2014-01-16

Curt Morténz orkester med Det finns någon som väntar därhemma


Nu är han tillbaka, mannen som hottade upp sitt namn Kurt Mårtensson genom att börja gå under superstar-scennamnet Curt Mortén. Nu har han gått ett steg längre och lagt till ett Z på slutet, så nu borde väl artistkarriären ta skruv? "Curt Morténz" är verkligen ett praktexempel på hur dumma dansbandsnamn kan bli när man följer grundformen "två mansnamn och minst ett Z".

Omslaget är monumentalt tråkigt med sin tunna röda text på vit bård, och sedan ett fotografi mitt i som inte är av denna värld. Det är taget i någon dunkel gillestuga med brungrå vägg och en hiskelig leopardmönstrad veloursoffa, i vilken vi finner tre snubbar varav den mittersta är en fullkomligt uppgiven man i rödorange velourtröja och klostercelibat-frisyr.

På ryggstödet tronar Curt, för långt bak för det valda skärpedjupet så att han blev alldeles oskarp, och för att fördärva bilden fullständigt valde fotografen (som valde att inte bli nämnd på skivan) att använda en obönhörligt hård blixt som ger hyn en skön lik-nyans. Den placerades klyftigt nog nedanför kameran, så att de mörka skuggorna landade väl synliga på väggen bakom dem. Det ser ut som att alla fyra är förföljda av var sin lönnmördare i svart huva, som smugit sig tätt inpå dem redo att angripa med stilett och pianotråd när som helst. Ett troligt motiv kan tänkas vara en påtvingad genomlyssning av spår nummer fyra, "Köp hjärtan".

1982.

24 kommentarer:

Larsson sa...

Ser ut som en alldeles utmärkt platta :-)

Anonym sa...

och K.K. Downing från Judas Priest på gitarr ser det ut som.

Anonym sa...

Haha, jag hade själv precis tänkt skriva att det var ett tidigare okänt gig för K K Downing! :D

Anonym sa...

Titeln "Det finns någon som väntar därhemma", känns väldigt obehaglig! Vem är den där "någon"? Sedan att basisten håller sin elbas i en aggressiv riktning, gör inte saken bättre. Sedan skulle jag vilja påstå, att inte en ton hördes vid fototillfället, trots att samtliga med instrument ser ut som om de spelar. Ren lögn alltså!

Stefan sa...

Skivans numrering är ju lite originell.

Till deras försvar kan sägas att dom har helt normala kläder på sej i alla fall.

Anonym sa...

När jag fick se det här omslaget kom jag osökt att tänka på begravningsentreprenören Rigor Mortez, en av figurerna i "Pancho Villa eller Krig, kvinnor och glass", KTH:s kårspex från 1982.

Anonym sa...

Hur uttalas egentligen bandnamnet när man lagt till ett accenttecken ovanför bokstaven e i Morténz? Det bör enligt de regler som finns bli något i stil med Curt Mårteeeeenz eller Mårtäääänz om man vill ha det lite franskt! Riktigt coolt tyckte förmodligen Kurt!

Anonym sa...

Jag vill inte komma hem om dom sitter kvar i soffan!

Johan sa...

En exklusiv stråtapet på min ära. Det är nog inte i vilken gillestuga som helst de sitter i, utan i Curts egen lilla Beverly Hills-crib.

Lillan sa...

Är Thomas G:son med i bandet???

Anonym sa...

@ anonym 10:43: Jag vill inte komma hem till en sån soffa ens om den är tom.

Wagner sa...

Jag vill inte komma dit även om soffan stod hos Myrorna.

Anonym sa...

Och jag skulle inte vilja ha någon soffa öht om det bodde myror i den.

Anonym sa...

Varför är dom ledsna? Myrorna släppte soffan för 125:- om dom lovade att hämta den.

Anonym sa...

Han i mitten sitter ju på golvet framför de andra. Alternativt sitter han i den mest nersuttna sektionen där tidigare ägare suttit i åratal med fjärrkontrollen riktad mot Loket och bingolotto

Anonym sa...

" Köp hjärtan" är väl snarare en reklamslogan för tidigare nämnde lönnmördare?

Anonym sa...

PS. En lönnmördare i organdonator-branschen alltså.

Anonym sa...

Det finns någon som väntar därhemma... Med en burk stesolid och ett helrör brännvin.

Anonym sa...

Varför ska alla dansband låtsasspela på sina instrument på omslagen? Som om den där elbasen hade gett ett ljud ifrån sig unplugged. Vila bara handen ovanpå halsen lite casual istället så ser det åtminstone lite mindre fånigt ut.

Och sen det där med normala kläder vet jag inte. Velour-pullovers känns smått onormalt idag. Men jämfört med andra dansband, så visst.

Lisa sa...

Åååh! Ser ut som min barndoms Virginia Andrews-omslag! Skuggorna, blekheten och de skräckslagna minerna. Vilka trendsetters

Anonym sa...

Och vad är grejen med de omotiverade accenterna? Ska det uttalas Curt-MortEEEEEnz, Yngve ForsEEEEElls, eller vad?

Flavia sa...

Vem vill komma i den soffan??

Ozjeppe sa...

Åh, huga - jag får riktigt läskiga "Blair witch project"-vibbar av det här!

Anonym sa...

Snyggt omslag!