2017-08-03

Bepers! - Blandat för Dej Nr 5


– Här har vi BEPERS! viskade han.

Bepers är ju ett konstigt namn med eller utan versaler, men att sätta utropstecken efter det gör det ännu konstigare. Det är ju ett väldigt obefogat utrop, är det någonsin någon som skriker "BEPERS!"? Sedan kommer "Blandat  för  Dej" med dubbla mellanslag mellan orden. Men framförallt tänker jag att en inledande versal på "Dej" är menat som någon slags hövlighet, som man vanligen finner i oönskad direktreklam om ensilagelösningar och tråkiga informationstexter om årsmöten i stugföreningen. Men en sådan hövlighet kombineras i regel med "Dig" eller det felaktiga "Ni". Att skriva ut det talspråksnonchalanta "Dej" med inledande versal går inte ihop alls.

Men skit i det nu, huvudsaken här är ändå fyra män med julslipsar i ett rum fyllt av bruna avgaser. Högst upp till vänster en man med ett utseende som egentligen kräver att man är pastor, skolkurator eller ledare för en sekt med eget bankgironummer.
Till höger om honom står en så kallad "tok", vilket förstärks flera gånger om tack vare valet av frisyr. När man börjar bli ruskigt tunnhårig är det en bra idé att klippa rubbet väldigt kort. Men man kan även satsa åt andra hållet och låta allt kvarstående hår växa, om man mer vill förknippas med professor Kalkyl eller en psykotisk clown. Vill man verkligen bränna alla chanser att få ett riktigt jobb eller bli insläppt på flotta ställen som McDonald's och biblioteket så kan man komplettera bakhuvudhåret med en kritvit mohikan av tunnast möjliga modell.
Dessutom ser han ut att stå och dra fingrarna genom håret på den nedersta mannen, en snubbe som hade kunnat passera både som konfirmationspräst och som smugglare av förbjudna pulver och exotiska djur.
Mitt i smeten sitter en alltför rakryggad yngling som kräktes rakt ut 2,4 sekunder efter att bilden togs. Hade han spytt ner sig i fotoögonblicket hade omslaget säkerligen bara blivit snyggare.

1987.

30 kommentarer:

Micha sa...

Herr "längst upp till vänster" ser ju fullkomligt tokig ut, men det som rör till det lite är att han i jämförelse med övriga medlemmar i bandet (Jönsson-ligan?) plötsligt ser helt normal ut. Hur gick det till?

Danne sa...

Alldeles fantastiskt roligt! Jag är (nästan) nyfiken på hur musiken lät! (låter??) Vilket makalöst roligt namn: Bepers! Hur ska det uttalas! Scennärvaro och "en riktig show" var kanske inte riktigt deras grej!

GöP sa...

Visst är det anmärkningsvärt märkligt, att så otroligt många svenska dansband tycks ha minst en bandmedlem som ser ut som en galen yxmördare och psykopat.

Anonym sa...

Konvaljens Avsked känns som en tårdrypande visa i moll, måste hitta något med dem nu.

Anonym sa...

Efter att skolkuratorn förlorat höger ben och desstom alla fingrar på höger hand i en slåtterolycka på gården, var hans fingerspel självklart inte som tidigare. Men nu var det bara på de allra värsta giggen som publiken brukade skräna att de ville höra honom steppa och samtidigt spela Dueling Banjos.

Anonym sa...

Den där handen som svävar bakom frontmannens huvud ser ju inte levande ut. Läskigt. Deras randiga outfit är misstänkt lik Sahlgrenskas randiga lakan från mitten av 80-talet.

Anonym sa...

Finns lyckligtvis på Spotify!
https://open.spotify.com/artist/7M0vzEnAWMctyjvEfcTJVt?autoplay=true

Anonym sa...

Har det gjorts någon avhandling om den bruna gasen som pryder så många av omslagen på denna blogg? När och varför blev det populärt? Hur länge varade det? Vad ville man uppnå? Hur ser de skyldiga på greppet idag? Etc... Skulle vara intressant. Fast ingen som var med på den tiden vill väl idag erkänna att han var en "brungasare" då det begav sig...

Orb sa...

Professor Blomman Kalkyl pekar på fläcken på sin kavaj som den magsjuke mensslipsen i mitten kastat upp.

Den där rundningen på skivomslaget är ett kvalitetsmärke! Det kräver många år av att ligga underst i en trave av likaledes olyssnade LP-skivor. Vinylspår som aldrig skrapats av någon diamantnål. I bästa fall avskräcktes fotografen från yrket när hans magnesiumblixt detonerade. När fotot framkallats hade han redan fått jobb som nondescript med skyddad identitet.

Anonym sa...

Antar att Bepers kommer från att bandledaren hette Bernt Persson, Bengt Petterson eller liknande? Någon slags sammandragning av namn som var kutym bland dansbanden bör det väl handla om. Men detta exempel var nog det värsta jag sett. Beeeepers.. Så jävla sunkigt.

Anonym sa...

Men tokflinten har ju lätt Roland Ludgo-hållning till på köpet! Att inte Dryck fick med detta... Skandal!

Anonym sa...

Alltså, jag orkar inte....

https://www.youtube.com/watch?v=VolyDN5pEHM

De snackar skånska också.

Anonym sa...

"BEPERS! numera Chinox." enligt Youtube-videon.

Gruppens ledare Bengt Petterson eller liknande är numera inte ledare, dom har köpt Simmons Electronic Drums och med detta har trumslagaren, Chirre Noxdahlgrenberg, ökat sitt prestige så mycket at han blev den naturliga nya ledaren.

