2016-01-31

Stubb-Jonas och Bimbos


Många kassa bandnamn har vi sett här på bloggen genom åren: 
Zickos, Zeros, Swintoz, Frön-Jannes, Sväng Grabbarna och givetvis Ludgo-Pelles bland många andra. Men idag får vi stifta påtvingat bekantskap med något mycket sällsynt, nämligen en platta med ett musikaliskt samarbete mellan två parter som båda har namn som låter som öknamn. Tänk som jämförelse att man lyckas avla fram världens första gås-åsna, en "gåsna", samtidigt som några forskare långt borta ger liv åt en sjöko med mänskliga armar. Tänk sedan att de där två kassa djuren råkar träffas och får en unge tillsammans. Den avkomman skulle se HELT sjuk ut, och i den här långsökta liknelsen motsvaras alltså den mänskliga sjögåsnan av den här plattan.

Stubb-Jonas och Bimbos skulle alltså ha ett skivomslag till sitt missfoster, och som fotograf anlitade de en av traktens blinda åldringar. Hela bimbogänget placerades bakom en snödriva precis på gränsen mellan sol och skugga. I likhet med många andra band här på bloggen verkar de inte ha diskuterat huruvida de skulle se tuffa eller glada ut, och resultatet är fascinerande. Varje gång blir det likadant: så fort någon i en konstellation ler, så ser de coola genast patetiska ut. Följaktligen står de och kisar i olika svankande positioner med händerna i fickorna, och mitt bland de glada gubbarna står två som ser ut att göra sitt yttersta för att se hårda ut. Ge upp killar, ni spelar i bandet "Bimbos".

Stubb-Jonas ställde de i djup snö där han helt utan entusiasm ska hämta vatten ur en brunn, som en snygg referens till absolut ingenting.

1980.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hah! Jag trodde det blå var inmålat, det ser ju helt knäppt ut. Men tydligen är det bara skugga på snö.

GöP sa...

Va i hel....e????????
Detta var nog det märkligaste jag sett på länge. Både namnet såväl som omslaget är ju något av en totalkatastrof.
Herr Dryck, skulle du kunna beskriva vad det är för slags platta rent innehållsmässigt? Är det dansband, tramsmusik eller vad? Jag måste få veta.

Anonym sa...

Stubb-Jonas har spelat klart, men oklart när det tog slut
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stubb-Jonas

Wagner sa...

Trodde i min enfald att det var en stubbe där i mitten...

Stefan sa...

Äntligen får jag se en bild på Stubb-Jonas! Har i min ägo sen många år en singel med Stubb-Jonas och hans orkester. Omslaget har inga bilder och där står enbart namnet på bandet samt låtarna: "Allting snurrar runt" och "Härliga Härjedalen".

Garry Nilsson sa...

Åhhh rent måndags-mys!!!

Hel-Robban. sa...

Fotografen som gjort sig skyldig till det här magplasket till bild förtjänar inte ens att kallas amatör. Jag har svårt att hitta rätt ord, klantskalle tycker jag räcker inte heller. Fotograf förresten var väl en lite missvisande beskrivning det också.

Ingrid sa...

Roligt att Härliga Härjedalen har något att bidra med också!

Henrik Ravin sa...

Stubb Jonas står väl och funderar på om han ska hoppa i brunnen, bredvid står Bimbos och försöker övertyga* honom med orden, "kom igen nu vi ska faktiskt ut på en turné för att lansera skivan", Stubb Jonas är mer realistiskt lagd och svarar "det är ingen idé, vi kommer bara spela för scenteknikern/garderobiären/biljettkassören/ordningsvakten Rune i Glöte hembygdsgård".

*Möjligen säger de "hoppa,hoppa,hoppa"

Anonym sa...

Ett av de bättre på länge. En sån bild som inte går att begripa hur dom tänkte. Ibland kan man fatta vad de har haft för idé bakom sin bilder, men så har utförande blivit sämst. Men här är det sådär läbbigt Twin Peaks-skumt. Eller som gamla Batman-tv-serien, som är så dålig så man inte vet om det är med-flit-genialt eller bara askass. De här är så smaklöst ararngerat så att det är provocerande. Det ser ut som nån sorts sekt, nån creepy lumberjackfrimurarorden som gör nån hemlig ritual.

Hattgubben mässar med myndig stämma: "Jo förstår ni, min små Smek-jon, på tredje torsdagen efter Semmel ska vi dunka Dyng-Olafs pisshink sju gånger på Styringheims begravda bäver, på det att Gun i Sväle ska sluta knirka".

Och andra pojken från vänster, han i aparta collegetröjan ba: "Tihi, han sa piss!"

Och minstingen längst till höger, som ännu bara får lov att bära mellanstadieränder och inte coola vuxenrutor, och bara får hålla ena handen i fickan, han fattar precis ingenting, och har just upptäckt fotografen och tänker "Vad är det där för snubbe som tittar på oss med ett så konstigt stort svart öga? Han stod inte där i lördags när vi sköljde tarmarna med brandsprutan."