premiärminister... Karriärerna är visst många. Denna blev nog dock kort - hoppas jag.

Anonym sa...

Det är väl inte bara tråkigt utan även frikyrkligt eller?

Anonym sa...

Man tackar, denna var verkligen hemsk. Det är med en lätt ångestfylld förtjusning man kikar in på den sajt!

Nu återstår bara för Herr Dryck själv att ta en titt på sin egen digitalkamera, som producerar den ena yrselväckande skeva bilden efter den andra... Fast det kanske ska ses som en extra krydda på allt det redan yrselframkallande! :-)

Anonym sa...

Vad jag undrar är om de på något sätt försöker att kamouflera sig. Kläderna matchar omgivningen perfekt i färgerna. Kan man tänka sig att de inte riktigt vill synas, och musiken bara liksom ska komma från naturen?

Anonym sa...

När jag ser titeln "det sker igen" tänker jag på en scen från Twin Peaks, där "Jätten" säger till agent cooper i en dröm-scen "it´s happening again" dvs mördaren håller som bäst på med ett nytt offer !

Hunden sa...

vad i helvete gör min farmor där med en koskälla??

Anonym sa...

More cowbell!

Max O´Flyt sa...

När man ser på vissa delar av gruppen inser man att människan härstammar från aporna.
Han med trumman ser ut som en påklädd babian som gått löst på rönnbären.
Försöker hela tiden intala mig att det bara är ett skämt, men hans samtidigt extatiska och fullkomligt intelligensbefriade min säger nog tyvärr att det här är på allvar...

Anonym sa...

Din blogg är fantastisk, läser den när jag behöver få fnissa lite :)

Angående cow-bell:
"I got a fever! And the only prescription is more cowbell!"
ur ett excellent klipp från ett gammalt avsnitt av Saturday Night Life med Christopher Walken, se Fredrik Strages Youtubelista i DN plats 79 :)

/Masja

Anonym sa...

Ryser.... Jag är uppväxt med den skivan ekandes i högtalarna. Tyckte skivomslaget var fult redan då. Och ja, kvinnorna hade sådan kläder, i varje fall inom pingstkyrkan. Sångtexterna är inte att leka med heller.

Anonym sa...

Tanternas klänningar ser fruktansvärt skrattretande ut. Den där bruna som sitter på hon med gitarren verkar visst vara en omsydd gubbrock, kanske rent av hennes farfars - och den andras, hon med slagverket, ser ut att vara nån hopsydd matta. Undrar egentligen hur det hela låter?

Unknown sa...

Niko Jonzon har även skrivit den skojiga boken "Från knark till kristus" som jag fyndade till mig i ett antikvariat i Växjö för några år sedan.
Deru!

Anonym sa...

Om inte alla redan vet det: Nicko är han med trumman.

Anonym sa...

Skulle bara för ordnings skull vilja tillägga att Nicko var en enastående jazztrumslagare.

Anonym sa...

Orkade inte läsa igenom alla kommentarer. Så nu vet jag inte vad nån annan har skrivit om det här omslaget.

Ville bara meddela att jag känner Ing-Lis Carlsson. Hon heter numera Jonsson och bor i Vancouver. Hon är mina kusiners faster.. Och jag belv reält chockad när jag hittade henne här i din blogg. Kul värre med andra ord! =) Och hon KAN spela gitarr och sjunga så det är inget mygel här inte..

Nicko Jonzon var en "evangelist", som vi säger i frikyrkosvängarna, som var före detta narkoman men som blev kristen någon gång på 70-talet eller nåt. Enligt mina källor ska han vara död sedan ett par år tillbaka. De andra två vet jag ingenting om.

Någon dag när jag har tråkigt ska jag läsa igenom alla inläggen i din blogg! Verkligen kul idé det här!

Anonym sa...

Ser ut som en samling inavlade byfjånar från en by någonstans i mellersta Småland.

Anonym sa...

Googlade just på Nicko, eftersom han är en gammal bekant till min familj, och hittade då din blogg. Nicko ÄR mannen med trumman, och han var en väldigt skicklig jazztrummis. Under ett gig på 50-talet fick han dock upp ögonen för uppåttjack och blev sedan en av Sveriges första tunga drogkriminella personer och var fast i träsket i ca 15 år innan han blev frälst och drogfri. Föreläste sedan om sitt missbruk i skolor under nästan 30 år.
Han var en mycket fin människa kan tilläggas.

Anonym sa...

Jag har faktiskt varit på en föreläsning med Nicko, i slutet av 90-talet tror jag det var. Han var lite småtokig precis så där som frikyrkliga personer brukar vara. Han pratade om hur farligt det var med knark men det var rätt uppenbart att det var frikyrkan han tagit mest skada av. Har även läst hans bok men har aldrig hört han spela. Skulle gärna höra honom, fast helst då i jazzsammanhang och inte några "pris ske gud"-visor som den här skivan verkar innehålla.

Unknown sa...

Med Guds hjälp, med GUDS HJÄLP, går allt.

Bajs-Lasse sa...

En samling idioter TYP: Jehovas Vittnen.

Anonym sa...

Att alla höll på och undrade hur dom kunde vara klädda si eller så, och attt man fäörstår att människorn härstammar från babianer etc sägert mer om de som kommenterar. Ingen från Nickos tid skulle orka sitta och håna forna tiders klädselstilar, även hade man inte ett så patologiskt intresse för ytlighet så att man kunde uppamma så mkmt energi för vare sig betraktandet av av andras kläder, inte heller var man som dagens celldödingar besatt av sin
egen klädsel eller 'stil'.

Apropå babianer, så skulle mycket få av er som kommenterar detta, slå deltagarna i läxläsning. Där var det inte frågan om att läsa öite och få kryssfrågor inte, nej hela jävla stycken och kapiel skulle läras utantill.

Anonym sa...

På skivan, som fanns i mitt barndomshem, kör Nicko ett trumsolo!

Blackquill sa...

Åh herregud, killen med afrikanska trumman påminner mig om Eduard Khil (även känd som Mr. Trololo)