2012-10-13

Christina Lindbergs orkester - Vid flodens strand


Här är något så udda som ett dansband som inte alls satsade på en unison image, utan alla fick tydligen klä sig själva. Inte nödvändigtvis en bra lösning, vi ska snart komma till det. Först måste vi dock diskutera själva konceptet.

Christina själv guppar omkring i en pyntad eka som har plats för minst fem personer. Men inte då, den skulle hon ha för sig själv. Ok att hon är bandets ansikte utåt, man skulle till och med kunna hävda att hon är en soloartist med ett kompband bakom sig. Men är det inte lite väl hårt att sitta och mysa i en privat jolle medan de övriga får vada bredvid? Skivan heter ju ändå "Vid flodens strand", kunde de inte ha fått stå på stranden åtminstone?

Längst fram står Peter Siepen, fastkedjad i fören på ekan via halsfängsel. Han är ensam om att bära cowboyutstyrsel och vi ser att hans jeans är blöta ända upp över knäna. Näste man hade passat perfekt in i Tre Kronor 1994, han hade kunnat hjälpa Abby att renovera caféet. Näste man står ute i vattnet och håller i årorna. Det är inte helt logiskt. Dessutom har han fel ände nere i vattnet. Sedan kommer en kille med en otroligt fluffig lugg som får honom att påminna om en bedlingtonterrier.

Han bär även en snävt åtdragen scarf om halsen och ljus jeansskjorta. Siste man har en pösig skjorta med ett fullkomligt horribelt färgtema, det är så mycket tidigt nittiotal att gråten inte känns långt borta. Det är svårt att ens sätta fingret på vilka färger det handlar om, som om GB-gubben kastat sig framför ett snabbtåg och det mångfärgade blodsplattret duschat ner skjortan på en stackars åskådare.

Det där med att själv välja sin outfit måste ju ha handlat om frihet under ansvar, och uppenbarligen var inte alla mogna att hantera sin nyvunna frihet.

1991.

19 kommentarer:

erikbe sa...

Killen längst fram är väl en av Arvingarna?

Herr Dryck sa...

Nix.

Urban Niemeyer sa...

Peter siepen är inte med i arvingarna,har du aldrig sett på reseprogrammet packat och klart. Om han är med arvingarna nu så har han bytt branch helt och hållet från högavlönad på tv till dansband

glitterflickan sa...

Elgitarr i båten verkar en smula...onödigt.

Anonym sa...

Elgitarr ska man aldrig ha nära vatten. När hon såg resultatet av fotografens arbete önskade hon nog att hon kastat den i vattnet och elektrifierat boysen.

Anonym sa...

Christina Lindberg är väl annars mest känd som utvikningsbrud. Så det här måste ha varit en spinn-off på den tidigare karriären.
/Eva

Anonym sa...

Det finns två st kända Christina Lindberg i sverige. Legio är de som har blandat ihop dessa två kulturskatter. Jag är en av dem. Gör inte om samma misstag Eva!

Anonym sa...

Jag skrev faktiskt Sverige med stort "S". Damn you, Illuminati!

Anonym sa...


Man kan bara tänka sig brainstormingen som ska ha föregått detta omslag.
"Foton på stranden är fjamsigt,hur vore det om vi alla stod I floden vid stranden??"Alla tycker att det är ett jättebra förslag förutom Christina som alltid ska mensa och få sin vilja fram.Tja,det är ju ändå hennes dansband så vips skaffas en båt och en hockeyklubbsakke fram.

Anonym sa...

I början av nittiotalet var ett dansband jag känner ute för en fotografering. Samma skjortor som han till höger och fotografen hade den underbara iden att sätta de fem killarna ute i älven med uppdragna brallor och en pos som liknade en cirkusgrupp med jonglörer. Det var standarden då. Hade det skrivits instruktioner, avhandlingar eller analyser om dansbandsfotografering på den tiden så hade detta varit referensen. Så för sin tid, 90-tal, så är inte denna skivan på något sätt utanför normen. Att det idag är gråtframkallande och rent ut sagt pinsamt att se har ingen betydelse.

Funderar däremot på och fröken Lindberg inte kan spela gitarr? Ingen som spelar håller på det viset om man inte är Lapp-Lisa och med i en Åsa-Nisse-film från 30-talet. /Börje Vringhed

Thomas wåhlström sa...

Vad gör den suddiga slånbärsbusken där?
Det verkar vara legio att få bilden att verka amatörmässig så att man ska överse med innehållet och inte ställa för stora krav.

Anonym sa...

Från början skulle alla stå i vattnet, men båten var ett villkor från Christinas försäkringsbolag, eftersom hon var så grinigt envis med att ha en elgitarr. Argumentet att den inte var inkopplad bet inte på handläggaren, som läste innantill in Råd & Rön att el och vatten inte hör ihop. Hence the boat. (Samma handläggare varnade även för själva idén, att bandet skulle stå i ett dike, men det talet föll som utsäde på hälleberget.)

Stefan sa...

Skivan heter "Vid flodens strand", varför står dom då mitt ute i en å?

Anonym sa...

Gubbarna i vattnet ger jag inte mycket för, men Christina själv var ju het så det räckte! Sköna smilgropar!

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Inte är ju Peter Siepen alls ensam om att ha ifört sig cowboyutstyrsel, men han är onekligen den som tagit steget längst ut. Den tredje och femte killen bär båda två "cowboyslipsar", och den tredje killen har dessutom en ordentlig belt buckla precis som Peter... Den fjärde mannen har ju samma cowboyhalsduk som Peter. Killen bredvid Peter är den enda som inte bär nån klicheutstyrlsel. Måhända är han den enda smarta i bandet som förstått att skillnaden på finklädseln hos en cowboy och bonde från Målila inte egentligen behöver skilja sig märkbart...

Anonym sa...

Siste man till höger var så lycklig när han äntligen blev av med sista mjölktanden att han nödvändigt skulle hänga den i ett snöre runt halsen.

Anonym sa...

Ullabella: Fy fan vad pinsamt värdelösa dina inlägg är. Prova hålla käft ett tag.

tellus sa...

Ooooo va roligt !! Åror åt fel håll...Peter Siepen...GB gubben ooo min mage. Måste sjunga: jag vill tacka livet..som har gett mig så mycket...den har gett mig katastrofala omslag som jag kan le (skrikskratta) åt...trallallalla

Mackan sa...

Dom heter idag Stensons.
Två av medlemmarna finns med på denna bild

http://www.ginza.se/Archive/Images/item_img_verylarge/12106.jpg