2013-08-06

Tommys - Kompakta spår


Detta är en av mina personliga favoriter. Varenda liten detalj på omslaget är helt åt Sjumilaskogen, misslyckandet blir allt mer fulländat ju mer man granskar det! Detta är en av de skivor som jag spontant gav upp ett glädjetjut när jag fann i en skivback, till de omgivande människornas förundran. Där stod en person och såg överlycklig ut över ett fynd som för de flesta skulle vara likvärdigt med att hitta en fuktskada i källaren eller en liter långfil som gick ut på nittiotalet. Den här texten kommer att bli lång, men det behövs. Håll i er.

Bandet heter Tommys och har varit med en gång tidigare. Det var inte vackert den gången heller, men blotta kvantiteten av snedsteg på detta omslag är alldeles hisnande. Tommys logga har målats för hand med vattenfärger och mellanrummen mellan vissa bokstäver har fyllts i med en vinröd färg som inte matchar någonting alls. Skivans titel är inklippt som ett eget svart block och omslagets rygg saknar text helt och hållet. Bredvid loggan har de klippt in en fantastisk bild av sig själva framför blålila äggkartonger, hela sju gånger om för säkerhets skull.

Mustaschmannens mage säger sedan något mycket märkligt. ”Glöm inte att stänga av plattan – innan du går ut och dansar !” Varför den meningen någonsin skulle yttras är ett mysterium, och varför meningen skulle vara av sådan vikt att man ger den en egen pratbubbla, som dessutom är tre gånger större än nödvändigt, är ju dumheter av bibliska proportioner.

Nedanför bandet ser vi ett rosa fjällandskap, följt av en liten märklig modell av ett hus på vatten. I vattnet dundrar en stor båt förbi, och vågskvalpet kring fören färgas rosa. Båten heter ”Thomeè”, vilket alltså uttalas ”tomä”, och även stavningen med TH är märklig då varken bandet eller Tommy som spelar i bandet stavar så. Båten, som är slarvigt inklippt och ännu slarvigare färglagd av Agave, 4 år, förs fram av bandets fyra medlemmar. Medlemmarna och resten av båten är sidobelysta från varsitt håll, även gubbarna tycks vara illa färglagda och fönstren utan Tommysar har glömts bort alldeles. I båtens för står en kvinna och ett barn, de har inte färglagts och var nog tänkta att ignoreras eftersom de helt saknar referens på skivan.

MEN! När det inte verkade kunna bli märkligare upptäcker jag att pratbubblan i själva verket är ett klistermärke, påklistrad efter att omslaget blivit tryckt! Med en känsla av att vara arkeolog i en ovanligt ful oupptäckt gravkammare pillar jag bort etiketten, och finner där en flagga med logotypen för "Östersund Sweden - Candidate for the olympic winter games 1994" och säljargumentet att den officiella kampsången för denna kandidatur finns med på skivan. Östersund fick som bekant inte arrangera några otympliga spel det där året, och nederlagets besvikelse blev tydligen så genant att varje skiva fick täckas med en nonsenspratbubbla för att tysta ner att de ens hade försökt.

1988.

36 kommentarer:

Anonym sa...

Haha...Mustaschmannen drev faktiskt en hamburgerresturang i min by i många år. Tommy själv har en inspelningsstudio och min far och han producerade lite olika skivor där...men alla dom har bättre omslag än den här :)

Anonym sa...

Bland det värsta jag någonsin har skådat. Är ju i princip omöjligt att toppa även om man ihärdigt försöker resten av livet. Tack alla svenska dansband för allt ni bidragit till genom åren! Är fan nästan lite sugen på att maila Tommys och fråga hur de egentligen tänkte kring detta kaos.

Perra sa...

S/S Thomee är ett fartyg som trafikerar Storsjön i Jämtland så en viss koppling till Östersund och deras OS-ansökan finns faktiskt.

BackstugeBengt sa...

@Anonym 19:44

Håller med fullständigt! Jag måste verkligen få veta hur i h-e det gick till när de skapade detta omslag... LSD? Designen utlagd till en lekskola? Extrem tidsbrist innan tryckning?

Forskar du vidare?

Anonym sa...

Ha ha ha, helt brutalt omslag!!! :-)
Jag är faktiskt personlig vän med Tommy och skulle kunna fråga honom hur de resonerade kring just detta omslag.
Återkommer med info :-)

Anonym sa...

Det här omslaget måste ligga på tio-i-topp när det handlar om katastrofal fulhet!

Spiring sa...

Hmm... ja, möjligen det mest katastrofala omslaget överhuvudtaget på denna blogg. Samtidigt tycker jag det borde få åtminstone något plus i kanten för att det bryter helt med den då rådande dansbandsomslagsestetiken. Det här liknar helt enkelt inte någonting annat.

X-pert sa...

"INCLUDING KOMPAKTA SPEL" Alltså inte "INNEHÅLLER". På så sätt utestängs inte den gigantiska engelsktalande målgruppen. Omtänksamt.

