2014-06-21

Jan Öjlers - Det är dej vi tänker på


Jan Öjlers valde muren. När muren var vald var det bara att knäppa av en bild, men ingen av grabbarna hjälpte direkt till att göra det till ett vrålbra omslag.

Killen längst till vänster såg glad och trevlig ut, men satsade på en cool och ledig stil genom att prega in armbågen i ett hål i muren. Den andra handen pressade han ner så långt det gick i den svintighta fickan, med andra ord inte långt alls.

Näste man är helt otrolig. Frisyren, brillorna, mustascherna och polisongerna gör honom till en klockren sjuttiotals-hunk, som plockad ur en amerikansk snutserie. Men nu är han inte en amerikansk skådis utan musiker i ett svenskt dansband, och med det i bakhuvudet blir han plötsligt en märklig svankande typ med jeanskluven pung istället.

Killen till höger om honom påminner om Buffalo Bill i "När lammen tystnar" och har ställt sig i en liten smutsgrop, på tå med ena foten och på häl med den andra.

Nästa snubbe ser ut som en vädurskanin med långa hängande öron.

Näst längst till höger står en man som klivit så långt fram att han blivit oskarp, och han stirrar på oss med en blick som ligger någonstans mellan "nöjd och glad" och "ett steg närmre så bankar jag in framtänderna i huvudet på dig".

På högerkanten har det slagit slint fullständigt. Att klättra upp på en mur iförd träskor är en störtdålig idé. Att försöka sitta tufft på en minimal avsats där man hela tiden håller på att glida ner, att upptäcka att det inte hjälper att hålla sig fast i sitt eget bälte och därför försöka spjärna emot med träskorna på ett högst onaturligt sätt för att inte rasa ner och skrapa upp röven mot teglet är en järnspett-genom-magen-dålig idé. Att göra det ovan nämnda på ett skivomslag är en järnspett-genom-magen-OCH-VIDARE-GENOM-DEN-SISTA-LEVANDE-JÄTTEPANDAN-dålig idé.

Och genom allt detta så tänkte de på dig.

1973.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Killen längst till höger upptäckte att han höll på tappa byxorna, igen! Ilsket ryckte han upp dem men alldeles för hårt. Detta medförde att han lättade 2 meter från marken, till sin häpnad och glädje. Just då knäppte fotografen.

Anonym sa...

Undrar om "jeanskluven pung" finns i Nationalencyklopedin? Om inte, så borde det göra det. Klockren beskrivning från en svunnen tid ingen vill ha tillbaka.

Wagner sa...

Gula träskor! Fanns dom på riktigt?

Trodde vita träskor med hål i skulle bli svåröverträffat och så dyker detta upp när man trodde världens ovärdigaste skodon (träskon) var passé.

Anonym sa...

"Nu ligger du jävligt risigt till. Ja, just du. Det är dej vi tänker på"

Anonym sa...

Det här är ju ett asbra omslag, på många sätt. Herr Dryck är jätteorättvis!

GöP sa...

De har i alla fall den goda smaken att inte ha några hemskt vidrigt fula scenkläder som annars är så typiskt för de svenska dansbanden. Klädvalet är ju ett ganska typisk tidigt 70-talsmode, som de flesta av oss 55+ gått klädda i.

Anonym sa...

GöP: Då kanske du vill svara på frågan om det inte var förbannat smärtsamt att gå runt med kluven pung dagarna i ända, och om det var verkligen var värt smärtan att se "moderiktig" ut? Kan inte fatta hur ni kunde stå ut, eller varför ni var så korkade. Har du lyckats avla barn efteråt, förresten?

Anonym sa...

Anonym 12.56
Visst var det obekvämt med de tajt åtsittand byxorna, inget snack om den saken. Men det var som sagt väldigt vanlig på den tiden. Vad beträffar hur korkat det var, så är det väl inte mer korkat än hur många av dagens ungdomar spökar ut sig. Visst kan man skratta åt det i dag och förundra sig hur man gick klädd för fyrtio år sen, men det gör förmodligen dagens unga också om fyrtio år framåt i tiden , då de ser tillbaka på sitt mode när d var unga 2014.Vi som var unga på 70-talet tyckte att våra föräldrar såg töntiga ut när de var unga på 50-talet.

GöP sa...

Det är min replik ovan. Glömde bara att skriva in min pseudonym.
mvh GöP

Svår von Frisendorff sa...

Ditt språk och observationsförmåga är beyond this world.

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Killen längst till vänster sket tydligen helt i att försöka färgkoordinera, och han i mitten tänkte att blått som blått, nog duger detta fast Örjan sa att vi skall bära ljusblått....

Anonym sa...

Längst till höger: "Halka ner?! Närå, det är ingen fara för det sticker upp ett stump armeringsjärn just här!"

Anonym sa...

Tredje killen från vänster passar på att visa sina moon walk.

Prof sa...

Märkligt att det bara jag som upptäckt att det är Hugh Grant i sin ungdoms dagar uppe till höger.

Anonym sa...

GöP: Precis! Har aldrig fattat hur ungdomar t.ex. står ut med varma stickade vintermössor på sommaren, samt inomhus, detta är minst lika korkat som de tajta 70-talsjeansen :-). För övrigt tycker jag att hunk-snubben näst längst till vänster är klockren, dessutom bjuder han på 70-talets mest förbjudna företeelse, en öron-slip! /Bengt

Malin sa...

Jag skrattade just precis jävligt högt!!! Hahahahah!!!! Det bästa jag läst på flera veckor.

Anonym sa...

Sjuttiotals-hunken plockad från en amerikansk snutfilm är min pappa! 😁

Someone sa...

Jaså, var det mig de tänkte på? Det känns ju inte som någon komplimang, precis.

Anonym sa...

Ha ha det var både en rolig artikel som kommentarer till denna. Jag gick själv i skolan på denna tid och vill inte ha tillbaka den kultur som gällde då. Jag brukar säga till mina vänner att: Ska man förstöra ett land så ska man först förstöra dess kultur.