2014-01-20

Lill-Magnus kvintett med Stor-Magnus - Bygden vid älven


Ett trist svart-vitt omslag? Icke då! LMKMSM körde på svart-bebisblått, och genast blev det festligt som tusan.

De fem männens klädsel dämpas ju något av färgernas monotoni vilket jag tror att vi ska vara glada över, för ett sådant hysteriskt mönster i fulljädrade dansbandsfärger hade kunnat bli en hiskelig syn. Detta är dock inte ett vanligt dansband, utan ett gäng som sysslar med folkmusik och gammaldans. Det brukar ofta kunna utrönas av artistnamnen; om musikerna har valt alias som låter som tudelade öknamn från inavlade byar före industrialismen så är det gammaldans: Ludgo-Pelle, Stor-Magnus, Ås-Anders, Lill-Nicke, Pung-Roffe, Brugd-Janob osv.

Bland de fem finns alltså en som är känd som Stor-Magnus och en som kallas Lill-Magnus, vilka detta är är dock svårt att veta. Man tycker ju att epitet som direkt syftar på deras reslighet borde visa sig lite tydligare. Herren längst till vänster som ser ut som en musketör är ju rätt liten, men inte mycket mindre än han som står längst till höger. Han har polisonger ända ner till hakan, ett otäckt tight halsband, cocker-spanielfrisyr och svarta solbrillor, inte en image som jag direkt hade kopplat till gammaldags folkmusik.
Sen är det ju två som är ungefär lika stora, så där blir man inte klokare, och sedan en man som visar alla sina tänder.

Efter en sådan gissningslek vänder man förstås på plattan för att få se facit, men se då kommer en riktig besvikelse! Den tråkiga sanningen är att Stor-Magnus inte ens finns med på framsidan. Den som räknade lite noggrannare från början kunde ju se att titeln inte hängde ihop med bilden; en kvintett plus en blir inte fem karlar. Mannen med det bländande leendet är Lill-Magnus.


Men så presenteras bandet "Diskant" på en egen bild, ett band som består av två tjejer och en kille som inte finns med på framsidan, och sedan mannen som står mitt på bron! Men ingick inte han i kvintetten? Ingenting hänger ihop och jag orkar inte mer. Nu skiter jag i det här.

1976.

22 kommentarer:

Anonym sa...

- Hörni pojkar, var ska vi ta kortet till omslaget?
- Det ska vara nåt pittoreskt, nånstans som andas dragspel.
- Ja. Och så ska det finnas en älv. Eller i all fall ett dike. Jag tänker att det kanske passar med titeln.
- Det ska vara nånstans som matchar våra kragar.
- Jag vet! Vi radar upp oss på bron nere vid Dyng-Nises lada.
- Bra!
- Kononers!
- Kärlek! Den har ju så vackert gammalt räcke!
- Rackarns vad vi kommer få ligga nu.

Charlotte sa...

Alltså det skulle vara himla roligt att skicka en rolig kommentar, men det du skriver är nog allra roligast ändå. Du är bäst, herr Dryck.

Sebastian sa...

Kortet är taget på Oscarsbron i Trollhättan och det lilla diket kallar vi för Göta Älv :)

Anonym sa...

Jag visste det: Noddy Holder från Slade hade en sidokarriär han inte velat avslöja! http://nowmagazine.media.ipcdigital.co.uk/11140/0000007d4/34f5_orh100000w220/Noddy-Holder.jpg

Wagner sa...

"Kortet är taget på Oscarsbron i Trollhättan och det lilla diket kallar vi för Göta Älv :)"

Jaså Göta Älv! Ja då räcker det bra med ett hönsnät som skydd.

Anonym sa...

Varför är mina kommentarer borttagna, Herr Dryck?

Herr Dryck sa...

Eftersom du går under namnet "Anonym" är det ytterst svårt för mig att svara på vilka meddelanden som är dina. Finns de dessutom inte kvar blir det ju stört omöjligt.

Anonym sa...

Kan det inte vara så att "Stor-Magnus" är som ett stort och mysigt samlingsnamn för alla de olika band som finns representerade på plattan?

Anonym sa...

Dom kanske inte var tillräckligt roliga

Carl Janohls sa...

Hellre en tjuga i näven än en trea i Trollhättan.

Anonym sa...

Hellre en etta i Trollhättan än ett palats i Borås.

Anonym sa...

Men har ni tänkt på att namnet Magnus från början betyder STOR. Den ene lirarn heter alltså Lill-Stor, och den andra heter Stor-Stor. Och då blir det ju inte lättare att koppla rätt namn till rätt kropp. Stor-Stor borde ju ha fått sitt namn för att han verkligen är jättestor, men nån sån jätte finns inte på bilden. Medan Lill-Stor skulle kunna tänkas vara mer normalt byggt, men en gnutta större än nån som heter något annat. Eller också är även Lill-Stor relativt jättestor, men inte fullt lika stor som Stor-Stor. Och riktigt knepigt blir det om Popcornfrillan eller Musketören också heter Magnus. De är ju minst av alla.

Herr Dryck sa...

Det där var en kul poäng!

Haz sa...

Tittar man här blir det ännu konstigare: http://www.svenskadansband.se/img-stor-magnus-6858.htm
Stor-Magnus är tydligen hopsatt av tre karlar varav ingen heter Magnus. Eller?

Anonym sa...

Och vad är det som får er alla att tro att orden "Stor" och "Lill" nödvändigtvis måste avse höjden över havet...?

Anonym sa...

Aha, du tänker att det i stället handlar om deras könsorgan.

Sebastian sa...

Ni kan få gissa ett tag till, sen kanske jag kommer med dom rätta svaren på allas frågor. En av dom är nämligen min egen far. :)

Anonym sa...

Nu blir jag förvirrad. Vad i hela friden gör K.K. Downing från Judas Priest där på bron? För det är väl han som står längst till höger på bilden?
Detta sidoprojekt, från hans sida, har inte satt sina spår bland hårdrocksfantaster ute i den vida världen.

Anonym sa...

Nej, nej, det är ju Noddy Holder som också nämndes ovan. Eller som han kallades under sina dansbands-år: "Snoddy Holder"

Lite Mullig sa...

Hundmannen bär uppenbarligen på ett chockhalsband så det mest troliga är att de softar vid stängslet utanför ett hunddagis.

Detta är kanske det enda stället de kan repa någorlunda ostört med tanke på all oförståelse som uppstår när man har en hund/människa-fusion med i bandet.

Manuel sa...

Det som dock är mest förbryllande är att gissningarna rätt snabbt avtog då någon påstod sig ha en förälder med i bandet. Dock utan att sedan ge det rätta svaret på allas frågor. Oerhört lågt att smita undan och lämna oss ovetandes i sticket om vem som verkligen är Stor-Magnus och vem som är någon annan. Jag kan inte hantera det här.

Bengan Nilsson sa...

Bygden vid älven..Ja' ä' från Ljusdal ja'. Kände Magnus också..