2013-02-08

Nygamla tongångar me' Gunberg's


Här står Gunberg's samlade i sitt toppmoderna kök. Det första som fascinerar mig är att de använt en så jobbigt oskarp bild utan att någon sagt emot, allt är ett enda sudd bortsett från den tryckta texten. Den felanvända genitivapostrofen är förstås med, och får lite extra punch av den jobbiga apostrofen i ordet innan. Varför flickan nere till höger är fullkomligt livrädd lär vi aldrig få veta.
 

Baksidan består av ett läckert bildkollage i svartvitt. Bland höjdpunkterna kan nämnas en fullkomligt utfrätt bild av femåriga Titti, så våldsamt angripen av blixten att man inte kan se hur hon ser ut. Hon bjuder här på visdomsorden "Visan om Liseberg tycker jag är rolig. Och tant Sofias visa. Då brukar jag klä' ut mej." 
Hur många gånger jag än läser de där meningarna förstår jag inte logiken, orsak och verkan känns väldigt svåra att greppa.

På baksidan finner vi även Per-Olof, även han bombarderad av en blixt som en säck mjöl i ansiktet, och en ytterst märkligt komponerad bild av det vita spöket Leif. Han är placerad ute till vänster i bilden av okänd anledning. Det ser ut som en sådan där bild som från början innehållit två personer, men som klippts itu i vredesmod av någon hjärtekrossad stackare (troligen av Leif i så fall, eftersom det är han som finns kvar på bilden). Alternativt är det ett diskret exempel på IKEA-spons; för att finansiera skivan fick de visa upp den hysteriskt svårmonterade köksön GRUNDLURAD i bakgrunden till höger om Leif.

1982.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Är det bara jag som får Omen-vibbar av den lilla flickan i mitten? Damiens syster kanske?

Spiring sa...

Farbror Åke, han som kunde alla knapparna, är nog nuförtiden mest känd som fjärde medlem i Esbjörn Svensson Trio.

Anonym sa...

jag får sektvibbar av omslaget. Att köra ut till deras ensligt belägna gård genom två mil skog en dyster höstkväll har säkert flera gjort. Men ingen har återfunnits någonsin...och i gryningen hördes näverluren...

X-pert sa...

Anledningen till att de ser så skräckslagna är att de befinner sig i CIA:s laboratorium för "enhanced interrogation techniques". Vi ser bland annat utrustning för "water boarding" kvarglömd på sträckbänken till höger. Vi ser också utrustning för att krossa hand- och fotleder. Samt diverse saxar för att klippa av fingrar och öron med. Riktigt ruggigt faktiskt. Mamma och mormor tröstar barnen med att det är bara att hålla andan och andas lite senare.

Anonym sa...

Herregud! Djävulsbarn, sekter och CIA-tortyr!! Det här var värre än någon kunde ana. Jag är chockad!!

A A N sa...

Omen? Nej, flickan i mitten är ju en av tvillingarna från The Shining.

Carl Hult sa...

Ahh, inspelat i Studio Bohus. Där Status Quo spelade in sin "Rockin' All Over The World" 1977. Det kanske var nån i Quo som blev pappa till den lilla skrämda flickan...

Wagner sa...

Lillflickan har den där blicken som hos en som suttit inspärrad i en källare hela livet.

Därför hon till höger har lätt att hålla sig för skratt. Hon vet vad som strax väntar.

Oppfinnarjocke sa...

Pero-Olof Johansson och leif Höglund var tydligen extremt viktig akillar i sammanhanget. De nämns två gånger var på en väldigt begränsad yta...

Anonym sa...

I detta slutna Kvinnorum längst ner till vänster i bild finner man, märkligt nog, en i klänning utstyrd Ted Gärdestad.
Spis-sekter, djävulens avkomma och så alla dessa volanger runt halsen. Varför? Vad finns det för ett bakomliggande budskap till oss?
Frågorna hopar sig...

Wagner sa...

