2012-01-14

Bengt "Polo" Johanson - Ofta önskad


Bengt bestämde sig för en jätteblond frisyr, av samma slag som bars av Jonatan och Sårskorpan Lejonmjälte. I öronhöjd blev det en tvär skarv, där det blonda håret plötsligt ersattes av brunt skägg. Resultatet blev att Bengt påminner om en vandrande chokladbiskvi eller något annat som chokladdoppats till hälften, en kaka iförd polotröja utan någonting under.

Jag skulle kunna fortsätta med paralleller till Two-Face i Batman, en brunhårig man i ljus hjälm, bipolaritet, en halvfull kopp varm choklad med grädde, dragerade tabletter och Yin-Yang, men det struntar jag i. Ibland krävs det väldigt lite för att göra ett skivomslag till en katastrof.

1974.

46 kommentarer:

Anonym sa...

Det blå var ju väldigt fint.

/Tomiggo

Mascara sa...

Han är så fin i sin träningsoverallsjacka också.

Anonym sa...

"Ofta önskad livet ur"

Jonathan Newton sa...

Jag minns honom från hans storhetstid... redan som barn undrade jag varför han hade olika färger på behåringen. Men det gick ju inte att komma ifrån att det var hans gimmick. Man glömde honom liksom inte.

Under Cover sa...

Då blir det mardrömmar i natt igen då... ;-)

Anonym sa...

Jag undrar om inte Herr Dryck möjligen är besläktad med Familjen Bruun?

Daenske sa...

Inte ett ord om det tragiska i en man som så desperat söker bekräftelse att han betalar multum för att ge ut en LP med titeln "Ofta önskad"?

Anonym sa...

Artistnamnet Bengt Polo är ju jäkligt coolt. Eller var, i alla fall.

Osmo sa...

Då det begav sig brukade syrran och jag referera till honom som Bengt "Polio" Johansson. Roligare än så blev han nog aldrig.

Anonym sa...

haha fantastiskt :D

Markus sa...

Ofta oönskad.

Åsa sa...

Hej och TACK TACK TACK!! för denna underbara blogg!!! - Har suttit och tittat och läst hur länge som helst - Dina texter är ju helt lysande! Har för första gången påmycket länge skrattat okontrollerat med tårarna rinnande - fantastiskt! Fortsätt snälla!

Anonym sa...

Håret är vitare än tänderna för guds skull!

lukaskatt sa...

Rakar man bort håret så blir det ju Allram Eest! :-)

Anonym sa...

Bengt "Polo" var en mångårig programledare både i riksradion och lokalradion, ledde ofta programmet där man kastade ut julen m.fl. Han spelade oxå Gustav Wasa i en tv-serie på 60/70-talet och anlade då frisyren som han sedan behöll. Han var oxå dansbandssångare i ett band ifrån Hedemora. Ack, ja!!

Anonym sa...

Ofta önskad?

Det kan bara inte stämma.

Hildur sa...

Jodå, det stämmer, titeln är bara inte fullständig. Omslagsdesignern (en praktikant på skivbolagets städavdelning) hade flera potentiella titlar att välja bland:

"Ofta önskad av misstag"
"Ofta önskad av sin mor"
"Ofta önskad en ny frisör"
"Ofta önskad av scenen"
"Ofta önskad åt helvete"
Ovan nämnda "Ofta önskad livet ur"
"Ofta önskad en säker resa hem till 1500-talet"
"Ofta önskad som medicinskt forskningsobjekt"

Och så vidare. Designern kunde inte bestämma sig för vilken titel som bäst beskrev herr Johanson, men noterade den röda tråden och, tja, det här blev resultatet.

Anonym sa...

Varför får man smeknamnet Polo ?
Har man ofta polo-tröjor ?
Äger man en VW Polo ?
Lirar man med i ett polo-lag ?
Har man ett mellan-namn som Pontus-Love te.x och det blir lättare att dra samman det till Polo ?
Jag fattar inte det.....

Anonym sa...

