2016-02-04

Russian souvenir


Dessa eviga souvenirskivor, inhandlade av folk som velat ha bevis på att de har varit på semesterresa. Nästan alltid är det hopplöst hafsiga inspelningar med något lokalt band som inte tillåtits omtagningar, men det är ju ändå inte som att någon ska lyssna på skivan och säga "tänk, så här låter det i Ryssland". Nej, den ska bara stå där i någon hylla och visa att ägaren har Rest. Tröttsammast är ändå alla dessa souvenirplattor från Grekland. Souvenirs from Greece, The best of Greece, Welcome to Greece, The sounds of Greece ("grisens ljud") osv, de tar aldrig slut. Idag är det dock en rysk platta.

Det är ett makalöst litet gäng som har samlats kring bordet, där bara fyra av dem bjuds på kaffe och tre pers inte ens får en sittplats. Mannen nere till vänster har en sådan där frisyr som är ditmålad med whiteboardpenna på flinten, och en hopplöst säckig Roland-hållning som blir flerfaldigt mycket mer patetisk av de där kycklingdräkterna/frisörkapporna som de har på sig.

Bredvid honom sitter Robert från Utvandrarna, spelad av Eddie Axberg utan hals, sedan en stenhård hjältepos nere till höger och en sällan skådad Lodisflöjtist uppe i högra hörnet. Det var noga med klädkoden, som vanligt. Direktiven var "morgonurin-gula prästkåpor med haklappar för killarna och klänningar med mönstret "häftiga kräkningar" för tjejerna". Och hur bombsäkert genomtänkt det än må låta så var det förstås någon som strulade till det ändå. Valdemarx uppe i mitten spillde ner sin högmässa-dräkt med fruktsoppa kvällen före fotograferingen och nödtvättade den i panik. Han gjorde dock samma misstag som de flesta av oss har råkat göra någon gång; tillsammans med sitt gula plagg råkade han lägga in en hel dunk rosa textilfärg i tvättmaskinen. Sedan var det kört.

1982.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Notera Fruktsoppe-killens nonchalanta pose där han har sin balabanjoukulele vilande på axeln. Men...vad har han i andra handen? Är det...kan det vara..JA! Det är en fiol - som han inte riktigt vill stå för. Måste varit en tuff skolgång - skyggt smygande efter väggarna med det svarta fodralet.

GöP sa...

Kan det vara Sovjetunionens svar på Grus i dojjan ?

Hel-Robban. sa...

Jag tycker det ser ut som att flera av dem stärkt sig med en viss rysk dryck,
ni vet den där som börjar på v.

Anonym sa...

Dragspelaren laddar upp sig för att avlägsna all kebab från den fornryska storriket.

Nicke sa...

"Russian Souvenir Folk Orchestra"
Det är alltså en hel liten souvenirorkester du kan ta med dig hem, och det här är demoskivan som visar hur de låter. Glöm det där med att ta hem en liten skiva att sätta i bokhyllan. När du kommer hem från jobbet och tänder ljuset i vardagsrummet står de bara där i sina dräkter, och stämmer upp i Entonigt Ringer Den Gamla Klockan.

Wolf sa...

Är det inte dags att ordet "Lodisflöjtist" nomineras till Svenska Akademiens ordlista nu när det har använts för första gången nånsin?

adav sa...

Haha, rolig bloggidé :)

Anonym sa...

Hahaha, "Eddie Axberg utan hals", "morgonurin-gul"...
Underbart skrivet som vanligt!
(Om man ska vara jobbigt petig så är det nog te de har dukat upp för, med tanke på samovaren.)

som alltid eder ödmjuka
Fru Sylt

Anonym sa...

Ändå rätt imponerande att lyckas genomföra en sittande roland. Det hade jag nog inte klarat själv.