2014-10-05

Musik i Skatås


Vanligtvis när jag kommer över skivomslag som någon har kladdat ner med sitt namn och adress, en personlig betygsättning av skivans låtar, kroppkakerecept eller annat jobbigt så brukar jag försöka få bort det. Är det alldeles omöjligt brukar jag åtminstone sudda ut tramset digitalt innan jag publicerar bilden här på bloggen. Men i detta fall gav den personliga hälsningen en helt ny dimension till skivan, en dimension av nattsvart besvikelse.

Amanda firade någonting den 14 september 1982. Kanske fyllde hon år, kanske blev hon kvinna eller färdig stomiterapeut. Hur som helst var hon jubilar, och hade önskat sig en platta med Kiss. Vi ska komma ihåg att Kiss var aptuffa 1982; det var äkta hårdrock med eldsprutande och bloddräglande som fick föräldrar att förfasas just så som man eftersträvade.

Det platta, hoppingivande paket som öppnades denna septemberdag visade sig inte innehålla någon skiva med det fräcka bandet. Istället för "Unmasked" eller "Music from The Elder" var det en platta med den storslaget osexiga titeln "Musik i Skatås", och istället för svartvitt sminkade snyggningar pryddes det grådassiga omslaget av bilder på folk som dansar pardans i näbbskor och nån tjej som blir snurrad av en snubbe med vattenskalle.

Här vill man ju tänka att presenten kom från någon stackars gammal släkting som inte visste bättre. Men den lilla hälsningen meddelar att "Jarp" visste precis vad Amanda ville ha, men tyckte att folkmusik framfört riktigt otight av banden Häftiga Hängslen, Göstas Sväng-Gäng och Världens Gäng var mycket mer passande och karaktärsdanande än "Kizz". 

(Själva skivan var i skicket "GAO" när jag fick den; Givetvis Alldeles Ospelad.)
 
1980.

27 kommentarer:

Dungen sa...

Åååååh, ångest!

Anonym sa...

Intressant att jag läser detta just när jag sitter i solen i...Skatås. Om det nu är göteborgska Skatås som musiken finns i.

Jens sa...

DDR-Sverige i ett nötskal och precis något år innan Siewert Öholm och hans första debatt om hårdrock i tv-programmet "Svar direkt". På denna tiden var som sagt hårdrocken i mångas ögon ett verk av djävulen och moralpaniken svepte över landet. Det skulle inte förvåna mig om den där "jarp" var släkt eller i konpiration med själva "Svar direkt" Siewert samt även medlem i Svenska Kyrkan.

Jens sa...

Jag menade förstås snarare frikyrkligt anknuten på något sätt. Och längre upp ska det stå "konspiration".

Anonym sa...

Ja, detta var verkligen en höjdare. Tänk vad besviken Amanda måste blivit.

Herr Dryck sa...

Faktum är att signaturen rimligen kan vara "Jan P", och då blir det nästan ännu sorgligare. Enligt baksidan står nämligen en Jan P för inspelning, konvolut och foto.

Anonym sa...

Nu var kanske inte vattenskalle det bästa att säga, men för övrigt kanonroligt! Den sista kommentaren gav mig kalla kårar över vad stackars Amanda månne ha fått genom åren.

Anonym sa...

Kanske det var ett skämt och Amanda fick sin Kiss-skiva senare? Skämtet skänktes senare till närmsta loppis.

Wagner sa...

Jag började med att läsa på omslaget och då blev det...

I stället för kl 22 till Arlanda.

Kanske är dags för glasögon.

Anonym sa...

Fick vibbar från mitt eget barndomstrauma när jag hade önskat mig Magnus Uggla och fick en LP med Peter "ta mig till havet" Lundblad istället - inte många rätt där. Tror den skivan ligger i GAO-skick i en låda på vinden.

NickeK sa...

