2013-08-18

Karlstads-Örjans - Ny LP!


Detta skivomslag är som en lapp som någon skrivit ut på en svartvit gammal printer och häftat upp på Hemköps anslagstavla, eller som någon trött broschyr man får hem i brevlådan mot sin vilja. Hela omslaget är ett enda reklamblad om en kommande platta från Karlstad-Örjans, en skiva som saknar titel och som bara nämns under det blixtsnabbt inaktuella namnet ”Ny LP”.

Sådan reklam om en ny skiva vore helt vettig om det inte var för den lilla detaljen att detta faktiskt ÄR den nya skivan. När man väl gått och köpt den nya plattan hör man ju inte riktigt till målgruppen längre, såvida de inte riktar sig till gravt dementa personer som går och köper skivan gång på gång.

Fenomenet är egentligen inte mycket konstigare än alla de kritikerkommentarer och betygslogotyper som trängs på omslagen till köpfilmer. Skillnaden är att det endast är reklam på detta omslag, bortsett från en spårlista och en oändligt dassig bild på bandet. Och att alltihop tryckts i svartvitt trots att skivan är från 1986.

28 kommentarer:

Carl Krysell sa...

Ja, hur många gånger har man inte stått och gapat sig hes till "Inga blommor växer på en sjömansgrav"? Ingen gång, skulle jag säga.

Wagner sa...

Inte har dom åldrats med behag heller. OBS: Om ni har återkommande besvär med mardrömmar så klicka inte på länken! http://www.svenskadansband.se/img-karlstad-orjans-1299.htm

Anonym sa...

Wagner!!! Jag följde länken...fasan...Oh denna fasa...

Wagner sa...

Tankarna gick direkt till Familjen Addams med Gomez uppe i vänstra hörnet.

Andreas Lindholm sa...

De här dansbandet hade "hitlåten" Det sa bara klick i smband med cg och silvias bröllop...

Spiring sa...

Hmm. Antingen blev det nåt missförstånd på tryckeriet, och för dyrt att göra om, eller också var det nåt i stil med "Fan grabbar, jag fick en SKITBRA idé till nästa skivomslag".

TommyExplorer sa...

Undrar vilken låt förhandskritikerna tycker är en riktig storsäljare...

Anonym sa...

Carl: kanske en låt att ta med på nästa Jävlar Anamma-konsert. Herre guuud, vad jag kommer att vråla med!!

Buster sa...

Wagners länk hade mycket att säga... själv är jag stum men inte av beundran

Hans Vaervågen sa...

Två frågor:

"Värmlandstoppen", vad är det för en lista? Ven har hand om den?

"förhandskritiker", Vad är det för en? "Kritiker" vet jag vad det är, men "förhandskritiker".

Anonym sa...

En förhandskritiker måste - logiskt sett - var en som lyssnat på skivan innan den spelats in...eller?

Anonym sa...

Kanske är det ett förhands-ex som skickades ut till radiokanaler, tidningar och recensenter? De hade ju ofta sådana där fodral, om de hade något tryckt på dem alls. Hade det inte varit fråga om ett svenskt dansband hade jag definitivt hävdat att det var ett sådant och inte det riktiga omslaget - men vi vet ju alla hur korkade de svenska dansbanden var när det kom till estetik. Varför inte ringa Bert Karlsson och fråga, det är ju hans bolag.

Carlito sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan sa...

Prova att läs alla låttitlarna i en följd. Blir nästan en liten berättelse......

Nicke K sa...

Garanterat ett förhandsex som det skrevs tidigare. Omslaget motsvarar ju en pressrelease som man i andra fall skickar bredvid på separat papper.

Anonym sa...

Om nu detta är ett förhandsex måste det ju funnits ytterligare ex innan dem. Annars hade ju inte de förhandskritiker som näms kunnat lyssna på något :)

NickeK sa...

De ospecificerade "Förhandskritikerna" kan ju vara Örjans mamma och svåger som fick lyssna på en kassettkopia i bilen. Båda var eniga om att plattan var jättebra.

Anonym sa...

Förhudskritiker ska det nog vara.

Anonym sa...

Hur kunde de veta att den skulle bli 1:a på Värmlandstoppen när de tryckte omslaget? Det måste rimligtvis skett innan skivan började säljas...

Anonym sa...

Gott om nackhår, kastrullugg, framtandssnus och andra DDR-moden under senare delen av kalla kriget träffar de helt rätt i. Men, det där med löst knutna smala läderslipsar mot tvärrandiga tröjor under det som med känsligare spektroskopiska fotoinstrument förmodligen skulle visa sig vara lila, plastjackor, var det verkligen inne då? Var inte såna schäfer-koppel mer inne under 30:talet? Då motsvarande frisyrer snarare var kvinnligt ideal.

Självrecensionen nedtill på omslaget var så innovativ att den har blivit en obligatorisk hemläxa för nya studenter på IHM. Liksom sörjan till logo i hörnet dära. Med mera, somliga förlagsvetenskapare har doktorerat i detta skivomslag.

Nicke K sa...

Loggan för skivbolaget WTM ser ju rätt hemgjord ut också.
WTM = White Trash Music?

Lars Johansson sa...

Heter det så, Värmlan?

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Tror nog gissningen om att detta är ett demoex stämmer.

Här finns en färgversion av fotot som tydligen är nerklippt i den svartvita versionen. Undrar om färgfotot är det som finns på den egentliga utgåvan...

http://wtmproductions.se/Karlstad-Orjans%20sida.html

Anonym sa...

Ojojoj vilken chock att se den i färg! Jultomteband med polkagriströjor och omslagssnöre runt halsen.

Wagner sa...

Nu blev det ju en ännu värre katastrof.

Anonym sa...

Låten "Inga blommor växa..." fanns med på en MC av Tonix som jag snodde på den bensinstation jag jobbade på under 80-talet. Kassetten gick varm i diverse sammanhang, bl a på bilturnéer, så faktum är att folk, jag själv bl a, faktiskt har skrikit sig hesa till "Inga blommor.." tvärtemot vad kommentaren ovan antar. Dock inte av den anledning Karlstad-Örjans hoppats, utan för att den är ett närmast osannolikt pekoral. Jag kan fortfarande delar av texten utantill: "Inga blommor växa på en sjömansgrav, ty (!) där svalla vågor fram, och där saknas kors och namn" jojo...

Anonym sa...

Nästa anhalt: Värmlandstippen

Nancy G-son sa...

Shit! The horror....!