2013-02-22

Horch - Der Lautenschläger


Medeltiden är ju ihågkommen för sina hiskeliga tortyrmetoder; sträckbänken, bronstjuren, tumskruvarna och andra glada påhitt. Något som ofta glöms bort är musiken under denna tid, vilken utgjordes av mungigor, hemska flöjter och ett genomträngande tutande i näverlurar. Denna musik var mer outhärdlig än någon av de ovan nämnda fasorna, men utövas fortfarande i vissa länder trots att den fördöms av Genèvekonventionen. Några av de nutida utövarna ser vi på bilden.

Till höger i det genombruna rummet sitter offret som förväntas bekänna någon slags kätteri eller sängvätning inom kort. Hon får här erfara hur det känns att utsättas för oljud mot sin vilja, i likhet med Jokkes dambekant och killarna i Sydkust-teamet.

I rummets mitt står bandet. Det är en klassisk sättning med luta, blockflöjt och violin spelad i brösthöjd, men den tidstypiska looken blev aldrig riktigt övertygande då Kevert (mannen med norra Europas kortaste lugg) envisades med att spela elgitarr. Förstärkaren fick dock stå utanför bilden, och därför hänger sladden tvärs igenom rummet.

Djurek, lurvmannen som spelar luta, hade världens försprång till medeltidslooken genom sitt instrumentval, men det sket sig ändå eftersom han klädde sig i en nutida kostym.

Mannen längst till höger heter Torbröd och ser ut som någon slags blandning mellan en snäll pastor, en sjökapten och en trafikkon.

Mannen med den böjda flöjten heter Jenny och är helt klart omslagets höjdpunkt. Han är alldeles brun bortsett från den tvärbleka hudtonen, han har en kass hållning och ett fullkomligt tomt ansiktsuttryck. Detta är utan tvekan mannen som driver på förhöret, med sin döda blick fixerad på fröken offer.

(Den vita blaffan till vänster är inte en reflex på mitt fotografi utan något som var tänkt att se fräckt ut.)

1986.

32 kommentarer:

Anonym sa...

Killen med lutan är ju Judas Priests trummis Scott Travis! ;)

Anonym sa...

AMIGA står det på omslaget - detta är första gången jag ser att du har med en skiva från före detta östtyskland. Kanske finns fler guldkorn att gräva upp därifrån.

Anonym sa...

Fantastiskt roligt skrivet. Igen. Tycker tre av de fyra grabbarna ser rikspåtända ut.

Anonym sa...

Killen med lutan är Thåström -86 med lösmustasch.

erikbe sa...

Jag ser Peter Birro på flöjt. Andreas "Popsicle" Mattson och Thomas Wassberg

Johannes Jonsson sa...

Det är inte en böjd blockflöjt, det är ett krumhorn, för helvete.
Nota bene att det instrumentet låter fruktansvärt mycket värre än en blockflöjt.

Anonym sa...

Böjd flöjt? Krumhorn är det väl ändå?

Anonym sa...

Kolla blicken hos lutmannen. Han ser helt besatt ut! Är det månne han som anmält offret för häxeri? Plotten tjocknar ...

Anonym sa...

Fjångflöjt kanske?


Synd att de inte hade en vevlira med i sättningen,då hade hon nog erkänt sin synd på direkten!

Carl Hult sa...

Killen med luta är ju förstås Willy de Ville, uppstoppad och ställd i en löjlig pose lagom lutad över offret så han hotar att ramla över henne om hon inte talar illa kvickt.

Anonym sa...

Jag skulle vilja tipsa om ett katastrofalt omslag på en vinyl jag råkade hitta på en second hand: Dr.Hook - "Makin' Love And Music". Tyvärr fick jag ingen bra bild på spektaklet, men googla gärna för den är ganska fantastisk.

Wagner sa...

Der Lautenschläger - klingar inte det tidigt 40-tal...

Anonym sa...

Vertenda ord klingar ju 40-tal på tyska. Värsta äckliga nazze-språket.

Don Nomiz sa...

Du har tagit sarkasm till en helt ny nivå. Jag lyfter på hatten :)

Anonym sa...

Ååå jag skrattade så jag grät! Underbart!!

Anonym sa...

Helt otroligt roligt. Och vilket omslag sen.

Enligt tyska wikipedia var dom hejdlöst populara, och att det var i DDR kan kanske delvis ursäkta omslaget, något inte Svenska dansband kan använda som ursäkt.

Jenny, Djurek och grabbarna håller tydligen fortfarande på. http://www.youtube.com/watch?v=lJWHne1zsaQ

Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad. Det är bland den bästa tyska musik jag någonsin har hört. OK, det är inte *bra* men med tanke på all annan skit som produceras i Tyskland är jag ändå förvånad.

