2012-02-22

Music of El Topo

Jag förstår inte.
Varför skulle man vilja se ut som en vettskrämd myskoxe på sitt skivomslag? Varför sneglar han ner i hörnet? Vad är det där för min? Han verkar ha pudrat sin näsa med florsocker, och hela bilden är full av hår.

På baksidan fortsätter dumheterna. Här får vi ta del av en pistolduell mellan en mörk figur och någon som bär endast hölster och halsband.

Jag fattar fortfarande ingenting.

1970.

29 kommentarer:

Anonym sa...

Gode Herr Dryck! Tyvärr har du missuppfattat detta omslags betydelse. Detta filmmusiken från den Mexikanska filmen El Topo och samtliga bilder är från filmen. Det är en drömlik surrealistisk western så dessa märkliga bilder är mycket talande! /Kosmos

Anonym sa...

Det är soundtracket från en film som heter El Topo. Om du ser den så kanske bilderna verkar lite mer vettiga. Fast jag betvivlar det iofs för hans filmer är sjukt surrealistiska.

Anonym sa...

...vilket Kosmos snabbt och riktigt hann inflika innan jag hann trycka på knappen.

Markus sa...

Nej, jag tror faktiskt filmen är en dokumentär om Thomas Wassberg. Och jag förstår inte heller baksidan, varför bär personen ett halsband?

Neige sa...

Anledningen till att du inte förstår baksidan Markus, är att det är ett fotografi från en film som den här skivan är ett soundtrack till. Filmmusikskivor har ofta bilder från filmen, du vet...

Janne sa...

Jag säger som Gert Fylking: Äntligen...att skylla horribla omslag på att de är hämtade från en film är ingen ursäkt.Är filmen suspekt eller ful så borde det vara en anledning så god som någon att göra ett tilltalande omslag till filmmusiken.Lite illavarslande att andra läsare sett denna meskalinwestern...för det fuskas väl inte med Google ;-)

Neige sa...

Janne, lite illavarslande att El Topo i allmänhet räknas som ett mästerverk. Jag antar att du antingen gillar Harry Potter eller Twilight och tar meskalin till det. Ha en fin kväll!

Anonym sa...

Om det där är dom två bästa bilderna från filmen vill jag inte se den.

Dungen sa...

El Topo är en okej film. Men Alejandro Jodorowskys 'Holy Mountain' är fantastisk! Särskilt scenografin. Musiken vet jag lite om.

Anonym sa...

visste inte att den mångsidige Clark Olofsson gjort en film!!
/J G

Anonym sa...

Jag tror det är hästarna som ska duellera. Dom har ju vars en vass lans som dom tar i munnen och rusar mot varandra med. Den nakne mannen och Spökplumpen är bara sekonder till pållarna som ser till så att allt går rätt till...
Mannen på framsidan är en kokainmissbrukande Staffan Westerberg, vilket förklarar typ allt, baksidan inkluderad.

Nicke sa...

Killen på framsidan står ju vid sidan av duellen, och sneglar ner på killen iklädd enbart hölster. Därav ansiktsuttrycket.
Och klädseln kan ju vara effektiv vid en duell. Den mörke figuren lär ha svårt att fokusera blicken för att sikta väl.

Anonym sa...

Upphovsmannen är samme Jodorowsky som tragiskt nog skrivit kemiskt utflippade manus åt två av de största serietecknarna i vår tid, Moebius och Boucq. Åtalbart slöseri av talang att teckna fantasier om kristaller och drogdrömmar, men att döma av filmbiografin är det J.s hemmaplan...

Don sa...

"Shades of joy"

...och så snubbens ansiktsutryck!

Hahaha.. Sjukt bra.

Anonym sa...

Här har "katastrofala skivomslag" hamnat lite fel tycker jag. I detta fallet är det ju ett soundtrack till en jättekonstig film som är medvetet jättekonstig. Sålunda är det bara självmål med att klaga på att skivomslaget är "konstigt". Det är MENINGEN att det ska vara surrealistiskt och bisarrt.