Nu var väl KISS inte direkt aptuffa 1982. De hade precis gjort två av sina sämsta plattor, var nere på två originalmedlemmar och året efter la de ner sin ansiktsmålning.
Men de ansågs kanske aptuffa i Skatås?

Anonym sa...

Fan va elakt!

Anonym sa...

Jag läste också kl 22 till Arlanda!
Nu har inte jag hört den här plattan men jag kan ändå garantera att den är bättre än både The Elder och Unmasked. Att som Kissfan få nån av dom på sin födelsedag utan att ha hört dem tidigare hade garanterat lett till självmord. Med stor sannolikhet räddade därmed Jan P livet på stackars Amanda, och borde följaktligen hyllas som hjälte istället i den här artikeln.

Anonym sa...

Surt som fan för ganska exakt 1 månad senare släppte Kiss sin då nya skiva "Creatures of the night".
Kanske är blod, smink, bomber och eld hyfsat osmakligt men det vete tusan om inte Skatås-plattan ändå är strået vassare..?

Amanda sa...

Ha ha, det är mig skivan gavs till, ursprungligen. Tänk att den kunnat hamna här! Det var länge sedan det.... men jag blev inte alls särskilt besviken. Verkligen kul att läsa det ni har skrivit!

Herr Dryck sa...

Amanda: Fasen vad roligt! Jag tänkte att den kanske skulle hitta fram till dig på något sätt.

Anonym sa...

Jag kommer aldrig att förstå de som trodde att Kiss hette KIZZ. Det är som att de saknar förmåga att läsa innantill.

Anonym sa...

@Jens:

Swienert Döskalleholm hade säkert bannlyst skivan som "antisemitisk" och "förintelseförnekande" och ordinerat utgivaren en knalltransport till israel för deprogrammering...

Bortsett från det var detta en av de mest ångestframkallande omslag jag sett, jag var också närvarande på denna tillställning i Skatås vill jag minnas, men färgsättningen då var annorlunda och boffar-påsar med Bostiklim eller thinner låg fortfarande och skräpade runt hela kåken..

Wagner sa...

Amanda skriver att hon inte alls blev särskilt besviken. Samtidigt som Dryck hävdar att exemplaret var ospelat.

Så någon verkar ha friserat sanningen en aning för tillsammans går historierna inte ihop.

Wolf sa...

@ Wagner
Nu kan ju inte Herr dryck veta om skivan är spelad eller inte, men använder man dess innehåll som parameter i en sannolikhetsanalys så torde man nog kunna dra slutsatsen att skivan knappast snurrat särskilt många varv under sin livstid.

Herr Dryck sa...

Skivan var inte plomberad, men den var helt ren utan minsta tillstymmelse till vanligt bruksslitage.

Anonym sa...

Snälla Amanda, kan du inte komma tillbaks och dra hela historien? Det vore synd att gå miste om ett så ovanligt tillfälle som det att du faktiskt hittat hit!

Pilsnär sa...

Jan P har iallafall som ansvarig för konvolutet tappat besinngen en smula, och lackat ur på att rita tremiljoner figurer i strikt ringdans runt kanten. Något över mitten till vänster har en humoristisk streckgubbe greppat foten på sin närmaste partner istället. Eller blir jag så yr av att titta på detta så jag hallucinerar?

Anonym sa...

Fy fan, detta kan nog vara bland det ondaste jag sett på denna sida, och det vill inte säga litet.

Someone sa...

Herregud, ett sådant nerköp! Tänk dig att du väntar dig en tuff skiva med Kiss och sedan får du detta!

Someone sa...

"den storslaget osexiga titeln "Musik i Skatås." Jag skrattar mig halvt ihjäl! Jo tack, detta är så långt ifrån Kiss som man kan komma!

Someone sa...

Anonym som svarade Jens: Det hade han säkert gjort oaktat att Gene Simmons´ mamma överlevde förintelsen.

Kanske var liiite ot, iofs.