2012-04-03

Flamingos bästa 3


Flamingokvintetten brukar vara noga med sina skivomslag. De unisona dräkterna brukar vara utstuderat gräsliga och allt ska se koordinerat och planerat ut. Här har vi ett omslag som bryter av stenhårt mot den trenden.

Detta verkar vara ett foto taget i absolut sista stund. Alla är civilklädda, omgivningen är höstigt livlös, de är på väg in i bussen med en massa bråte (bär han på en kassaapparat?) och ljuset är långt ifrån optimalt. Trots allt detta knäppte de en bild, som sedan mot alla odds tog sig hela vägen till skivomslaget.

Mannen i mitten (som fick en tredje gradens brännskada i skrevet i fotoögonblicket) står i en enormt märklig pose med näven halvvägs höjd.  Killen som bränner honom har fått en fantastiskt odöd hudton, han är som plockad ur en kampanj mot rökning.

Det som dominerar bilden är ändå det gränslöst tråkiga ljuset. Det är så oerhört skumt och dassigt, och blixten gav en klockren reflex i nummerskylten som står ut som bildens viktigaste detalj.

1974.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Denna bilden går rakt in i blåstickets hall of fame

Historiska Tweets sa...

Bokstaven H på nummerplåten sägs stå för Hjälpmedelscentralen.

Anonym sa...

Blixten måste ha varit i ankelhöjd eftersom den bara träffade nummerplåten och inte någon i bandet.

Och han med kassaapparaten till vänster verkar ju nästan inklippt, åtminstone med den vita randen runt det som ska föreställa frisyr...

Makarov sa...

Det var väl så att Flamingokvintetten var så stor dom här åren att gruppen kunde göra vad som helst. Och komma undan med det.
Som t ex här, stanna för en pisspaus i tätbebyggt område och passa på att ta en omslagsbild till nästa LP.
Men den viktiga frågan kvarstår; varför har grabben en kassaapparat i händerna? Kommer vi nånsin att få veta sanningen?

Anonym sa...

Mannen i mittens märkliga pose beror ju på att han bär en galge med scenkläder på det där klassiskt obekväma bära-galge-med-kläder-sättet.

Undrar dock om det verkligen är en kassaapparat flamingo nummer ett bär på. Misstänker att det kan vara någon slags bandspelare som hänger ihop med rullbandet som flamingo nummer två håller i?

Jonathan Newton sa...

Aldrig i livet att det är en rullbandare som kan ta den sortens band. Mitt tips är att det är en bordsräknare, som tillsammans med portföljen bildar bandets mobila merchandise-shop. Han ska kränga plattan på spelningarna, varulagret ligger i portföljen och räknaren ska beräkna mängdrabatten (en för 70:-, två för 140:-). Egentligen är han inte med och spelar utan är bandets hemlige inkomstbringare. Han fick vara med på omslaget för att det är han som håller i stålarna. Det var han som bestämde att de skulle spara in på scenkläder till plåtningen. Och på dagsljuset. Och på en proffsfotograf. Det är hans moster som håller i Instamaticen.

Tobias sa...

Jag är imponerad av att de gjort en "Bästa 3"!

Anonym sa...

Ljuset är verkligen märkligt. Allt ljus verkar falla på killen till vänsters kalufs.

Anonym sa...

Titeln på skivan syftar till att betraktaren själv ska välja de tre bästa objekten i bilden. För att detta ska lyckas har man släpat dit en kalkylator, ett par portföljer och ett rullband. Ciggen kan användas som "joker" och får symbolisera ett för betraktaren valfritt objekt.

Anonym sa...

Kan det vara en märklig undanmanöver? De malplacerade prylarna, taskiga ljuset och den dåliga skärpan ska troligen få oss att inte granska bilden med argusögat. Titta på "bandmedlemmarna". Är det verkligen Flamingokvintetten som poserar på bilden? Kan man ha skramlat ihop det lokala epatraktorgänget i Mockfjärd för att ta bilden? Ligger Flamingokvintettens riktiga medlemmar utslagna í haschpsykos inne i turnébussen?

