2013-04-16

Åke Söhr - Då är sommaren här igen


Då är sommaren här igen, och med vilken glädje sen! Sommarens lustfyllda intåg representeras här av en trött fontän i ofokus. Allt är svart eller grått, hårt och kallt och på intet sätt glatt.

Notera även hur de valde att skriva sista ordet på en ny rad när de inte fick plats med texten, istället för att byta storlek på texten eller köra på två hela rader.

En oavsiktligt skitdeppig platta från skammens år 1977.

22 kommentarer:

Jonas sa...

Klart det inte är glatt! Tänk på Åke, som alltid blev tvingad att följa familjen ut till morbror Anna-Reinvolds sommarställe. Fastän han ändå aldrig fick vara med och spela krocket, utan bara ligga i fontänen och flaxa med sina simkuddar på armarna alltmedans de vuxna dricker sig redlösa på maskrosvin. Nej, att sommaren är här igen blir då bara ett trött konstanterande mer än ett glädjefyllt tjut.

Wagner sa...

Varför bygga en fontän precis vid strandkanten?

Jag tror det har varit en sandlåda från början och sen när Åkes barn blivit stora kläcktes den geniala idén över en kräftskiva (vad annars) att göra om det till en fontän som dom fotograferat under en ABF-tour i Öst-Tyskland.

Anonym sa...

Trots den långa vinter vi haft i år så längtar man helt klart till november - vad som helst är ju bättre än den sommar Åke Söhr presenterar.

Anonym sa...

Hur låter blandningen av orkestrar?

Anonym sa...

Det kanske inte är meningen att det ska vara något glatt med att sommaren kommer. Det står ju faktiskt inget som signalerar munterhet. Man kan tänka sig att titeln uttalas med en djup suck. Det kanske avses en riktigt mulen tråksommar, och då får man väl säga att omslagsdesignen är rätt pricksäkert utformad.

Men i så fall undrar man ju varför nån vill dela med sig av såna deppigheter på en LP...

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Skitdeppigt minsann! "Då är sommaren här igen" låter onekligen uttalat av någon som sett alltför många somrar och för länge sedan tappat livslusten.

Kanske valet att göra plattan likblekt halvdöd I gråtoner har att göra med den molokenhet och livströtthet hos en person vi inte ser på bild - en person som spenderar sin sista tid på en parkbänk framför just denna trötta fontän...

Anonym sa...

Få omslag har väl sagt "självmord" så bra som detta.

GöP sa...

Detta är nog det mest deprimerande omslag jag någonsin sett. Det andas melankoli så det stinker om det. Man vill bara dra täcket över huvudet och gå i ide igen, trots att våren äntligen infunnit sig.

nada sa...

Åke verkar ju vara the shit! Lyssna bara här: https://www.youtube.com/watch?v=K2jaQG1GXAg

Det är ju så att man omedelgenast vill anlägga skepparkrans, skaffa vegamössa och snugga.

Anonym sa...

1977 var det ännu inte självklart att ha färg-TV, så varför ha färg-LP-skiva? Söhr själv hade inte ens färgfotografiutrustning. Folk får väl använda fantasin istället.

Sjömansmotivet som nada länkade till, förklarar en del. Omslagets porlande fontän utlöser en längtan till havet, av vilket en vik syns i bakgrunden. Fly!

Själv hatar jag titelns typsnitt, särskilt r:ens bakvända näbbar.

Wagner sa...

"Detta är nog det mest deprimerande omslag jag någonsin sett. Det andas melankoli så det stinker om det."

Du kanske har rätt. Kom och tänka på en gammal goding men den känns som rena ravepartyt i jämförelse. http://katastrofalaomslag.blogspot.se/2012/05/jubileum-i-filadelfia-eskilstuna-det.html

Wagner sa...

En annan goding från Åke. På den tiden stod inte politisk korrekthet överst på dagordningen. http://img.tradera.com/medium/519/128587519_1.jpg

Herr Dryck sa...

Båda låtarna från den skivan finns med här på bloggen sedan tidigare. http://katastrofalaomslag.blogspot.se/2012/06/dacia-svarta-ogon.html resp. http://katastrofalaomslag.blogspot.se/2011/04/carl-holmberg-du-svarte-zigenare.html

Anonym sa...

Jag hade nog föredragit "svarte Zigenare" eller "Rumänsk-tiggare-på-valfritt-torg-heja-€U" som säljargument här....

X-pert sa...

"Då är sommaren här igen" kan det ju inte heta. Antingen heter det "Då var..." eller "Nu är..."
Jag tror att texten är gjord med Letraset-gnuggisar. Någon glömde bort att göra en skiss först och märkte när han var nästan klar att "orkestrar" var tvunget att hamna på egen rad till höger. Sedan var någon för lat för att göra om.
Letraset-gnuggisar kunde bli en egen kategori.

Anonym sa...

Äntligen en protest mot den jävla sommaren! En riktig skit-årstid som fått oförtjänt gott rykte!
Våga vägra vara sommarflamsig, Åke!

Stefan sa...

Låten "Regnig sommar" finns väl med på skivan?

Lite mer info om Åke Söhr med två till lyckade skivomslag...

http://eklangenfon.blogspot.se/2010/03/sangfageln-fran-eklangen.html

nada sa...

Kan det vara så att det überdeppiga fontänmotivet är fotat på Eklångens gård? Åke verkar ha bott i närheten av den herrgården.

/Den nye Sherlock Holmes

Anonym sa...

Anonym 21:13> Amerikanska? Var fick du det ifrån? Sosse-packet skövlade våra städer och ersatte allt med kommunistisk DDR/Sovjet-arkitektur.

Anonym sa...

Notera hur typsnittet på titeln är samma som de har till Alfons Åberg. ;p

Buster sa...

Vad skulle Freud säga om den fontänen...?

Anonym sa...

Jag har helt onödig information att bidra med angående Åke Söhr. Vi har ett "bilskämt" i familjen som går så här (på finsk brytning):
-Vem är det som sör.
-Åke Söhr.
Jag vet, helt onödig information men jag kände ändå att jag ville dela med mig av detta. Min pappa spelade med Åke Söhr en gång i tiden.