2014-11-30

Mats Rådberg och Rankarna - Full fart mot gryningen


Mats och hans rankare är ett countryband som spelar svensk countrymusik, det är något som är fullkomligt tydligt genom hela deras katalog.
Så varför ser de plötsligt ut som ett gäng ur en väldigt billig science fiction-serie om sex mäns kamp för överlevnad i galaxen X-Krementia? Varför denna rymd-look? Man finner inga svar bland låtarnas titlar eller skivans sound, så det förblir högst oklart. Serien skulle jag dock gärna se.

Mannen på vänsterkanten visar sig vara en cyborg, föga förvånande. Han ansvarar för driften av skeppets system och styr alla parametrar genom att tillfälligt lossa sitt huvud och fästa det på ett litet podium. Mannen i svart ansvarar för skeppets vapen och väser ofta fram termer som "lock and load" fastän de alla talar svenska. Farbror röd där bak är seriens nördiga "hacker" fastän cyborgen logiskt sett borde vara bättre än honom på det där. Seriens comic relief som levererar halvroliga one-liners i varje avsnitt.

Mats själv i den vita jackan är förstås kapten. Han ser rymdig ut även han, men han har behållit lite av sin look sedan livet på jorden då han var en snubbe som hoppade över skit med sin motorcykel inför publik. Mannen uppe till höger ansvarar, med hård men rättvis hand, för bespisningen och allt som har med mat att göra. Bortsett från jordnötsringar.

Mannen nere till höger ansvarade för att det skulle finnas jordnötsringar till fredagsmyset. Han skötte det skitdåligt och efter en snabb omröstning redan i avsnitt tre slungades han ut genom en bränsleport och brann upp.

1986.

16 kommentarer:

Makarov sa...

Mats Rådberg och Runkarna. Det var ett tag sen...

nada sa...

"Rank" betyder vinglig och ostadig. Vad är egentligen en "rankare", är det någon som gör olika saker vingliga?

- Ursäkta herrn, jag ser att ni har en stadig trappstege där. För bara 199.90 kan vi på Rankarna se till att den blir fullkomligt livsfarlig.

Som yrke verkar det tämligen hopplöst, men jag skulle vilken dag som helst välja det framför svensk country-musiker.

GöP sa...

Countrymusik i all ära. Oftast är det en bra musikgenre, men Mats Rådberg, Kiki Danielsson, Alf Robertsson med flera svenska sk "countryartister" har tyvärr gjort att countryn fått en töntstämpel på sig här i Sverige. När man ser detta omslag så förstår man varför. De ser ju för fan lika töntiga ut som de svenska dansbanden. Och deras svenska covers av countrylåtar, som i original är bra låter, är också de töntiga. Mats Rådbergs version av "Put another log on the fire" heter ju som bekant på svenska "putta in en pinne i brasan" Herre jävlar!

Wagner sa...

Många snygga dressar. Vilken travkusk som helst hade nappat på kollektionen.

Anonym sa...

Inte bara en, utan BÅDA händerna halvt nedstoppade i fickorna. Slött!

Lennart Regebro sa...

Nejnejnej. Killen längst till höger är den fege ursäkten till vetenskapsman, som istället för att faktiskt forska på det man möter mest tillbringar tiden med att försöka ta död på resten av besättningen, utan uppenbar anledning.

Anonym sa...

De är rankade som ett av världens bästa countryband, enligt de själva.

Anonym sa...

Den science fiction-serien hade jag gärna haft vaga barndomsminnen av.

Kuriosa: min captcha är "arewert 3.8397" vilket jag antar är cyborgkillens fullständiga namn (men han kallas såklart Ewert).

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

GöP: Låten heter "peta in en pinne i brasan". Inte "putta" - finns väl inget sånt svenskt ord heller...

Ullabella (densamma) sa...

Det speciellt töntiga med Rådbergs version är att den plötsligt får en väldigt sexuell anspegling som inte alls finns i det engelska uttrycket "Put another log on the fire". Men kanske det också var meningen - låtnamnet blev ju en snackis!

Magnus B sa...

Härligt upplägg med Rankarna som en svensk Star Trek-crew! Bilden hade faktiskt kunna funka om de inte hade varit så våldsamt färg-osynkade. Rankare är väl en som rankar saker, dvs sätter dem i nån sorts ordning, tänker jag. Och så måste jag protestera mot att ordet "putta" inte skulle finnas på svenska. Är rätt säker på att man t.ex. kan putta någon eller något framför sig, dock knappast en pinne in i brasa.

Ullabella (densamma) sa...

Svenska Akademins Ordlista ger följande definition:

putta v. -de * lätt stöta el. knuffaö med lätt slag försöka få golfboll i hål

Trogen läsare sa...

Så du vågar dig på Rankarna igen:-)
Trots att Mats Rådberg sågade dig i ditt absolut första inlägg på bloggen.

Herr Dryck sa...

Ja, då blev det ju extra spännande!

Queen Esther sa...

"Rankarna" betyder inte ett skit. Namnet Rankarna är en försvenskning taget från den svenska 60-talsgruppen Rank Strangers, som i sin tur tog sitt namn från den kända gamla bluegrasslåten Rank Strangers. "Rank" i låtens betydelse betyder komplett/total.

Anonym sa...

Bäste herr Dryck!
Tack för hittills uppnåda två dygn av fniss asgarv och ohejdbart skratt bakomnhalsduken för att hindra snoret från att flyga ut på medpassagerare på pendeltåg.
Eftersom jag genomlever vardagar som lärare med nyanlända ensamkommande ungdomdflyktingar, har det komplexa system som kallas för min kropp börjat visa många varningssignaler såsom visionrt av våld, hkärtklappning och människohatiska tankar. Upptäckten av din blogg kan mycket väl ha hejdat den hälsomässiga nedförsbacke som jag har fruktat eftersom skrattparoxysmerna har återkallat inte bara minnet av livslust utan även the real deal, graalen, liksom.
Härmed frambringar jag alltså mitt djupast kända tack. Kraften har fanimig återvänt, min vokabulär har tiofalt berikats (otroligt nog) och min tro på värdet av kontrastverkan är orubblig.
Lev väl och må din familj frodas!