2011-11-19

Stravinsky/Strauss - Petrushka/Till Eulenspiegel

 
Detta är så väldigt otäckt.

Vi är i ett mörkt rum. Ned från himlen sänker sig en hemsk figur med stigmata-sår i handflatorna och stora svarta ögon utan ögonvitor. Den sortens uttryckslösa dockor, med ögon som mörka hål, tenderar att göra mig en aning illa till mods. Särskilt när de som i detta fall är nästan i mänsklig storlek och har en strid ström av blod rinnande från sin avskurna hals.
På golvet, eller möjligen på ett rött bord, ligger nästa anledning till oro. En ung pojke i kalasbyxor och feminina skodon ligger utfläkt i en utmanande ställning och tar sig på låret. Den andra handens fingrar vilar finurligt mot kinden. Notera att han inte tittar på den nedstigande dödsängeln utan på någon utanför bild, någon lägre ner ute till vänster. Vi ser inte upp i skrevet på pojken, men denna någon har fri sikt innanför tunikan och möts av en otäck blick från den unge mannen.
Nu lägger vi ner det här, det är bara sjukt obehagligt alltihop.
1963.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo - väl författat!

Snowroller sa...

Peter Pan i mjukporrversion och en psykopatisk version av Pinocchio, kan det bli bättre?

Anonym sa...

i det här fallet hade jag behållt skivan och slängt omslaget :)

Anonym sa...

Lite gulnat på högerbenet, kanske ren inkontinens, fast i så unga år undrar man...luktar ända hem till mig, lite fränt....ett hemskt omslag som får mig att rysa till lite så här på lördagskvällen.

tompa sa...

o, horror, that horror, never hath I before felt such horror

A A N sa...

Man får ju ta i beaktande att omslaget är gjort i en tid när man inte associerade alla bilder på barn med barnporr. Nu när vi ser pedofiler bakom varje buske kommer saken i ett annat läge. De var nog sundare än vi.

Imperial58 sa...

Så Televinken har alltså en storebrorsa?!!

Markus sa...

Innan David Lynch började göra filmer gjorde han skivomslag.

För övrigt har jag hört att spelar man skivan baklänges hörs meddelanden från demonernas värld.

Anonym sa...

Måste vara Lille Herr Eulenspiegel som funderar på sitt nästa "Lustige Streiche" - Titeln på det andra stycket som i fri översättning från Germanskan betyder "Jan Björklunds små finurliga upptåg"

jasåjaha sa...

Föga förvånande att den här skivan skulle falla dig i smaken Marcus...

Tellus sa...

Nejmen...har inte panpojken vuxenhänder ? Speciellt förvuxen är handen som håller upp barnhuvudet! Allt blir värre ju mer man tittar.

Rimbloggen sa...

Hej, Herr Dryck. Hittade en länk med dansbandsvykort. Kanske några orkestrar att hålla utkik efter i skivbacken. Främst bandet HICK tycker jag lyckas förmedla dansglädje. http://gamlavykort.nu/artiklar/dansband/

Hildur sa...

Värst vad fjortistrollen är envisa...

Anonym sa...

Petrushka kallades även "Den kåte John Blund" bakom järnridån.

Dockans organstorlek ska vida ha överträffat även Rasputins väl tilltagna åderpåle,ett påstående som ej kan beläggas eftersom Petrushka som straff för våldtäkten av pionjärgossen på bilden fick ersätta rymdhunden Laika och aldrig återkom till jorden.