Hel-Robban. sa...

Efter en stunds botaniserande på Youtube så är det bara att konstatera att Bepers och Tomtelius har mycket gemensamt d.v.s. omslagen är bättre än musiken.

Anonym sa...

Vansinnigt kul! Höll på att skratta mig fördärvad. Var får du allt ifrån?

(Egentligen är jag en empatisk typ som tar avstånd från sån här lyteskomik. Men vad göra då man skrattar så man kiknar?)

Anonym sa...

Hahahahaha, jag skrattar så jag gråter!!!
/Fru Sylt

Väs I Bån sa...

Det där med att det skulle vara "talspråksnonchalant" att skriva "dej" är lite historielöst. Det var en progressiv tid och språkreformer var på modet. Du-reformen i slutet av 1960-talet lyckades, därför säger vi idag inte "ni" till en person vi inte är nära bekant med. På 1970-talet försökte man byta stavning från det gammalmodiga "dig" till det mer moderna och uttalslika "dej". Det var väldigt vanligt att se detta i skrift från början av 1970-talet fram till kanske mitten av 1980-talet någon gång. Stavningen "dej" var normen under den perioden.

Anonym sa...

"därför säger vi idag inte "ni" till en person vi inte är nära bekant med."

Det har vi ALDRIG gjort. Innan du-reformen användes titlar. Det är bara historielösa, korkade 90-talshipsters som tror att de visar respekt när de går runt och "ni-ar" idag. Det låter helt sjukt och är en förolämpning. Det är bra om man inte är helt ignorant innan man kommer och försöker besserwissra...

Anonym sa...

Jag har för mig att Ni-tilltalet användes före du-reformen, men att det hade en nedsättande och förminskande innebörd, och det var ett sätt för finare folk att lite bryskt markera skillnad i status när de pratade med tjänstefolk och underordnade personer. Och det har lett till att en del personer som var med förr i tiden tar illa upp om man ni-ar dem på äldre dar.

Anonym sa...

Det var ju det jag sa. Det är en förolämpning. Det är därför det låter helt sjukt när historielösa hipsters använder ni istället för du och tror att de visar respekt, när det aldrig förekom på det sättet innan du-reformen. Att visa respekt var att använda titlar i tredje person. Hur grundläggande måste jag förklara detta? Förra inlägget 17:33 räckte tydligen inte.

Anonym sa...

När något lismande våp ni:ar mig i t.ex. en butik brukar jag demonstrativt titta mig omkring och säga "Vilka pratar du med? Det är bara jag här." Skit ska skit ha. Och det säger sig självt att jag lämnar butiken utan att köpa något av sådana biträden.
.

Anonym sa...

@ Anonym 14 augusti 2017 08:08: i första inlägget skrev du dels att vi ALDRIG har använt ni-tilltal, dels att det är en förolämpning att göra det. Så nej, det räckte inte, eftersom det var otydligt. Förstår Ni vad jag menar?

Anonym sa...

@19:14 Du är lite trög va? Lever du i villfarelsen att "ni" inte existerade som ord innan du-reformen för att jag sa att det ALDRIG använts som tilltal? Antar att jag för din skull borde ha lagt till "aldrig använts som tilltal annat än i nedsättande mening". Men nu var det ju inte den nedsättande betydelsen som "därför säger vi idag inte "ni" till en person vi inte är nära bekant med" syftade på - den som skrev det och som jag svarade trodde ju uppenbarligen att det tidigare var det påbjudna sättet att tilltala folk. Alltså räckte vad jag skrev utmärkt för alla som inte har Aspergers och kan läsa lite mellan raderna.

Åsa Lindberg sa...

Ja, det är så irriterande när man blir niad. En total missuppfattning av yngre som förmodligen bara vill göra rätt. 😣

Åsa Lindberg sa...

👍

Namn/URL sa...

"Ni" är en främmande germanism i det svenska språket från 1800-talets obegåvade Napoleon-beundrande poeter som copy-pastade söderifrån utan att orka översätta hela vägen. Det svenska språket är till skillnad från tyskan perfekt logiskt. Se bara hur alla sche-ljud stavas enhetligt standardiserat likadant med s, sj, sh, sch, ch, g, j, k och vad har jag glömt. Förbannade utlänningar som inte kan skilja mellan en och ett, det är ju bara att lägga ihop dem och säga två. Så får man sälja dubbelt så mycket till turisterna även när de står i singularis.

Åsa Lindberg sa...

Sje-ljud stavas inte med k. Det är tje- ljudet som stavas med k ibland. Jämför kärna/stjärna. I övrigt en skarp iakttagelse av svenskans karaktärer.

Anonym sa...

Monty Python använder det: "We are the knights who say NI!"

Anonym sa...

Bepers måste rån den tecknade serien som på svenska heter "Hjulben och Gråben".
När Hjulben sätter fart låter det "Beep Beep"

Ang dej så har Väs I Bån helt rätt. Redan tidigare så förekom det andra varianter; diktaren Dan Andersson (1888-1920) skrev däj och mäj.

Ang. ni och du, när jag var liten så var ni det normala tilltalet till äldre människor som man inte kände (om man inte sa tant eller farbror, men det var när man var riktigt liten). T. ex: ursäkta kan ni säga vad klockan är?

Hel-Robban. sa...

Lade just märke till en sak till på han längst upp till höger som matchar hans blick.
Kolla in hur det ryker om skallen på honom , tydligen håller det på att koka över fullständigt.