Jag syna det finstilta på baksidan och kunde givetvis inte motstå frestelsen att med svettiga fingrar googla på "Livat i Lur me' Gunberg's"

Har vi här. http://www.tradera.com/livat-i-lur-me-gunberg-s-lp-tanumshede-bohuslan-ex-ex-auktion_340514_173506212

Och så "Trio mé Gunberg" OBS!!! Inget för er med svaga nerver eller pacemaker inopererad. http://bakgarden.wordpress.com/2008/03/11/trio-me-gunberg/

Anonym sa...

Lilltösen står inte av egen kraft, hon är inte ens levande, hon hänger uppspetad på en köttkrok genom atlaskotan och har alldeles nyss blivit uppstoppad med gammal ströhalm och ska vara Gunberg's stämsjungande buktalardocka.

Anonym sa...

Saxat från länken tidigare:
"Tyvärr var man bara en nertryckt barn o ungdom som inte fick ha nån egen vilja på den tiden. Om du ser på bilden ser du nog hur det står till i den här familjen…!"

Verkar vara ett av barnen, lite sorgligt. Ser framför mig en riktig tyrannmorsa.

Anonym sa...

Ja det var ett av barnen som skrev det. Morsan var nog en slavdrivare som gav småflickorna smisk om de inte ställde upp.

Fast det finns ju nya Youtube-videor med Mia Gunberg där hon spelar folkmusik, så det verkar inte som att hon flydde musiken för all framtid efter att ha tagit sig ur morsans grepp, iallafall: http://www.youtube.com/watch?v=T9JzdgWft08

H B sa...

Ser ut som flickan i Stephen King's Firestarter. Om man spelar startspårets sista 30 sekunder bsklänges kan man höra "Back off! Just back off!"

Anonym sa...

Jag har så klart inga klara belägg för det här, men är ändå rätt säker på att det är ett begynnande barnaoffer som utspelar sig på bilden högst upp till vänster på baksidan.
De initierade häxorna står i en skogsdunge, försjunkna i trans och räcker över det oksyldiga knytet till översteprästinnan som döljer en dolk i ena handen.

Ia Ia Shub Niggurath!

Anonym sa...

Vi har väl alla till mans känt oss litegrann som familjen Gunberg.
Varför hacka på dem?

Anonym sa...

För att vi kan.

Anonym sa...

Känt oss som familjen Gunberg? Fattar inte vad du menar. Skulle vi ha haft ett psyko till morsa som detaljstyrde våra liv menar du? inte jag.

Anonym sa...

Min uppväxt bestod till stor del av att tvingas lära mig en oprortionerligt stor del av Thore Skogmans låtar.Storfiskarvalsen och Jämtgubben gick väl an.Men tänk er själva att under hot om rotting lära er övriga låtar som egentligen är rent avskrap.Karljäveln stimmade ju över 1000 låtar.Detta har satt sina spår i mig.Tål fan inte höra ett dragspel utan att få rysningar.

Anonym sa...

Åh fasen, du också?! Jag trodde jag var den enda!

Anonym sa...

Oj så roligt!
Gunbergs var mina favoriter.
Roligt att se att de fortfarande är populära.

Mona Fredriksson på lånad dator.

Anonym sa...

"Kom å lek med oss, Herr Dryck...för alltid...och alltid..."

/Eder ödmjuka
Fru Sylt

AV sa...

Att flickan gillar att klä ut sig till Tant Sofis visa kan bero på att den kommer från folk o rövare i Kammomilastad. Hon har väl varit på barnteater.

Jag har kunnat spela Björklunds Polkett från Alingsås på fiol.

en lite sektvarning är det på dem allt.

AV sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Tack för en underbar blogg, skrattar mig alldeles gråtig i ögonen hihi...Tack tack och tack. P

Anonym sa...

Det är tydligen lika viktigt var gästmusikerna kommer från som vad de spelar. Vad vinner man med den informationen??

Anonym sa...

Va e de för idioter som kommenterar? Skriv vad ni heter istället för att vara anonyma era fegisar. The gunberg är bäst!

// ANONYM!