Wagner sa...

Nää och den där nischen med enhetlig klädsel har dom heller inte nappat på. Omslaget från 2008 var en ohelig allians av pride, dagispappa och gökboet.

Anonym sa...

Hahaha Otympliga spel.. Ultra Fail.. Hoppas det var meningen.. Aaaaahahaha sämst.

Haz sa...

Jag noterar att det här är det andra omslaget på kort tid med en gul klisterlapp "Tillhör radio västerbotten". Ska man tolka det som att radiostationen drabbats av god smak och rensat ut de värsta omslagen ur sitt arkiv? Eller sitter man på en guldgruva med förskräckliga omslag som man säljer av lite pö om pö för att inte översvämma marknaden?

Anonym sa...

Kan man gissa att kompakta spel var mottot på Östersund Os ansökan, dvs att alla anläggningar låt nära varandra?

Texten i pratbubblan är ju nästintill oslagbar, kunde dom inte hitta på nått mer pekpinne aktigt?

Anonym sa...

Men milde tid <--- så chockad att detta var det värsta min hjärna kunde producera just nu

*andningspaus*

Det är inte utan att man skäms lite över hemstaden. Kan inte riktigt hantera detta. Vill samtidigt medelst projektor låta detta omslag pryda hela Stortorget i Östersund för det är ju fantastiskt i all sin fulhet. Vojne.

Ångaren Thomée är för övrigt en extremt tråkig följetong i bygden. Just nu är den i konkurs men det lär väl dyka upp någon Storsjöromantiker som nödvändigtvis vill låta den tuffa på ett år till, och är villig att offra pengar hus barn hund etc etc för detta.

Anonym sa...

En bunt dagisbarn med ADHD hade inte kunnat skapa ett lika katastrofalt omslag. Kan detta vara bloggens värsta någonsin...?

Anonym sa...

Haz: Drycken har väl varit och bläddrat i backarna på deras vinylutförsäljning.

Anonym sa...

Svårslaget.
Efter att ha förundrats av alla dessa konvolut i många år utan att ens ha funderat på att att kommentera kunde jag inte hålla mig längre.

Anonym sa...

Baksidan? Får vi inte se baksidan? Framsidan är ju det sämsta, värsta, fulaste på hela bloggen, genialiskt - vad tänkte dom?!?!?!

Men framsidan är ju viktigast, tiden, pengarne och de goda idéerna har dom användt på framsidan - det finns altså 1 sämre omslag i hela världen: baksidan på Tommys- Kompakta spår.

Snälla, snälla Herr Dryck! Maestro, Encore!

Olsson sa...

Det här... tar priset i alla kategorier. Har följt bloggen länge men det var länge sedan jag skrattade så här mycket åt ett omslag. Det är fult och absurt och helt obetalbart. Tack för dagens garv!!

Anonym sa...

Plattan som man inte får glömma att stänga av måste vara den i skivkonvolutet....

Cool Ruler sa...

Haha kanonbra!

Man kan även fundera över vad som händer om man missade den viktiga uppmaningen i pratbubblan.

De flesta skivspelare hade autostopp så armen åkte tillbaka automatiskt och skivspelaren stängdes av. De som inte hade det hade ett raspande ljud i högtalaren som var lite irriterande, men inte särskilt irriterande om man redan gått ut för att dansa. Villan hade inte brunnit ner direkt om man skulle missa det där...

Cool Ruler sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Till och med båtens namn har de lyckats förvanska, egentligen heter den Thomée och det ska uttalas med vanligt, långt e. Allt enligt en person med detta efternamn och som råkar veta att båten uppkallats efter hans släkting. Här är en annan bild av samma båt, den finns fortfarande: http://bit.ly/1czpiNc

Anonym sa...

Ja detta med Östersund och OS! Detta var då det år 1994 när det redan var klart att vi skulle få spelen, bara en formalitet efter tidernas mest lyckade OS-kampanj, bara det att det viktigaste = mutorna inte riktigt räckte till :) Visst det blev nån skotertur på fjället och nåt paket tunnbröd som gåva till IOK ledamöterna, men några influgna lyxeskorter hade nog funkat bättre :) Och ja "kompakta spelen" var ett av dom viktigaste argumenten för att just Östersund skulle vara en så lämplig arrangör, ska utläsas "ja det är litet men det ska vi försöka dölja med detta" Gick i a f på gymnasiet i Österund på den tiden när vinnaren skulle koras till 1994 spelen, borde då varit 1990 och vi fick alla otroligt nog ledigt denna dag ifrån skolan och fraktades med buss ner på stortorget för att höra när Juan Antonio Samaranch skulle säga "and the winner is Östersund" om minnet inte helt sviker mig var det på nån inhyrd svindyr storbilds-TV som detta skulle kungöras. Ja det proppfulla torget verkligen bara väntade på att få förlösas i glädje och vilda jubelrop när det då ifrån Samaranchs mun kommer "and the winner is Lillehammer" sedan knäpptyst, sedan nån sekund senare det där märkliga sorlet som blir när människor mumlar med varandra om nåt som inte dom inte riktigt fattar, ja sa ha fel?? Va?? Vad hände det var ju klart??? Sen trillar polletten ner och burop blandas med skratt och ja där står vi blåsta på festen! Så en hastigt påkommen och totalt ologisk klisterlapp över loggan för detta monumentala fiasko kanske inte är så konstigt :) ja en klassisk mörkläggning helt enkelt, var det t. o. m. ett politiskt beslut som drabbade de oskyldiga i Tommys och som dom så långt senare får lida för?? Hastigt inkallade till kommunledningen bara för att få höra "Nu sätter ni dit lappjäveln annars så får ni inte släppa skivan!"