Bra tyska band: Kraftwerk och DAF. Enbart.
Tyska band man kan lyssna på utan att få hjärnblödning och kräkas: Rammstein.
Tyska band man kan lyssna på utan att få hjärnblödning (men illamående blir man): Horch.

Ja, det var väl det hela. Tysklands fjärde bäste band genom tiderna. Och det fulaste omslaget.

Det visste man inte att man skulle få tröffa på när man vaknade i morse minsann.

nada sa...

Krökflöjtspelaren har verkligen lyckats med medeltidsfeelingen - mjukisbyxor med kurbits! Hade du inte kurbits på brallorna när du skördade lera på 1400-talet fick du rejält med spö av de coola kidsen i byn.

Däremot tycker jag att de sabbar det hela genom att ha en luftrenare i på hyllan i bakgrunden. Även om det förmodligen är medeltidsklassikern "Glade Romantic rovor & saltlake".

Anonym sa...

OK, nu lyssnade jag på en låt till.
Jag drar tillbaka mitt tidigare utlåtande.

Varning, Hjärblödningsrisk: : http://www.youtube.com/watch?v=E54Zg3554Uw

Anonym sa...

Satan Jesus Kristus, du finns trots allt! Jag ser dig!

Den bleke snubben med elgitarrsladden har ögonhålor som ett lik. Se hur rakt och fint hans lugg är klippt. Han med skogshåret och balalajkan eller vad det är för nåt, har allt för korta byxor som visar hans ljusa strumpor. Kvinnan som är 50+ och överdrivet sminkad är ointresserad av weirdonasblickar och har satt armarna i stolen för att resa sig och gå. Den flinande gaubannführern "Rotkäppchen" själv (=lilla rödkappan) som fick ge ovan länkad låt sin titel och som liknar nåt preussiskt regemente som stred med Napoleon för ett par hundra år sen, äh, nä det går inte att fortsätta beskrivningen...

Anonym sa...

Priset på den fula Ibanezguran som den kulögde mannen håller i var det som fick östblocket att slutligen gå i konkurs.Ändå var det den billigaste modellen i prislistan 86.

Anonym sa...

Pre Blackmores Night

X-pert sa...

@18:45, Tänkte oxå på dem.
Annars är ju Horch ett förnämligt bilmärke. Genererar ungefär samma vill-ha-vibbar som Delage.
Hur tänkte lutisten egentligen? Eller var han bara lat? "Glömde skriva in foto-session i kalendern. Sorry"
"Det gör inget. Det är ändå ingen som märker det. Men vad gör vi med spiralsladden och den polstrade stolen? Såna fanns ju inte på medeltiden."

Anonym sa...

Detta är helt klart ett Stasi förhör, KLASSE:A
Ren hjärntvätt av offret som svikit DDRs ideal. De försöker mind-fucka offret med att få henne att bli mentalt förpassas till medeltiden.

//Freddde

Anonym sa...

Erich Honeckers favoritband!

Anonym sa...

Alla gissningar angående lutmannens sanna identitet är ju fel. Det är ju "String-Emil"! /J G

NickeK sa...

"Offret" är väl ändå en skyltdocka de placerat i stolen?

Någon tipsade om Dr.Hook - "Makin' Love And Music". Den uppvisar visserligen en stor mängd lurv, och halvtaskigt inklippta huvudbilder, men jag tycker ändå inte den platsar här.

Anonym sa...

Det är ingen böjd flöjt och inte ett krumhorn. Det är värsta jointen, och snubben har just sugit lungorna fulla med partyångor. Bilden som togs en sekund senare, när han hostade ut lite försiktigt, var fylld med sån där skum skivomslagsrök. Det är på det här viset man åstadkommer den röken, att en dvärgpundare i kurbitsmjukisar och kexchoklad-jacka från DDR står och röker fredspipa vid sidan om var och varannat dansband som blir fotat. Röken kallas "DDR-rök".

Anonym sa...

Jag för min del tror att flöjten är en sydgeorgisk sälgpipa som spenderat 42 år i Vladimir Ilyich Ulyanov Lenins mumifierade röv innan den åter såg dagsljus.
Flöjten ska enligt uppgift även ha gjort ett flertal besök i Jonas Sjöstedts rektum under vänsterstämman förra året.
Flöjten ska enligt tidningen Flamman ha känt sig hemmastadd.

Anonym sa...

Ha ha, inlägget ovan mitt balanserar farligt nära gränsen till att bli bortplockat.

Headhunting sa...

Skumma omslag måste man säga..

Anonym sa...

JAWOHL MEIN FÜHRER!

Anonym sa...

Ingen verkar ha noterat att det är Pernilla Wahlgren som blir förhörd.
Kanske gillar de inte påskmjukisdräkten, kanske är gitarristen sur för att hon inte ville gå med i Noice.