2014-02-03

Ambjörnarp sjunger och spelar


Detta är något så udda som en skiva där artisterna inte är delar av ett band, utan av en ort. Ambjörnarp i Tranemo kommun hade vid tiden 500 invånare och runt 70 av dem är med och för väsen på den här plattan. Det blev en salig blandning musikanter i olika udda konstellationer; en trupp uråldriga människor i höga svarta vadarbyxor och 14 dragspelare i röda scarves bland annat.

Det finns dock bilder på omslaget som är ännu märkligare än skivans koncept. Bland de underligaste kan nämnas bilden nere till vänster på framsidan. Den föreställer tydligen Bernt Lundgren, som valde att fotograferas på huven av sin Merca utanför ICA. Han är dock placerad ute i bildens vänsterkant, och i bakgrunden ser vi en man som står i snömodden och kånkar på en otympligt stor låda. Maken till oglamourös bild för ett skivomslag får man leta efter, och jag tycker det är himmelskt roligt.

Man kan förstås tänka sig ett par olika förklaringar till den där katastrofbilden. Antingen var det ett misstag; gubben råkade bara stå där, och så fick det vara så. Det kan också ha varit en reklamgrej; handlaren Per i Boa (vid tillfället inte iförd sin boa) visar upp sig utanför sin butik och passar på att visa hur hårt han sliter. Lådan skulle också kunna vara en sådan frigolitlåda som man fraktar isad fisk och skaldjur i. Kanske förväxlade de låttiteln "El noy de la mare" (moderns son) med "Frutti di mare" och tyckte det passade bra om någon visade upp en låda seafood ovanför texten. Det låter ju absurt dumt, men bilden vi har att gissa utifrån är ju faktiskt helt bisarr.

Nere till höger finner vi en annan förnuftsvidrig bild, föreställande de tre personerna Carina och Ulrica. Tjejen som bara permanentat sitt hår nedanför ögonhöjd trycker örat mot saxen som Carina blåser i för kung och fostervatten. Ljudvolymen där borde vara tillräcklig för att hjärnan ska blåsa rakt ut genom andra örat och fastna mot tapeten med ett smack, men hon ser skitnöjd ut.


På baksidan finner vi bland annat Anders, som framför en gripande tolkning av "Where you there" på mungiga och
nordsvensk brukshäst.

1980.

17 kommentarer:

Ola sa...

Ja jösses jävlar. Om det bor 700 i byn, ska vi då gissa på att det såldes ca. 200 ex av denna platta. Allihop hos Per?

Anonym sa...

Finns verkligen Ambjörnamp? Och varför...?

ilves70 sa...

http://www.ambjornarp.se/

ilves70 sa...

Gissar att det är dessa som står bakom alstret:

http://www.kyrktorget.se/missionshuset

Halleluja

Anonym sa...

Per i Boa kunde varken sjunga eller spela, men skulle prompt vara med på ett hörn ändå eftersom han i egenskap av bygdens pamp hade lånat ut sina barns Philips-kassettbandspelare med inspelningsfunktion, och ett sprillans nytt C60-band till projektet. (När skivan väl var pressad tog han tillbaka bandet och spelade över masterupptagningen med ett Tintin-äventyr - Det sönderslagna örat). Hans hade ett krav, att stå för det inledande spåret på sid A, då han skulle pingla rytmiskt med dörrpinglan till butiken, men det röstades enhälligt ner av alla andra. Även Sursta-Knevert i grannsocknen skickade ett brev med protester. Per muttrade en stund, men gick sedan med på att avstå från pinglande om han fick visa upp emballaget till sin nya Betamax-spelare i stället.

Anonym sa...

Det var en kyrkokör, en dragspelsklubb, en Choro, en Carinoulrika, en Gösta och en Bellman, som skulle spela in en skiva...

Severina Svedberg sa...

haha åh gud, jag kommer från tranemo och har en del släkt i ambjörnarp (bl a anders som figurerar på omslaget). och lundgren är min gamla gitarrlärare!

Anonym sa...

Stackars killen som råkade ta med fel instrument just den dagen någon fick för sig att ta en bild på dragspelsklubben.

nada sa...

"Hör vad budskap bringar vinden"? Budskapet är solklart; detta borde aldrig ha förevigats på vinyl!

Stadens grundare, och tillika uppfinnaren av stekspaden, Ambjörn Utomkved roterar i sin grav.

Wagner sa...

Jag tror du utan risk kan lägga till "kristet" under Etiketter:

Får lite Knutby-vibbar av det här.

Anonym sa...

Här kan ni avnjuta hela plattan om ni vill:
http://www.mediafire.com/download.php?3qximqkqy4s7y04

Arne Imsen kan ni höra här:
http://www.mediafire.com/download.php?kl1colgl15a9kmm

Har en hel del andra skivor som synts här på bloggen också, är ni intresserade?!?

Anonym sa...

Jag kommer själv från bygden och umgicks med Bernt när det begav sig. Nu ska jag börja skära mig i armarna.

Anonym sa...

Måste va basgitarr i en dragspelsgrupp!

Anonym sa...

Tack anonym. Lyssna på "Helga Natt" - den är faktiskt roligare än skivomslaget.

Erik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Klart Ambjörnarp finns, är t.o.m. stödmedlem i Ambjörnarps vattenskidklubb - en av de finaste medlemskapen man kan ha i mitt tycke! ;)

Anonym sa...

Charles Bronsons tvillingbrorsa? Visste inte att han gillade hästar...