Läste det först som "Ofta oönskad", flera gånger dessutom. Makes sense, tänkte jag.

Anders sa...

När Wolksvagen lanserade sin lilla Polo i mitten på 70-talet, fick nåt snille på marknadsavdelningen en lysande idé. "Men va fan, det är ju lysande" tyckte alla andra. Följdaktligen fick Bengt ett lukrativt extraknäck att dryga ut sin radiomannalön med. Tänk er, en bil(Polo), presenteras av en man(Polo), med en illgul tröja(polo), med text på bröstet(Polo)!! Synergieffekterna måste ju ha varit monumentala! Och det är faktiskt sant!

Anonym sa...

Enligt Hedemora kommuns wikisida är Bengt "Polo" Johansson känd för att vara: längdhoppare, musiker och radiovärd. Undrar om han blivit inspirerad till sin frisyr av en annan känd Hedemorabo: Peder Svensson, härförare i Gustav Vasas befrielsekrig mot danskarna på 1520-talet.

Anonym sa...

tilläggas bör något om hans musikaliska bildning, enligt detta citat: "Medieprofilen Bengt Polo Johansson ... lärde sig spela i en mörk garderob så han såg ingenting. Därför spelar han munspel upp och ner".
http://www.dt.se/nyheter/hedemora/1.3085176-stort-studentjubileum-i-hedemora?service=print

NicklasE sa...

Ja, det är ett skitfult omslag och Bengt ser jävligt festlig ut på det.

Men att göra narr av själva personen Bengt Polo Johansson är rätt historielöst. Han tillhör trots allt gänget av stora medieprofiler från förr, och har gjort otroligt mycket.

Lite som att vi om 40 år skulle sitta och garva läppen av oss att nån hette "Luuk" och började karriären med att busringa till folk.

Daniel sa...

Noterar att typsnittet är samma som barndomens böcker "Alfred Hitchcock och Tre deckare löser xxx gåta". Se t.ex. http://www.amazon.com/Hitchcock-Deckare-hostande-Investigators-Coughing/dp/9132110553

Redan det är ju en varning.

Anonym sa...

.....vi måste ju ändå ge Polo cred för att han med all säkerhet sitter inne med minst ett dussin sköna historier från glesbygden från tiden då seklet var ungt....
Att kröka till med Polo MÅSTE vara en upplevelse.....hur han blev av med svendomen ( om den är väck ? ) ,
hur han fick sitt första kneg, hur hans minst sagt bissara barndom tedde sig, hur hans far söp 25 timmar om dygnet ( han jobbade in lunchrasten ), hur hans mors gick över isarna på vintrarna för att hämta mjölk 15 mil bort, med en fot på ryggen men framför allt hur hans homeboy Jesus kom in i bilden när han var 13 år och sökte sin identitet.....och att Leif " Loket" Olsson till sist blev hans räddning....Jag är hundra på att Polo sitter inne med denna typen av storys...

Karin sa...

Jag får tvångstankar om vilken färg övrigt kroppsbehåring har. Och så skäms jag

Anonym sa...

Om han var en "stor medieprofil från förr, och har gjort otroligt mycket", varför finns det inga Youtube-klipp upplagda med honom?? Folk lägger ju upp vad fan som helst, så varför inte Bengt Polo? Den enda Bengt Johansson jag hittar är en skallig, renrakad gubbe som sjunger kristna sånger på något Jesus-läger. Inte samme man, eller??

Sven Kofta Erikson sa...

Alltså, Googlar man på Bengt Polo Johanson så är det ju i princip bara Katastrofala Omslag och lite kontaktsidor som kommer upp. Jag vägrar tro att han någonsin varit en stor medieprofil. Upp till bevis!

Anonym sa...

Han hade ju i många år ett radioprogram som hette "En falutimme på trekvart" (eller möjligtvis "lite på trekvart")

Jag minns fortfarande hans ljusa röst. Mycket gammeltjo i det programmet.

Anonym sa...

Anonym alldeles ovanför: Oj, SHIT vilken medieprofil! -NOT!

