2014-08-31

Derek Bell - Carolan's favourite


Som diorama-projekt i ämnet "bild och form" lämnade Jonas in en modell av en liten märklig Ipren-man, spelandes harpa på ett litet blått podium. Betyget blev ett "med tvekan godkänt" och följdes av ett bekymrat samtal med Jonas föräldrar och klassföreståndare.

Derek är en brun herre med comb-over, tweed och loafers, precis en sådan stil som man tänker sig passar perfekt till sådan här nördig universitetsprofessor-i-musikhistoria-musik. Vi snackar uteslutande irländsk harpmusik från åren 1670-1738, en hyfsat smal genre som kräver sin mogna utövare med riklig mjäll. Ett stort tack ska de ha för att de vägleder så här bussigt på baksidan: "File under 18th century Irish harp music."
Det hjälpte mig asmycket, jag hade slitit mitt hår över huruvida jag skulle sortera in det under "Irländsk harpmusik från sextonhundratalet", "Irländsk harpmusik från sjuttonhundratalet" eller "Övrigt brännbart".

(Notera även att detta är platta nummer två i den trådsmala genren.)

1981.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Plattan har också blivit utnämnd till guldskiva i...ja vart? Jag fattar inte texten riktigt.

MadameG sa...

Min spontana undring är vem Carolan är?? Plattan innehåller en viss Carolan's favoriter, vem är det och hur vet Derek att det är Carolan's favoritmusik som spelas? Hur många favoritlåtar har Carolan egentligen eftersom detta är del två, finns det månne en del tre också.... ??

Peter sa...

Carolan är förstås allas vår sångfågel Carola, fast i bestämd form.

Wagner sa...

Jag tror han har fastnat i barndomen. För exakt så där sitter man i en trampbil.

Wagner sa...

Via irländska SE&HÖR har jag kommit över sängen han sover i.

http://www.barnmöbler.se/wp-content/uploads/2013/06/SANG452JEP.jpg

Linda sa...

Ja, men harpan var ju snygg iaf.

GöP sa...

Omslaget i sig är ju inte så imponerande. Derek Bell var däremot en mycket duktig musiker i sitt slag. Han var harpist i den mycket berömda irländska folkmusikgruppen Chieftanins, som är en av världens mest kända grupper inom irländsk folkmusik.
Vad beträffar Carolan, vars fulla namn var Turlough O'Carolan, så var han en blind musiker och kompositör som levde på 1700- i Irland. Han komponerade sin musik på just harpa, som ju är Irlands nationalsymbol.

GöP sa...

Chiftains ska det naturligtvis vara och inget annat

Petmol sa...

Eller Chieftains. Eller Taoiseach på iriska.

GöP sa...

Petmol

Ja, Chieftains, så klart. Det blev nog lite för många Guinness igår tror jag. Därav mina stavfel...

Anonym sa...

Någonting med skalan känns inte riktigt rätt i bilden. Harpan känns på något sätt för liten i förhållande till Derek...

GöP sa...

Anonym 18:45

Med risk för att verka framstå som en besserwisser: Harpan ÄR rätt storlek, den irländska harpan är faktisk betydligt mindre än den "vanliga" harpan som används i tex symfoniorkestrar. Den nedre delen är dessutom försedd med en slags resonanslåda istället för en solid ram

Stefan sa...

En skiva där musiken är bra men omslaget är lite sådär. Tycker det ser ut som han sitter i en bil, det är väl sockeln som gör det.

De flesta andra skivor som presenteras här är dock av kategorin, katastrofalt omslag, katastrofal musik....

X-pert sa...

Derek är antingen fruktansvärt efter eller lika mycket före sin tid. Såna där glasögon hade Kevin Costner i JFK och det skulle föreställa mitten av 60-talet. Och idag är det högaktuellt med den sortens bågar. Han kanske är tidlös.

Anonym sa...

Är det bara jag som tycker det sk. podiet han sitter på ser mysko ut?
Det verkar skräddarsytt för Derek, men hen som byggt det måste vara en elak djävel! Den pallen/stolen måste ge rejäla obehag redan efter första stycket. Och då har, får man förmoda, Derek 30 minuter kvar av Carolans favoriter att knäppa sig igenom.

Rick sa...

Jag har alltid tyckt att den bästa irländska harpmusiken gjordes under glansdagarna på 1650- och 1660-talet, och att det ballade ur i flum och extravagans på 1670-talet.

Anonym sa...

Ja det tyckte ju Donnchadh Ó Hámsaigh också.

http://en.wikipedia.org/wiki/Turlough_O'Carolan

Anonym sa...

Jo, plattan har fått Guld vid den Internationella Bienalen för ljud i Valladolid 1981. Alltså plattan har ett riktigt bra ljud och låter inte som något som spelats in i cykelrummet i källaren...

Makarov sa...

Vad har vi för ålder på Derek?
Lillgammal, 11, eller 42?

Anonym sa...

Snart 300 år blir det väl?

Anonym sa...

Haha, denne Bell verkar ha varit en rolig om än säregen man. Från wiki:

"Bell was the only member of the band to wear a tie at every public performance. He favoured socks with novelty designs, such as images of Looney Tunes characters. He wore scruffy suits, often with trousers that were too short. He was eccentric and told obscene jokes. The title of his 1981 solo album Derek Bell Plays With Himself has a conscious double-entendre."

Anonym sa...

Ja det känns som att han skulle ha uppskattat att vara med på denna lista om han hade varit i livet.

Han spelade fantastiskt vackert, ja jag vet att det inte har relevans i detta sammanhang.

Anonym sa...

Det ser precis ut som en filminspelning med greenscreen, ja fast blå då. Det där konstiga podiet ska bli en stubbe eller hobbit eller nåt i själva filmen sen. Hmmm... O'Carolan: The Biopic?

Teaflax sa...

Som anonym ovan sa, så misstänker jag att det fanns en green/bluescreentanke här; att man skulle fälla in en bakgrund bakom Derek där, men att ljussättningens skuggor gjorde det svårt/omöjligt.

Anonym sa...

Derek Bell - underbarn, underbar harpspelare, oöverträffad på irländsk harpa, multiinstrumentalist och virtuos på dussintals instrument och dessutom med en humor i klass med hela Python-gänget samlat. Carolan var Turlough O'Carolan (1670 - 1738), en blind irländsk harpspelare och virtuos, och Derek Bell spelade in hans kompositioner. Bell, som levde mellan 1935 och 2002, klädde sig som gubbe redan i tonåren, ett utslag för hans speciella humor som även innefattade ovanligt grova fräckisar. "Ding-dong" Bell var en märklig kontrast i Chieftains till Paddy Moloney som t ex klädde sig i jeansjacka som en rockmusiker. Lyssna gärna på samarbetet mellan Chieftains och van Morrison, sjukt bra platta. Och jag misstänker faktiskt att omslaget kan vara ett utslag av Bell's märkliga infall. Snyggt är det inte. Men det får folk att haja till.

Anonym sa...

Derek Bell (musiker) ej att förväxla med Derek Bell (racerförare) på Wikipedia! "Gruppen svarade bland annat för en del av musiken till Stanley Kubricks film Barry Lyndon."