2013-04-25

De grote Sinterklaas Potpourri


Jultomten sitter omgiven av distraherade barn och två vuxna män i blackface. Nej, jag fattar ingenting jag heller. 

Sankte Klas bär mitra, mantel och vita handskar med korslagda hockeyklubbor på. Han har delat ut julklappar inpackade i vanliga bruna wellpapplådor till ett gäng barn som tycks vara helt ointresserade.

Men det riktigt störda är förstås de två svartsminkade männen i sextonhundratalskläder. De ser ut att utgöra ett reellt hot där de står och glor surt på barnen, beväpnade med varsitt knippe ris och svarta handskar. Detta kommer braka åt helvete när som helst.

(De svarta karaktärerna heter Svarte Petter och är en holländsk variant av våra tomtenissar. Vissa envisas fortfarande med att sminka sig svarta enligt traditionen, även om det blir allt mindre accepterat.)

1978.

25 kommentarer:

Janne sa...

Det är inte så skruvat som man tror. Eller, jo, det är det, men det ska vara så. Ännu idag kommer ju nån sorts "tomte" till barnen i t.ex. Holland nån gång i början (?) på december. Han har alltid två svarta (eller svartsminkade) medhjälpare av detta slag med sej. Resten kan jag dock inte hjälpa till med...

Jens sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Hmmm... Man kunde ju förvänta sig att låtar som "White Christmas" ersatts med "Black Christmas"...

Kanske de två svarta männen symboliserar slavarbetskraft och man får då fråga sig om de stackars barnen i barnakören "Kycklingarna" tvingats till uppgiften för att jultomten ska få sin juldricka...

Ullabella (densamma) sa...

Ojdå. Chicklet kan antas vara sammansättning av Chick och let, dvs diminutive av fågelunge. Ett vedertaget ord är det däremot inte, och Urbandictionary.com ger två översättningar som får en att fundera ännu mer:

Chicklet
A young woman that is far too young for an older man to hook up with, but is still very pleasing eye-candy.

Chicklet
A type of gum that is mixed with weed. It is awesome.

Anonym sa...

Sinterklaas.

Är det inte han som har en kusin kallad Hinterklaas som tar den i rumpen?

Madame Berg sa...

Sankt Nikolaus var biskop när det begavs sig, så de attributen är ju inte så konstiga. Egentligen?

Men det är smycket roligare om man tänker sig att de är helt random.

Anonym sa...

Bilden är läskig. Skenbart oskuldsfull leder den tankarna till Pasolinis film "Salo, eller Sodoms 120 dagar". Om man inte har sett den filmen, och inte gillar vibbarna i den här bilden, gör man nog bäst i att kolla på nåt annat.

nada sa...

Det underligaste tycker jag är barnens utstyrslar och frisyrer som mer tyder på 50-tal än sent 70-tal.

Har Holland en egen tideräkning? Hängde 50-talet kvar ända till 79, för att därefter snabbt och brutalt hoppa över både 60- och 70-tal för att hux flux bli 80-tal?

Anonym sa...

Skaplig peddovarning på den tomten. Flickan med dockan verkar ha haft gubbkuk i munnen bara sekunder före fotoögonblicket.

Wagner sa...

Här ligger Lilla Hjärtat i lä. Skulle twittervänstern få syn på detta omslag kan du förbereda dig på att gå i landsflykt.

Wagner sa...

Dessutom fick grabben en docka i sin papplåda. Förmodligen hans första bekantskap med den svenska genus-tomten.

A A N sa...

Vilken sorglig tid vi lever i när man inte kan se en bild där både vuxna och barn figurerar utan att tänka på sex.

Anonym sa...

Det finns många katastrofer, men bara en enda akopalyps. Och här kom den!

Påvetomte med svartingar maskerade till vatikanska schweizergardister (eller är det vice versa?) som leker julafton med en överlappande blandning av dockor, barn, flickor. Nä, det här har jag redan polisanmält.

Anonym sa...

Soldaterna, och deras stora örhängen, verkar hålla i nån slags gammeldags pisk-kvastar gjorda av sly. Även tomtepåven har två röda snören, med knutar i ändorna, lindade runt sin handled som verktyg för bestraffning (och som hänger ned över den vita bordsduk han har i sitt knä). Det svarta krysset han har tatuerat på sin vante framstår som en tydlig sekt-signal för att nånting fruktansvärt hemskt kommer att hända härnäst i bild.

Anonym sa...

Det är tamefan Hans Scheike i mitten. Rejält pimpad. Som har börjat limma på ett antal minderåriga Saltkråkan-statister. De två pepparkaksgubbarna är bortom varje begriplig förklaring.

Anonym sa...

Fast pepparkaksgubbarna håller ju risknippen i händerna. Så de kanske har sin givna plats i Scheike-hypotesen.

Anonym sa...

Det som är märkligast är - enligt mig - att fotogragen valt just denna bild där alla barnen intresserar sig för någonting utanför fotots ramar.

Anonym sa...

Haha, vad gulligt. Herr Dryck tog bort UllaBellas och mitt inlägg som kommenterade att det var Holländskt och inte Tyskt, och nu har han i tysthet ändrat etiketten. Vågar du inte stå för dina misstag, Dryck?

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Jo, inte förstår jag varför kommentarerna togs bort. Men huvudsaken är ju att felet blev korrigerat *8-)

Herr Dryck sa...

Det var ett misstag, jag skrev ju i texten att den var holländsk. När jag hade ändrat taggen fyllde era inlägg ingen funktion längre, så jag slängde dem.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Herr Dryck sa...

Hihi.

Anonym sa...

Blackface-figurerna får mig att tänka på att Sankt Nicolaus som kom med presenter i gammal tid även hade en demonisk skepnad af Knecht Ruprecht (riddar röd) som straffar de olydiga.

Senare fick Sankt Nicolaus själv påta sig bestraffningarna, t.ex. som "Der Grosse Niklas" i barnboken "Struwwelpeter", där han straffar några pojkar genom att doppa dem i bläck för att de hade retat och generat en "nigger"!

http://de.wikipedia.org/wiki/Struwwelpeter

Anonym sa...

En artikel om Struwwelpeter förresten, och den klassiska bilden från boken där han doppar pojkarna i bläck:

http://www.steampunk.dk/?p=5147

Anonym sa...

Ni har mer rätt än ni anar.

Tomten, Sinterklaas, alltså S:t Niklas/Santa Claus, kommer på Niklasmäss 6 december. Nu är S:t Niklas inte bara barnens beskyddare, utan även horors, serbers, apotekares, bågskyttar, greker och ryssars skyddshelgon.

Zwarte Piet, Svarte Petter, är Sinterklaas medhjälpare, som misshandlar alla elaka barn med sitt ris, medan de snälla barnen får julklappar av Sitnerklaas.

Vi kan också en gång för alla fastställa tomtens ursprung - det är varken Lappland eller Nordpolen (nej det är inte Gdansk jag åsyftar) utan Demre i nuvarande TURKIET. S:t Nikolaus födelseplats utmärks idag av en kyrka samt en staty. Statyn var under några år på 2000-talet ersatt av en glasfiberstaty av en typisk Disney-tomte, som skulle få herr Dryck att jubla. Maken till dålig smak får man leta länge efter.

Demre kallades Myra under den byzantinska perioden.