2012-10-01

Barbro Hörberg - Ett liv med innehåll


Här har vi ännu en platta från skivbolaget med det passande namnet "glädje". Barbro hade gjort en platta som skulle heta "Ett liv med innehåll", och till denna behövdes en omslagsbild som visade upp just det. De enades om att använda ett grådaskigt fotografi av stortorget i Karlshamn.

Bilden togs inte under en av de dagar då torghandeln var i full gång och då glada människor samlades på torget för att med liv och lust språka med varandra och förtära kulglass. Nej, de valde att ta bilden då flaggorna var nedhissade och torget var helt dött, bortsett från fyra personer. En av dem går och tittar rakt in i kameran och de tre andra har slagit sig ner på bänkarna. Vi ser sex bänkar på bilden och de tre personerna har valt att sätta sig på var sin, med ett tryggt avstånd från varandra för att slippa socialisera.

Deras liv är fulla av innehåll; de är proppfulla av ensamhet och tristess.

1975.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Har du hört talas om ironi...

plink sa...

Ironiskt eller inte, bilden utstrålar den amatörmässighet som utmärker ett katastrofalt omslag. De kunde dessutom inte hålla kameran vågrätt och inte rätta till det i efterhand heller.

Anonym sa...

Risk att detta är ironi....
ren och skär idioti, skulle jag vilja säga. Dom har varit skitnöjda med detta och tycker säkert att dom fått till ett schysst omslag.
Det har dom inte.

Anonym sa...

1975 fanns inte ironi

Tobbe sa...

Det är Barbro Hörberg vi snackar här: DEFINITIVT ironi! En av Sveriges underfundigaste textförfattare på den tiden skulle inte nöja sig med annat än ironi till den skivtiteln...
Sååå synd att hon inte fick fler år att utveckla sin talang!

Anonym sa...

Efter att ha friskat upp mitt minne vad gäller Barbro Hörberg så håller även jag ironispåret för sannolikt eller i alla fall möjligt. Möjligen skulle man, om det var medvetet uselt beskurit den halva bänken till vänster. Det blir liksom lite för mycket. "Nu ska vi göra ett medvetet dåligt foto och då måste vi ha en halv bänk med." Så skulle inte jag tänka.

Anonym sa...

Men allt är ju inte dassigt med bilden. Klockan t ex, den är 08.30. Prick. Det är ju positivt.

Anonym sa...

Ja, 8.30 tillhör ju de positiva klockslagen, till skillnad från 9.36 eller 12.17.
Doc Stoyevsky

Anonym sa...

Det är BARBRO HÖRBERG vi pratar om - det är solklar ironi!

David sa...

Jag kan nog tänka mig att ironin är helt oavsiktlig, och att det är en helt annan Barbro Hörberg än hon med ögon känsliga för grönt:

http://www2.blt.se/section_calendar.php?args=&rid=2&kat=&ort=&eid=92428&action=1&limit=0&tot=39

David sa...

Här finns hon t o m på bild:

http://karlshamn.pingst.se/om-oss/medarbetare

Anonym sa...

viktiga fakta: Karlshamn är känt för att en av stadsarkitekterna som formade stadens offentliga rum i folkmun kallades "Tant Brun"

Anonym sa...

Detta är som sagt en helt annan Barbro Hörberg än vad de ovan tror! Detta omslag är INTE PÅ NÅGOT SÄTT IRONISKT! Detta är precis så uselt som det ser ut att vara PÅ RIKTIGT. Jämför gärna med Dryckens tidigare blogginlägg med en skiva från samma skivbolag, med en trött och livlös bild från torget i Eskilstuna!

Wagner sa...

Tyckte väl upplägget kändes bekant.

Eller var det också ironi? http://katastrofalaomslag.blogspot.se/2012/05/jubileum-i-filadelfia-eskilstuna-det.html

Anonym sa...

Flaggor hissas inte ned, de halas.

Herr Dryck sa...

Det stämmer bra som David skrev ovan, detta är en helt annan Barbro än revyartisten Barbro Hörberg. Om ironi finns med i bilden skulle det förvåna mig mycket, musiken på skivan är fullkomligt humorbefriad.

Anonym sa...

Man hissar upp en flagga på en flaggstång, och halar ner den. Sålunda är flaggorna halade.
Tjohej!

Rick sa...

Tobbe: Skäms du nu?

Anonym sa...

Idag skall vi prata om den glädjefulla och upplyftande färgen - grå. Fyll ditt sinne till bredden av.....grått. Se tillbaka på ditt liv med ett leende, så mycket grått du hann att fylla det med ändå. Och tycker du inte att du fått tillräckligt med grått så titta lite längre på det här skeva och intetsägande skivomslaget så skall du se att hela ditt liv uppfylls av folktom grå tristess och livlösa gatsten som bara duger till att skrapa bort hundskit från skosulorna med.

Anonym sa...

Så min misstanke om ironin bakom den halva bänken var alltså inte helt obefogad!

Tobbe sa...

Rick: Lite. Men bara liiiite...