2012-03-30

C-G Hjelm och Lapp-Lisa


En gång var det någon som fotograferade C-G och Lapp-Lisa tillsammans. Med hjälp av en rejäl blixt lyckades man få glasögonen, C-G:s krage och Lapp-Lisas krycka att bli fullständigt utfrätta, och det kändes ju dunder. När det var dags för skivomslag valde man följaktligen att utgå från denna bild.

Någon klippte ut dem med stor möda och lämnade en fin vit rand runt om, som ingen kom på att klaga på fastän det såg ut som sju sorger. Denna utklippta lilla bild placerade man sedan ovanpå en slaskgrå fond för att göra omslaget lite mer upphetsande. I det läget fick någon snilleblixten att skjuta upp fotografiet ett par centimeter, så att figurerna blir märkligt avskurna i skrevhöjd. En idé lika genomtänkt som att satsa på sjöröveri i mindre insjöar.

Med en fin gul text var omslaget komplett, och idag plockar vi fram skivan och minns dagen då C-G Hjelm fräste en skur av saliv över Lapp-Lisas kind med ett ljudligt "FFFFT".

Med några sista ord måste jag också få presentera det fantastiska mittuppslag som möter den som får för sig att spela skivan. Det ser nämligen ut så här:


Kort sagt så kan han allt. Det är inte många som kallar sig både humorist och profet i sitt CV!

1967.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Har precis hittat till denna fantastiska plats i bloggvärlden.
Att som bonus få se detta fina skivomslag med tillhörande kommentar....jag bara säger:
You made my day!

tompa sa...

Tycker det är lite rock n' roll-pose över C-G. Dessutom är han misstänkt lik Tage Erlander.
Lapp-Lisa är förmodligen uppstoppad.

Anonym sa...

Du är en kulturskatt, herr Dryck!

Wagner sa...

C-G måste vara en pseudonym. Det där är Tage Erlander. Ni ungdomar får så klart googla.

Snowroller sa...

Nu ser jag det. Det är förstås Lapp-Lisa som är den där sura tanten på omslaget till Jokkmokk-Jokkes skiva där han antastar gamla människor mitt i kaffet. Hon blev så sur att hon måste svara med en egen skiva, vars omslag blev om möjligt än mer störande.

Anonym sa...

Som vanligt, och det är det alltid när jag bevistar Herr Dryck´s sida så tänkte jag på sex! Visst går det att köra på och ligga på äldre dar! Frågan från C-G är så klart: Kan man tänka sig lite fett på sylen?

Charlotte sa...

Som att satsa på sjöröveri i insjöar =) =) =)

Men jag tycker du är orättvis mot den slaskgråa bakgrundsfärgen. Betänk att en bakgrundsfärg är till just för att vara bakgrund, inte för att ta över bilden fullständigt.

Och tänk efter: vilken annan färg än just denna nogsamt utvalda slaskgråa nyans skulle kunna vara mer slätstruken än personerna som skall utgöra förgrunden i bilden?

Just det.

Anonym sa...

Tänk vilken naturlig pondus dessa fina gamla artister utstrålade!

Jag skulle med glädje ge 1495:- för ett backstagesnack med Lapp-Lisa eller varför inte njuta av ett ilsket,salivblandat C-G-Pffft i väntra öronloben!

X-pert sa...

Ett oerhört inspirerande omslag. Det är lätt att känslan av kreativitet blir en övermäktig när man ser något dyligt. Då brukar jag leta upp något riktigt slätstruket och tråkigt att fästa blicken på. Eller ja, i alla fall tristare än detta. T.ex. "Sgt Peppers". Jag menar vad finns det att se där?

Anonym sa...

Herr Dryck! Bakgrundsfärgen på omslaget är misstänkt lik färgen på din egen bloggsida. Frågan är vilken som fått inspiration av vem..

Anonym sa...

Liknar omslaget med den där fransmannen med oanständig badleksak (förm.sitt eget k-nsorgan) och ett kilo mjöl kastat i ansiktet.

Dryckis:

Enligt din nya totalitära bloggpolicy tycker jag att anon 30 mars 2012 22:06 klart gått över gränsen, han nämner t.o.m ordet s-x.

Stundar det liberalare censureringar eller bara ett misstag?

Anonym sa...

I ärlighetens namn kan gult och grått vara en genuint hypersympatisk färgkombination, om den används medvetet och i rätt sammanhang.

Tommy sa...

Anonym: Herr Dryck har väl ALLTID bakgrunden i ton med det senaste skivomslaget? T.

Eva sa...

Men vad är det för slags musik på skivan? C-G Hjelm var ju frikyrkopredikant, eller sjöng han också? Rappade predikningar kanske?

Ozjeppe sa...

"C-G Hjelm och Lapplisa" låter ju som nåt barnboksäventyr Astrid Lindgren aldrig gav ut - och Hr Dryck skriver fortfarande så pass roligt att magen krampar!

konaya sa...

Sjöröveri i mindre insjöar var faktiskt en mindre succé på den tiden det begav sig. Genom att tända eldar på strategiska ställen utefter kusten vilseledde man skepp under stormiga mörka nätter om kustlinjens form så de kraschade mot klipporna.

Helt apropos.

Anonym sa...

Insjöar har strängt taget inga kuster, de har stränder. När jag kommer att tänka på det, väldigt få pirater också.

Johan sa...

Intet ont anande om vad som komma skall läser man bildtexten, skrattar lite innan man skrollar ner och ser det hysteriska mittuppslaget.

Den "fenomenalt" inklippta bilden gör ju allt! Jag kan fortfarande inte sluta skratta, det borde vara varningstext på sådana godbitar!!!

Fast vad gör Lasse Kronér med dina skivor på fredagar?

Anonym sa...

Är det bara jag som ser Londo Mollari från Babylon 5?? Frissan är ju identisk, skulle drista mig till att föreslå att Londo timewarpat tillbaka till 1969 typ... Underbar blogg som tillsammans med Den Bruna Maten får mig att ramla ur kontorsstolen av skratt! Tack för det! :-)

Thomas wåhlström sa...

Men hallå!! Det är ju mr Conhead med peruk.

Anonym sa...

Visst är omslaget en katastrof men båda var vördnadsbjudande människor som förtjänar all respekt. Och CG Hjelm var faktiskt rätt kul.

Kristoffer Holmén sa...

Vad är det som gör dig så övertygad om att de är fotade _tillsammans_? :-)

Freja T sa...

Släkt med Keve Hjelm?