Jörgen sa...

Får nästan för mig att de gjort ett fult omslag med avsikt. Varför vet jag inte, men det verkar uträknat.

Anonym sa...

Bilden är tänkt att ge en air av "att vara på väg". Morgongasen ligger tät över nejden, mysterie-vanen är redo att ta emot sin last av oheligt innehåll och bandmedlemmarna står i färd med att ta sista ciggen och kasta in lagret. Sedan ligger vägen till framgång öppen, vägen som inom sinom tid alldeles säkert kommer inbringa många sköna slantar till bältesspännen, hårvårdsprodukter och mer cigaretter.

Bilden är tagen av en av bandmedlemmarnas barn med en Afgamatic 220. "-Pappa kommer alldeles säkert hem nästa vecka, lilla gumman!" bedyrar kukbrännarmannen i mitten medan han i sina tankar redan är inbegripen i grov sodomi på favoritvägkrogen. Den brände drar handen rytmiskt över skrevbulan och tänker på VästeråsMaja och alla de andra trevliga flickorna som mot en modest dusör står redo att lätta stjärnornas spänningar efter ett hårt gig på Folkets Park. Livet leker, framtiden ligger i luften och någonstans under smallblockschevans huv håller en mikroskopisk spricka i topplocket på att bildas i ena cylinderraden som kommer leda till ett förödanden haveri med dödlig utgång mellan Säffle och Viggeberg. Men om detta är medlemmarna lyckligt omedvetna, dagen har just börjat, det stora äventyret ligger framför dem...

tompa sa...

Jodå, visst är det en kassaapparat. Närmare bestämt en Hugin DK7140 eller 7150. Har ett par i min samling.

Anonym sa...

Medveten ironi att sätta den sunkigaste bilden på skivan med sina bästa låtar? Fast man undrar ju om de verkligen kan ha varit så smarta, med tanke på den gemena intelligensen hos dansband.

Anonym sa...

Lägg även märke till de läckra träskorna på herrn ute till höger, samt (som vanligt..)den hopplösa nyansen av gul text mot bakgrunden..Aj, vad det sticker i ögonen!

Goose sa...

Efter att ha konstaterat utgivningsnamnet nere till höger tror jag att denna bild är en så kallad Palp Fiction. Därmed behöver man inte ställa vanliga kvalitetskrav på innehållet.

Anonym sa...

Ingen annan som noterar strykbältet i ciggmannens vänstra hand?

Anonym sa...

Jaha och på denna finns en Tages-låt!

Anonym sa...

Bara jag som anar bröst på killen(?) till höger?

Wagner sa...

Jag tror dom vill ge sken av att man varit ute och gjort ett bryt - därav kassaapparaten med mera.

Lite vild and crazy så där i kontrast till den sockersöta dansbandsgeggan.

Anonym sa...

Någon som vet hur namnet Flamingokvintetten kom till?

Blir fan snart knäpp på att sväva i ovisshet!

Jumne sa...

Killen med kassa-apparaten ser inklippt ut, på nåt sätt. Det är nåt med konturerna/ljuset som gör det. Men visst är det ett fantastiskt omslag. =)

Josefine sa...

Dom ser ju inklippta ut allihopa,särskilt han med kassapparaten.....??

Ergo sa...

Kassa-apparaten är från rånet de just utfört. Glatt leende efter det lyckade rånet poserade därefter Flamingokvintetten för ett minne till fotoalbumet.

Anonym sa...

... för att inte tala om hur oläsbart illa titeln är placerad. Hade man sänkt den två cm så hade det synts bra.

Anonym sa...

har han i vita tröjan en klump-hand ? ser märkligt ut

Björn Jakobsson sa...

Skivan gavs ut på skivbolaget Platina och Flamingokvintetten hade lämnat bolaget flera år tidigare och hade förmodligen ingen möjlighet att påverka vare sig låtval eller uselt omslagsfoto.