2012-11-15

spänsta med OK


Nu har du äntligen chansen att SPÄNSTA med OK! Detta illustreras utmärkt tydligt genom Bengt Bedrup med SS-frisyr och en familj som gemensamt misshandlar lillebror. Storebror är precis i färd med att måtta en välriktad spark mot lillebrors käkparti, under uppmuntrande överinseende av modern. Pappa Cleve (uttalas som "han KLEV i soppan") har förlorat all kontakt med verkligheten och fallit in i en sorts trans.

Detta är verkligen inte OK.

Ca 1967. 

29 kommentarer:

Anonym sa...

Det Cleve håller på med är ju föregångaren till det berömda Brysselsteget!!!!

(1965 som år kan inte stämma,den Opelmodellen kom först 1967!)

Anonym sa...

Spänsta?

Skaparstigen sa...

Spänsta verkar ha varit ett riktigt modeord på 60-talet. Jag har en "Sluta röka"-vinyl från samma årtionde där b-sidan innehåller ett gympaprogram som heter "Spänsta med Birgitta". Det roligaste av allt är att det är Prinsessan Birgitta som leder passet, iförd turkos långärmad baddräkt på bilderna och det hela sker till någon slags bossanova-musik. Det ni!

Larsson sa...

Fast är det en Opel från ca 1970 eller så på omslaget, så bör det väl förlåta en del? Som sagt - 1965 är fel men jag kan sträcka mig till hösten 1966.

Molly sa...

Hahahaa, spänstiga prinsessan Birgitta, den mest sönderrökta och broilerstekta av alla Europas samlade kungligheter, inkl de dekadenta systrarna Grimaldi i Monaco.

Magdalena sa...

Haaaahahaha, Brysselsteget!! XD

Wagner sa...

Vad fan har OK med det hela att göra, för det är väl macken OK som åsyftas - det är då samma logga.

Tankad med Bedrup kan jag köpa som ordvits men varför ge ut en skiva och med en gubbe som har "hållning" som en metmask.

Ola sa...

Skulle gärna vilja veta vilken brainstorming som föregick innan detta layoutades - Herr Dryck, låt oss få höra din version!
Att få Brysselstegets första offentliga utförande höjer underhållningsvärdet dramatiskt!

X-pert sa...

Bengt Bedrup på anställningsintervju:

"CV? Vadå CV? Alltså kolla här. Killen i blått uppe till höger det är min produkt. Räcker inte det?"

"Jo tack det räcker."

För övrigt:"Nilsson tog namnet Bedrup när han började som reporter på Expressen i Malmö, inspirerad av kollegan Karl Anders Adrup. Lennart Carlsson bytte också namn, till Lennart Cedrup."
Ur Wikipedia.

Anonym sa...

"Spänsta" måste vara ett fullkomligt bortglömt mode-verb. Har det använts i någon utsträckning efter det här omslaget? Var det kanske omslagets katastrofalitet som slutligen tog död på ordet?

Till min stora fasa ser jag att ordet finns upptaget i SAOL. Jag trodde det var ett rent hittepå-ord. Jag har då aldrig hört det förut.

Anonym sa...

BP kommer i dagarna ut med sin gympaskiva "Länsa med Svanberg".

Där kan man b.la höra Carl-Henric plocka oljekulor och rengöra sjöfågel.
Skivan avslutas med Olle Adolphssons klassiker det lilla folket.

Jonathan Newton sa...

Det roliga är ju att skivans titel är högst missvisande såtillvida att oljekompaniet OK alldeles uppenbart INTE spänstar, det är den drogade framiljen med uppenbara interna konflikter som tvingas till det. Inte ens Herr Bengt gör det som representant för kedjan, utan står och speglar sig i kameralinsen. En gympande bensinmacksföreståndare vore väl det minsta man kunde begära.

Anonym sa...

"Stor mage, liten mage, sido-mage, sido-mage" /C.M

Tobias sa...

Det var länge sedan jag skrattade så våldsamt vid rena anblicken av omslaget! Och då har jag läst den här bloggen ända från dess början. (Att sedan Herr Drycks texter åsamkat en och annan magsmärta, det är en annan historia.) Den mannens pose uppe till höger är inte av denna världen! Ludgo-Roland, släng dig i väggen!

Anonym sa...

Ja du, Tobias. Jag tror att du har rätt. Den här posen är nog all time high!

Anonym sa...

Kan vara brysselsteget, kan också vara en en variant av John Cleeses silly walk. Men långkallingar med byxhälla funkar inge bra. Inte alls bra.

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

OK. Läs det som man gjorde på den tiden: SPÄNSTA MED ÅKE

Underligare än så är det inte, och Cleve uttalas ju sålklart /Kle:ve/ med ett tydligt e på slutet, så inte bara Klev, utan Klev-e :)

Anonym sa...

Mamman verkar vara en riktigt MILF.

Rick sa...

Det brukar alltid vara någon besserwisser som talar om vilken bilmodell det är, men det verkar som att jag får ta på mig det den här gången: Opel Rekord C, årsmodell mellan 1967-71

Anonym sa...

Att Bedrup var en sån spänstig kille!Jag trodde han mest brottades med flaskan?

Anonym sa...

Jag tänkte säga nåt om Bedrups insats där nere i hörnet, men jag förstår inte ens vad man vill säga med den bilden/kompositionen/blicken. Den går överhuvudtaget inte att tolka. Öh... bravo?

Protobrysselsteget däremot förväntar jag mig att se som obligatorisk segergest för hela svenska truppen i nästa friidrotts-VM.

Henrik Ravin sa...

Här tror jag ändå det är lite ironi från början, eller?

Anonym sa...

Ironi kan kanske ha varit ett aningen för långt steg. Hoppas kan man dock.

Anders(Falun) sa...

Bengt Bedrup var(även om det är en väl förborgad hemlighet)avhoppare, en av få från Nazityskland. Han hette då Berthold Beidrupf och var ytterst ansvarig för SS frisksportavdelning, den sk. sturmsportabteilung. Så hans roll som frisksportaktivist av värsta sorten i sitt nya hemland var ju självskriven.. Inte undra på att allmogen ,utan att dom riktigt visste varför, stramade upp sej i givakt så fort den gamle Sturmbahnfuhrern visade sej i tv-rutan. ”Raus, raus!”

Eva sa...

Jag tror det är närmare 1970 än 1967, känner igen skivan hemifrån och jag kunde inte läsa förrän 1969!

Anonym sa...

Kolla årtalet en gång till

Jörgen sa...

Nu i efterhand odlas en romantik kring 60 och 70-talet. Det här omslaget visar på den blytunga tristessen i det svenska samhället på den tiden. Bara namnet "spänsta med OK" ger mig nästan ångest. Bara "trivselhandla på Konsum" kan få mig att må sämre.

Saropol sa...

Esso producerade en hel rad med kassetter på 70-talet. Låtar varvat med hurtigt studiosnack om stålradialdäck och spolarvätska. Jag hade förträngt detta men nu kommer allt tillbaka. Dags för mer terapi.

I vilket fall, om nu Esso kunde så ska väl inte OK vara sämre.

Spänsta på!

Stefan sa...

Men kommer ingen ihåg programmet Träna med TV där Bengt Bedrup var en av ledarna?

http://www.svtplay.se/klipp/165333/konditionstest-infor-trana-med-tv

där har ni kopplingen till varför Bedrup medverkade på denna skiva. Omslaget är också ett bra exempel på kooperationen/tidningen VI´s estetik.....