2013-11-26

Yale Bate - On the prowl


Detta är en platta från tiden då hårdrocken såg som mest pinsam ut; full on makeup, pannband, örhängen och dödsseriösa ansiktsuttryck kombinerat med Chewbaccafrisyrer. Sprak och fest och färg, i vårt fraggelberg.

Bandet valde det charmiga namnet "Yale bate", en omskrivning av termen "jail bait" vilket syftar på snygga minderåriga tjejer som väcker mäns ohejdbara åtrå och får dem att hamna i fängelse för våldtäkt mot barn. Kontentan är alltså att sexiga barn som antastas av vuxna personer inte är offer utan bete som lurar in de stackars karlarna. Men om nu bandet själva heter Yale bate så antyder ju det att de själva är betena, lite research visar dock att killarna var myndiga när plattan släpptes. Skivtiteln "On the prowl" alltså "ute på jakt" antyder att de snarare är aktiva jägare än några som lockas av ett bete, men nu släpper vi det här.

Exakt hur fet chans är det att de här grabbarna verkligen heter Alis, Jonah, Chris, Andy och Jake när plattan är utgiven av Kooperativa förbundet? Jake är för övrigt samma Jakob Samuel som numera sjunger i The Poodles och agerar i diverse tv-program.

En halvintressant detalj är att omslaget som hållit så hopplöst dåligt för tidens tand designades av Beatrice Uusma, numera känd som Augustprisvinnande författare och illustratör som tidigare var gift med Henrik Schyffert.

1988.
DetDettaNative American opera singer Bonnie Jo Hunt
Read more at http://www.snopes.com/critters/gnus/cricketsong.asp#TXRJtMlHkhRJgZ3h.99
Native American opera singer Bonnie Jo Hunt
Read more at http://www.snopes.com/critters/gnus/cricketsong.asp#TXRJtMlHkhRJgZ3h.99
Native American opera singer Bonnie Jo Hunt
Read more at http://www.snopes.com/critters/gnus/cricketsong.asp#TXRJtMlHkhRJgZ3h.99

22 kommentarer:

Olsson sa...

Exakt samma läppstift(snyans) har de lyckats tänka på att använda också, det är faktiskt rätt komiskt.

Jonathan Newton sa...

Om Jail Bait är flickor som får de ostyriga männen att hzmna i fängelse, måste ju Yale Bait/Bate vara flickor som får herrarna att vända det intima umgänget ryggen, nörda ner sig och plugga sig in på anrika universitetet Yale. I vilken mån man får den typen av associationer av skivomslaget är väl öppet för debatt.

Jonathan Newton sa...

Nej förresten, Yale Bait är sådana killar som på omslaget, som får tjejerna att allvarligt tänka om när det gäller sina framtidsplaner, och se till att skaffa sig en rejäl utbildning på Yale och satsa på karriären, så de slipper hamna i händerna på sådana här grabbar.

BackstugeBengt sa...

Alltså, blir kraftigt förvirrad här... trodde först att det var 3 pudelhanar och 2 pudelhonor och nu menar Hr Dryck att det alltså är 5 pudelhanar?

Är det bara jag som har svårt att avgöra vilken typ av kön det är på pudelflocken?

Janne sa...

Brunetten MÅSTE vara en tik! Så är det bara.

Spiring sa...

Hårdrocken har väl alltid sett pinsam ut - vare sig det handlat om pudellockigt hår och kajal, rakat huvud och Siewert Öholm-skägg eller liksmink och spikarmband. Fast det här verkar vara från den tid då den också LÄT pinsam. Alltså mjäkig och fjäderlätt.

(Ett undantag vad utseende beträffar är dock Lemmy, som har lyckats ge ett rätt så tooft intryck genom alla år.)

bani sa...

Jag måste protestera lite. Omslaget är ju bra! (N.b. att allt är relativt.) Okej foto, centrerat, inga urklipp, okej kontrast i texten ... att modet förändras och de töntiga namnen ska väl inte läggas det stackars omslaget till last?

Herr Dryck sa...

Jo då, mode som blir löjligt när vi ser tillbaka på det är ju samma sak som när vi garvar åt dansbandens kläder. Detta var inte ett katastrofalt omslag DÅ, precis som Adolf var ett vanligt fint namn 1930.

Herr Dryck sa...

Och namnet valde de ju. Det betydde samma sak då, vare sig de visste det eller inte.

Flavia sa...

Åhhhh, jag vill bara rufsa, rufsa rafsa......

Anonym sa...

ÄR alla "män" eller inte? Jag tycker att brunetten och pudeln längst upp t.v. ser ut att vara av honkön.

Herr Dryck sa...

Jo då, de är män allihopa.

Molly sa...

Jag gick också bet på brunetten, trots en ganska omfattande erfarenhet av dragqueens. Tog för givet att det var en tjej, men med en andra titt på adamsäpplet måste jag nog erkänna att Herr Dryck har rätt.

Urbolt sa...

Ah, så första bokstaven är ett Y! Jag läste det först som ett F, som i ett försök att stava till nånting som uttalas "Fail". "Bate" betyder enligt Shakespeare "Avta", ett allmänt spännande ord, vilket passar med läsningen "Pale". Katastrofanalysen här har dock skingrat de dimmorna.

Finns massor heavy metal-omslag med döskallar och pudlar, en genre som Herr Dryck knappt ens rört vid ännu. Den här bloggen kommer nog aldrig att få slut på content.

@Jonathan Newton:
Vänd inte ryggen åt såna där hen-figurer, då kan de ge dig ett intimt umgänge du inte önskade!

Anonym sa...

Jävla lökar ni är allihop! Mest herr dryck. Heja Jake!!

Anonym sa...

Dom har gett begreppet "hen" ett ansikte. Undrar hur den här kenneln ser ut idag.

X-pert sa...

Det är väl inte Max Meidinger som har designat teckensnittet? Nej, det är det nog inte.
Det lilla inhacket på "Y" skall så klart komma ovanifrån. Det skulle inte på något sätt uppfattas som inkonsekvent. Avsaknaden av seriff på "B" förstår jag inte heller. Det ger en känsla av instabilitet. Som om "B" skulle välta omkull åt vänster. Typografen från helvetet har så klart inte kunnat hålla fingrarna borta.

John sa...

Bea Uusma gjorde även det faktiskt designmässigt mer katastrofala omslaget till Orups debutplatta.

Anonym sa...

Det här omslaget ger mig starka associationer till Frank Zappas lustmord på pudelrocken, i låten "Punkys whips". Mycket roligt och väldigt snuskigt, där Mother of Inventions trummis Terry Bozzio sägs ha blivit stormkåt av en affisch på pudelrockbandet Angel, och deras sångare Punky Meadows. Jodå, Angel och Punky Meadows fanns på riktigt.

Idag gör parodibandet Steel Panther parodi på pudelrocken, det är lite kul. Zappa var dock betydligt roligare.

Anonym sa...

Killen längst till vänster är ingen mindre än Max Martin , det ni

Someone sa...

Utgiven av kooperativa förbundet? Det lät badass!

Someone sa...

Urbolt, det skulle vara riktigt roligt att få läsa herr Drycks åsikter om det första omslaget till "Apetite for destruction." Klassisk rockskiva med urfult omslag.