Tackar för en underbar blogg!

Herr Dryck sa...

Ja, detta är som sagt en oerhörd katastrof. Fartyget som flera kommenterat här är alltså mycket riktigt SS Thomée, det stämmer fint. Men om ni kollar noga på omslaget så ser ni att de satt apostrofen åt fel håll och över fel bokstav, därav det otympliga uttalet och ännu en tabbe på skivan.

Anonym sa...

Kan någon förklara äggkartongerna? Vad är det *egentligen*?

nada sa...

Anonym sa...
Kan någon förklara äggkartongerna? Vad är det *egentligen*?

10 augusti 2013 13:43

De står förmodligen i nå'n lågbudgetstudio, man klistrar äggkartonger på väggarna för att ta bort eko. I studior med en budget större än 143,70 kr så använder man speciellt anpassat skummgummi i vågform.

Anonym sa...

Ser nu att någon har tolkat "plattan" som LP-skivan. Jag tog för givet att de menade spisplattan (inte plattan som spisas alltså). Undrar vem av oss som har rätt?

Cool Ruler sa...

Haha vilken kul detalj du hittade. Eftersom man håller i en LP när man läser det där då tolkar man det så klart som "LP-platta".

Men den där dumma pratbubblan fick precis nytt liv. Hur många människoliv har den här skivan räddat egentligen? Den har påmint medelsnittssvensken genom alla dessa år att stänga av plattan på spisen innan man går ut å dansar.

Så det var oss det var fel på. Vi försoffade internetsjälar som tror vi vet allt. Här hade vi minsann fel.

"Gå ut och dansa..." kan förresten vara ett finare sätt att säga "bli full" på. Stäng av spisen innan du super till alltså. Bra råd.

Anonym sa...

Cool ruler!

Med tanke på den tid och kärlek som lades ner på detta omslag kan jag tänka mig att Tommysarna gav blanka fan i vilket platta det var som åsyftades. De kan nog vara lika frågande som vi är.

Jag hade, och har fortfarande en skivspelare med autostop. I början av 90-talet tröt armmusklerna. Den orkade inte med de sista 2 centimetrarna. Mycket irriterande på sin tid. Nu används den sällan.

Cool Ruler, är du en kylig härskare eller en häftig linjal?

/ Jag som skrev nyss.

Anonym sa...

Vilket platta! Ja ja, nu är det försent. Har sett att man kan ta bort ett inlägg. Kan man editera också?

Anonym sa...

För övrigt noterar jag att Tommysarna anammade samma idè som Kiss med sina utstyrslar på 80-talet - de blev vuxna och tråkiga!

/ Jag igen.

tompa sa...

Jamen herregud vilken styggelse! Fick starr bara av att titta på detta omslag.
En (eller flera?) av Tommysarna hade en inspelningsstudio där Östersunds punkstoltheter Shit Kids spelade in en legendarisk EP på 70-talet.
Ljudet är ganska kasst men samlarvärdet på denna raritet har gått i taket bland de som samlar på tidiga och sällsynta punkskivor.
Själv har jag ett ex. i mint-condition som pensionsförsäkring.

Sambandsadjutanten sa...

Kan det slumpa sej så att denna kulturskatt kom herr Dryck tillhanda då Sveriges Radio sålde ut hela sitt skivarkiv i Umeå för något år sedan?

kenny sa...

Joe Edler heter mustasch mannen.

Gustav sa...

Det mesta är sagt, men jag måste ju bara påpeka det extremt sjuka i att de sju bilderna som lagts omlott på varandra inte är kopior av samma bild. Möjligen utgår de från samma bild, men de är olikt skurna i vänsterkanten allihop! Titta på var bilden skär gränsen mellan bebisblått och vitt på mustaschmannens tröja.

Möjligen ville Tommys ge intryck av att man gjort en fotoskjutning med sju olika bilder som resultat, och att de nu ligger lite "spontant" utlagda tripp-trapp-trull?

Martin sa...

Underbaraste av bloggar!! Tack Mr Dryck. Har inte bölat så mycket på år och dag... Familjen tror att jag gått och blivit efterbliven.

Fler än jag som tycker att det ser ut som om en hel flock människor moonar (visar raggarröven) för båten som passerar nere i högra hörnet.

/Martin