2013-04-14

Pippis - Det brinner inom mig


Det är så mycket som är galet med den här sensationellt fula plattan, jag får lov att gå uppifrån och ner.

Uppe i vänster hörn sitter en liten rosett. De lät den röda ramen kantas med en liten röd rosett. Det finns någon slags sorglig vanära över den; någon fick en idé och la tid och kraft bakom att förverkliga den, och resultatet blev den där lilla patetiska rosetten som nästan ingen lägger märke till.

Sedan kommer bandnamnet. Pippis har varit med här för länge sedan, med en platta som gjordes hela 11 år före denna, och bara en (om någon) av de ursprungliga medlemmarna tycks finnas kvar från den tiden. Både namnet och loggan var fula då och de är fula även här.

Därefter kommer vi till bandmedlemmarna. De är uppställda i en av de sex dummaste ställningar som den mänskliga kroppen kan få till stånd, den som i folkmun brukar kallas för "stelkrampsbananen". Från vänster: den förste är bara nöjd och glad. Den andre är varken nöjd eller glad, och denna bisterhet gör hans kroppshållning mycket roligare att beskåda. Näste man gör sitt yttersta för att få till ställningen, vilket ger honom ett ansträngt ansiktsuttryck. Näste man har en kolossal lugg och skrattar hejdlöst medan han biter sig i underläppen. Den siste mannen har ställt sig onödigt nära den förre, så nära att halva hans ansikte hamnar i skugga och han är rakt igenom otäck.

Sedan kommer medlemmarnas autografer, tryckta på omslaget. Detta är alltså inget exklusivt exemplar, utan varenda kopia av "Det brinner inom mig" är signerad och klar.

Slutligen nere i hörnet finner vi en liten notis som nog är det dummaste på hela omslaget. Där deklarerar de att på den här skivan finns minsann den svenska originalversionen av "Say you say me". Det är alltså inte den verkliga originalversionen av "Say you say me", för den gjorde Lionel Richie, utan det är pippis svenska cover "Säg du säg jag". DEN är tydligen i originalversion. Vilket inte heller det är så fett med tanke på att de inte skrivit den själva, det gjorde Margot Borgström, och just den svenska översättningen är även med på Vikingarnas "Kramgoa låtar 14" från samma år. Det finns kort sagt inget som helst exklusivt med den där låten, men ändå skulle de prompt ha med den som säljargument på omslaget.

1986.

20 kommentarer:

Anonym sa...

"Sälgargument". Den var kul!

Anonym sa...

"Originalversion" kanske betyder att den är... originell???

:Vragh: sa...

Jag tycker mig skönja åtminstone två individer som dyker upp på båda dessa brott mot mänskliga rättigheter.

Siste man på denna nya skam är andre man på det gamla omslaget och mittenkillen på denna giv lär ju vara den närsynte näst siste mohikanen med glasögon på den första skivan.

nada sa...

"Det brinner inom mig" är ett citat av pajsaren med den kolossala luggen (som enligt autografen verkar heta Hleb Nilssa).

Det var nämligen precis så han kände det när den otäcke mannen längst ut till höger mycket hårt och mycket överraskande... ehm... ja...

Ni får själva gissa varför otäckingen står så nära och varför mannen med den kolossala luggen biter sig hårt i underläppen.

Herr Dryck sa...

Vragh: Nej, andre man på den gamla skammen hette Svenne. Någon sådan finns inte på den nya skammen.

:Vragh: sa...

Mycket lurigt! Det kanske var en av kriterierna för att komma med i bandet, att likna företrädaren..

BackstugeBengt sa...

Misstänker att BastuBögBengt går i spinn på det här omslaget...

Vilka män med självrespekt ställer frivilligt upp på en dylik bild, med höfterna starkt framskjutna mot killen framför?

Carl Hult sa...

Jag vet att det är en optisk illusion men om man tittar snabbt och slarvigt ser det ut som om killen längst till höger saknar ben.

X-pert sa...

Killen längst till vänster har fått på sig sitt cumberband upp och ner. Tveksamt om man kan godkänna kragsnibbarna utanför flugan. Så kan det så klart bli under en spelning. Men detta är ett studiofoto. Alla har för långa ärmar på sina mäss-jackor eller spencer-kavajer (som det heter i Torsk på Tallinn). Det vet väl alla att c:a en halv tum av manschetten bör sticka fram.
Gör om! Gör rätt!

Anonym sa...

dessa män (och särskillt personen ansvarig för det herr dryck kallar för "rosetten") visste uppenbarligen redan -86 att "bow ties are cool".

Simon sa...

Oj vilket sammanträffande! Jag kom att tänka på denna skiva förra vecka och tänkte att den är en sån som Herr Dryck skulle älskat att skriva om. Jag hittade den i min mormors lilla skivsamling när hon gick bort för 12 år sen, och har inte kunnat få den ur huvudet sedan dess. Jag får faktiskt titelspåret på hjärnan när jag läser det här inlägget, vilket måste tyda på att Pippis ändå är ett äkta hitband!

Anonym sa...

Vi snackar om "white man's overbite"!

Wagner sa...

En ung Peppe Eng sist i ledet.

Anonym sa...

Peppes...?

Anonym sa...

Ser ut som att dom står under en sån där röd lampa som lyser på nyfödda grisungar. Det är därför dom är varma, men de säger att det brinner i dom.

Anonym sa...

Jag tror det brann så jäkla hårt inom han till höger att näste man var tvungen att köra bananen för att skydda krysset, men då han också fick fjäder så... ja, osv

Anonym sa...

Är det bara jag som fullkomligt rasar över översättningen "Säg Du, säg Jag"? Borde det i anständighetens namn ändå inte vara "Säg Du, säg ´Mig" eller kanske det lite mer lössläppta "Säg Du, säg Mej" , men undertecknad är dock inte införstådd med fortsättningen. Nästa strof slutar säkerligen med ordet "klAG", "gnAG" eller kanske möjligen "innebandylAG"...? Kan någon bringa ordning i denna förvirring?

Nicke sa...

Det saknade rimmet är kanske "bastuklubb i Prag"

Det ser verkligen ut som om det brinner inom det här heta gänget, av deras röda ansikten att döma. Strax efter fotografen knäppte bilden spontanantände de. Bildstudion brann ner, och bandets manager sitter fortfarande på Hall för grov mordbrand.

Stefan sa...

En detalj är ju att namnet på skivan i de gula fälten andas 80-tal medans stilen på bandets namn andas 70-tal......

Fast jämfört med omslaget på Åke Söhrs skiva är detta omslag att betrakta som ett mästerverk :-)

Anonym sa...

I Frode Överlis serie "Pondus" finns det en stripp där Pondus och Jocke kolla på dansbandsskiveomslag och vrålskrattar. En av omslagen med bandet "Åke Trååks" är alltför lik detta omslag... :-)