Anonym sa...

Framsidan pryds av cacator-mannen aka bajsmannen. Baksidan visar samme man i livsfarlig duell mot sitt nattsvarta samvete.

Högaktningsfullt Greve Af Öring

The Malta Observer sa...

Wow those are some covers!

Makarov sa...

Thomas Wassberg, javisst! Den är väl han som sen ska duellera med en lättklädd Gunde Svan.

Den vita hästen står otäckt nära skottgluggen. Har inga djurskyddsorganisationer reagerat?

X-pert sa...

Den nakne duellanten har ett väldigt stort förtroende för sin antagonists träffsäkerhet. Annars skulle hon/han/den/det av hänsyn till hästen ställt sig betydligt längre till vänster från oss sett. Men antagligen litar hon/han/den/det mer på sin egen förmåga att i tid undanröja hotet. Det beror på den änglalika förmågan.
Jag skrev i ett tidigare inlägg om "Rio-Sex Crimes" att hon/han/den/det gjort en paradknop och tappat bort hästen. Här är hon/han/den/det komplett med revolvrarna från rekvisita-lådan till "Den enfaldige mördaren" utan änglavingar men med häst.
Varför kan jag inte klicka på bilderna och få en förstoring?

Petter Y sa...

Ja, jag brukar akta mig noga för att påstå att något skivomslag är för coolt för att vara katastrofalt, men den här gången blev det verkligen fel tycker jag. El Topo är en kultklassikernas kultklassiker med en förvisso udda, men komplett genomarbetad estetik, och omslaget, i alla fall framsidan, är strålande.

Hälsningar Anders tyckte jag också var rent ut sagt tilltalande, så nu hoppas jag verkligen på ett genomroligt rötägg till nästa skivomslag.

Hamid sa...

El Topo är en fantastisk film. Det räcker med att se trailern för att förstå det: http://www.youtube.com/watch?v=3joYVNyyi5w

boboweed sa...

http://sourdoughblog.blogspot.com/2009/11/shades-of-joy-el-topo.html Skivan går för mella 20 och fyrtio € på nätet, kan bara hålla med några av de tidigare kommentatorerna här, fantastisk musik, fantastisk film, men man bör nog vara rejält acidiserad.

Anonym sa...

... förlåt, men trailern i all sin pompösa självgodhet borde räcka för att avskräcka från filmen. "It is funny". "It is not religious. It is spiritual." Hmm.
Har inte sett den och kommer troligen inte göra det heller eftersom den verkar otroligt pretentiös och blodig på ett spekulativt sätt. Lockar inte mig iallafall att se krymplingar mördas. Meningarna om den varierar från masterpiece till total crap. Men oavsett vilket den är så suger detta skivomslag hårt.

Anonym sa...

Sista inlägget av Eva

sprayh sa...

Han på baksidan hade åtminstone en snygg rympa ;)

Anonym sa...

hahah tyckte mer han liknade charles manson..:p så där lagomt galen!

Herr Dryck sa...

Nu har jag lyssnat på hela skivan och uppskattade vissa delar mycket. Så jag tycker att den var både bra och skitful, det går utmärkt att tycka så.

Bengt sa...

LOL Jag dööör, vettskrämd myskoxe, på pricken!! Har skrattat i två kvällar så tårarna rinner åt denna blogg, tack!!. Den här tar nog priset tillsammans med den där med "osmickrande kameravinkel, blundande överkörd gnagare" (glömt namnet).

Bengt sa...

PS Men hallå ni som skriver att detta inte är kul eftersom det kommer från en film: Denna blogg är ju ren underhållning, och inte en objektiv bedömning utförd av typ socialstyrelsen... Omslaget är totalt obegripligt för oss som inte sett filmen, och vi är nog i förkrossande majoritet! ;-)

"What you see is what you get!" Fortsätt i samma stil tack, Herr Dryck!!