2016-08-25

Frits Lennart Johansson - Tro blott på Gud


Detta är så himla konstigt. Det är också ett exempel på ett skivomslag där det krävs ett rätt så avsevärt nörderi för att man ska lägga märke till vad som är så underligt med bilden. Vi har nämligen sett den här bilden förut,
precis samma miljö har figurerat på ett mycket katastrofalare omslag. Jag talar förstås om Tomtélius - Barndomshemmet:


"Vilken stöld!" tänker ni, "den där nedra Frits borde ha på plytet!" Och det borde han säkert, vad vet jag, men det var faktiskt han som var först! Det var våra kära Tomtélius som 1978 återanvände Frits omslagsidé från Skammens år 1977. Och inte nog med att det är samma plats som återanvänds, utsnittet och vinkeln är näst intill identisk, det tycks vara samma årstid och typsnittsfärgen är också snodd rakt av. Tomtélius flyttade bara sågbocken några meter till höger och kände sedan att de hade hittat något eget.

Men det här får mig förstås att vilja veta mer, det känns helt orimligt att det bara skulle vara en slump. Vänder vi på båda skivorna ser vi att båda producerats av den löjligt produktiva studion "Falks" i Eksjö. Därtill får vi veta att Falks även ligger bakom båda omslagsfotografierna! Så nu undrar jag:

Vet någon av er vad det här är för gammal tradig koja? Finns det någon logisk koppling som gör att Tomtélius skulle vilja hylla Frits vid tiden nästan helt nya platta, eller någon skum tradition som säger att huset måste synas i bild?

För den absurda slutsatsen annars är att Falks var så lata att de helt sonika återanvänt en miljö i närheten av studion eller fotografens hem, bara ett år senare och då troligen utan att rådfråga bandet. För det är inte samma musiker på de två skivorna, inga av låtarna är samma, alla Frits låtar och inga av Tomtélius låtar handlar om Gud, Tomtélius och Fritz har oerhört olika image och känsla av allvar (jämför Tomtélius låtval "Leende guldbruna ögon" och "Hello Mary Lou" med Frits "När herren Gud i fordom tid" och "Härliga Golgata"), och sedan förstås att motivet som återanvänds är alldeles dödshjälp-tråkigt.

Jag kräver svar.

Från Skammens år 1977.

UPPDATERING
Nu har det framgått att det handlar om ett gammalt soldattorp i Sjöängen, vilket förstås inte förklarar ett enda dugg. Men en särdeles uppmärksam läsare påpekade att huset varit med ytterligare en gång här på bloggen, på en riktigt katastrofklassiker!


27 kommentarer:

Yvonne Lundell sa...

Det lilla soldattorpet låg ett par kilometer från Falks studio. Nedanför I12 i Sjöängen. Men några fler skivor med denna bakgrund blir det inte. Torpet är flyttat. Tror det gjordes i samband med att I12 las mer år 2000. Vart man flyttar det vet jag inte, står säkert någonstans närmare Ing2 som fortfarande finns kvar i stan.

Annakarin sa...

Den där stugan är ett s.k undantag. Gamlingar blev placerade där för att dö. Det är min fasta övertygelse iaf. F.ö måste jag genast leta upp låten Härliga Golgata.

Anonym sa...

Finns i Skillingaryd. Museum.

Anonym sa...

Jopphejdi:

http://gamla.skillingaryd.nu/kommunstat/militart/museum/2009/2009.museum.html

ingeniero Ernesto Ibañez sa...

So good so great blog!!!! Amazing text and contrasts.

Build your own house


Greetings from Venezuela.

Bobjörk sa...

http://eme.erocnet.com/eme/wp-content/uploads/2014/01/shandiesep.jpg

Anonym sa...

Bobjörk: Nice find!

Anonym sa...

Kan inte Falks likt 80-talets demonproducenter som Phil Spector ha ett "sound" fast ett bildspråk som framkallar Lars Norén nivåer av olust, ett "wall of brown" så att säga.

Anonym sa...

Och grindfan ska öppnas varje gång en bild tas. Är det nödvändigt?

Mija sa...

Jag kan inte sluta skratta. Seriöst. Jag hittade precis hit av en slump. Varför har jag inte upptäckt det här tidigare?! Du är en GULDGRUVA om man är deprimerad! Tack, lev väl.

Anonym sa...

Är det inte samma hus och samma sågbock som syns på det här omslaget också? http://katastrofalaomslag.blogspot.se/2008/08/albert-sten-inge-sjunger-och-spelar-sg.html

Anonym sa...

Visst är det samma kåk... dock en annan vinkel!

Anonym sa...

Ändå ganska logiskt av Frits. Himlen går ju i blott och i alla fall en liten bit av den härliga golgatan syns, även om det verkar vara en grusväg.

Herr Dryck sa...

Jäklar vilken uppmärksamhet! Det stämmer alldeles, detta måste jag lägga till.
/HD

H B sa...

Påminner inte Sten-Inge (eller om det nu är Albert) lite om Dame Edna?

becciraul sa...

Är det bara jag som känner att jag behöver veta mer om detta soldattorp?
Det måste ju finnas någon förklaring till varför man gång på annan använde denna lilla stuga? Bekvämlighetsskäl? Eller var det helt enkelt för att torpet ansågs vara anrikt eller nåt?
I need answers...

Hel-Robban. sa...

Svar becciraul. Min teori om varför de gång på gång använde torpet är att de på skivbolaget besatte en god portion fantsilöshet.

Anonym sa...

Man får anta att de alla är tjallare...

sjodan sa...

Det s.k. torpet är studion samtliga skivor är inspelade i ....

Designstudent sa...

En viss utveckling i byxmodet kan skönjas i detta Hollywood-torp. Först matchar byxorna gärdesgårn i ruttet tråkgrått. Sen matchar de stugan i falu/blodrött. Och sist, vilket är katastrofalt outhärdligt, så hotar de stackars Hjördis med storstånd när SA-soldaten skänker henne blombuketten.

Designstudent sa...

Fotografen till Albert Stein:
"- Öhm. Ni kanske borde använda duschen, eller i brist på sån här, göra på gammalt vis och ta en runda i skogen här. Så ses vi om fem minuter när du har lugnat ned dig, så vi kan ta ett professionellt foto hära. Nähe? Okej, då kör vi ändå."

Rosa sa...

Lite OT men lyssna gärna här :
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/779521?programid=4747

John sa...

"som framkallar Lars Norén nivåer av olust"

Jag tror nog det är fler än Lars Norën som känner nivåer av olust inför det där. Och varför just han, förresten?

Anonym sa...

Titeln är väldigt svårläst pga färgen, men när jag lyckas läsa den blir jag bara ännu mer förvirrad... /Bengt

Anonym sa...

Bilderna kan också tagits samma dag.

Peter Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Peter Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.