NicklasE får nog antingen komma med bevis snart eller stoppa upp sitt påstående i arslet!

Anonym sa...

Bengt Polo existerar inte ens på Wikipedia. Då är det illa. NicklasE är en jävla mytoman.

Anonym sa...

Till er som tvivlar på Bengt "Polo" Johanssons storhet kan jag berätta att han var vokalist i Rolf Hedèens Orkester från Hedemora, han sjunger på 60-tals-singeln "Du ska inte komma undan"/"En höghus-blues" på skivmärket DOLLAR DS 12. Det finns även en till LP med "Polo", nämligen "På lövad bana" från 1978 på legendariska skivbolager COOP, omslaget är om möjligt ännu sämre för att inte tala om innehållet, äkta kalkoner!! Leta på loppis men betala inte utan se till att ni får betalt om ni befriar handlaren från eländet.

Anonym sa...

Mera info om "Polo". Jag vet inte vilken sökfunktion som dom tidigare inläggens upphovsmakare har, ni kanske inte kan stava. Hur-som-helst finns det massvis med info på nätet om "Polo". Dragspelsreportage, sommarvärdar från 70-talet, historik om gamla medarbetare på radio Dalarna, gamla bilder från "Polos" studentexamen m.m., m.m., m.m., m.m. Kolla även på saijten www.beatiful-records.com där finns singelskivan avbildad. Nu är det upp till er att jobba i/på ämnet.

Anonym sa...

Saiten heter www.beautiful-records/discographies/DOLLAR/dollar.com

Anonym sa...

Bengt "Polo" är inte helt fel ute.
Jag önskar ofta att jag hade hans utstrålning!Tänk bara så många fruntimmer han lägrat!

Anonym sa...

Kul att såpass många minns "Polo" från radio och övrig media under 1960-70 och 80-talen!

Och visst var han en välkänd person på den tiden - många sommarprogram för radio gjorde han tillsammans med Åke Strömmer.

Han hade(och har fortfarande) dessutom en mycket bra radioröst och vad få känner till är att han var utbildad talpedagog/logoped.

Polo är väl värd mer uppmärksamhet, fler youtubeklipp och bilder!

Marie S

Anonym sa...

Marie S: Ingen som ser ut sådär är värd fler bilder.

Anonym sa...

Inga fler bilder på Polo?

Vänta tills du får höra Polos härliga och manliga röst! Annat än dagens androgyna radioröster!
Då glömmer man utseendet - och så
bedrövlig är han väl inte!?!

Många hade dessutom pott-frisyr under 70-talet och i folkmusiksammanhang var det helrätt att vara nästan albino!

Marie S

Anonym sa...

Som 70-talist är jag lite för ung för att minnas hur "Polo" lät, men hans namn klingar ännu välbekant. Jag är beredd att gå i god för de som påstår att han var en stor radioprofil. Dessutom sportade jag och Bengt samma frisyr när det begav sig. Det gjorde alla mina klasskamrater också.

Gunnar Lagrell sa...

Synd bara att "Polo" öppet förordar korståg.Det är ju ungefär lika tidsenligt som hans frisyr.

Hans stöd för Idi Amin ligger honom också i fatet.

Anonym sa...

Utan att säga bu eller bä om BP's musikaliska förmåga eller hans röst så tycker jag att han är ganska lik Franke i "höjdarna"
http://elliralda.blogg.se/images/2009/dscn1271_63816157.jpg

Karin sa...

Alltså jag gråter av skratt till dina komentarer till alla dessa bilder,detta skall bliva min bibel att på fredagar läsa ur i eller på

Gabe76 sa...

Haha får mig att tänka på Will Ferrell xD

Anonym sa...

Bra att spara in pengar genom att använda sitt gamla passfoto.

Unknown sa...

I mitten av sjuttiotalet hördes han mellan kl 6-7 eller mellan 7-8 på morgonen på vardagar innan man skulle gå till skolan.Riksradion.

Jens I sa...

De var jag som skrev.