2011-11-13

Rörelserock

 
20 vitklädda ungdomar ser på tv tillsammans, och det verkar inte vara särskilt kul. Förklaringen är enkel; de ser på en inspelning av sig själva uppträdandes på en scen.

 
Framträdandet suger, och nästan allihop vet om det.
Vissa av karaktärerna utmärker sig särskilt, och dem ska vi nu få lära känna lite bättre.
För första gången här på bloggen får vi ta till en extrabild för att få ordning på gänget, de är ju så många! Låt oss sätta igång.


 1. Vi börjar med Heinz. Han har uppenbarligen skittråkigt, men vi kan även ana en viss avsmak i hans ansikte.
 2. Den här killen heter Keddy och han ser mycket orolig ut. Jag vet inte mer om honom.
 3. Nummer tre är Odd. Han är troligen den äldste i gänget, och hans ansikte uttrycker ett bistert missnöje över det han får se. "Ska det vara sådär? Är det så vi ska ha det verkligen?"
 4. Horst är så uttråkad att han knappt kan hålla ögonen öppna, och mustaschen håller på att lossna av tristess.
 5. Toddy är en ung kille med blond lugg-hockey. En djup besvikelse syns i hans blick, framträdandet som visas upp gör honom mycket ledsen.
 6. Bredvid honom sitter en kille som ser alldeles paralyserad ut och som har ansiktet fullt av lugg. Han heter Kåre och utbildar sig till öron-näsa-rövläkare.
 7. Djuria har långt hår och lysande ögon. Hon berörs inte av inspelningen eftersom hon är en maskin.
 8. Adel hör till de mest sammanbitna i sällskapet. Han biter ner sina naglar allt mer efter hand som han blir klar över att den där föreställningen aldrig går att få ogjord, och att han var en del av den.
 9. Ute till vänster sitter Ketty. Hon har en enorm frisyr kombinerad med ett par enorma glasögon, som tillsammans maskerar närmare 70% av hennes ansikte. Ketty är mycket skeptisk till det hon får se.
 10. Även Muna har glasögon i Buttericks-storlek. Hon ser ut att inte riktigt kunna eller vilja ta in bilderna som visas, något som i terapisammanhang brukar kallas för en hobbymusikalisk förnekelseprocess.
 11. Lillemord är den enda av de här nämnda som är nöjd, men ändå står det inte riktigt rätt till. Hon är så spränglycklig att hon sitter och headbangar till musikteatergruppens musik, med ett suddigt ansikte som följd.
 12. Med hakan i handen sitter Kuno, ännu en av de besvikna ungdomarna.
 13. Bredvid honom sitter Runo. Han försöker se lika tragiskt deppig ut som sin bror Kuno, men han kan inte låta bli att le. Förklaringen är lika enkel som den är grym; Runo är en av de två ljudteknikerna. I honom lever ingen skam, då han aldrig syns i bild under uppträdandet. Man hör klart och tydligt hur illa de andra spelar, vilket betyder att Runo har skött sitt jobb.
 14. Nummer tolv heter Kennerth. Han är den i skaran som ser allra mest bedrövad ut, till den grad att vi inte längre kan avgöra om det är sorg, skam eller raseri som gömmer sig i hans ansikte. Men även här finns en hemlighet och en förklaring. Det är Kennerth som är den andre ljudteknikern. Detta ter sig alldeles uppenbart när man väl vet om det; han har en frisyr- mustasch- och håglöshetskombination som man bara finner hos ljudtekniker och unga hårdrockare. Kennerths genomsura uppsyn har inte att göra med det som utspelar sig på tv-skärmen; det är en del av hans image.
 15. Liggande på golvet hittar vi Märy, en nio år gammal tjej som föddes utan ryggrad och med en kraftigt deformerad fot.
 16. Slutligen har vi Texas Ranger Johansson, en pojke utan varken näsa eller ögon.
1984.

22 kommentarer:

Mascara sa...

Kvinnan som sitter mellan n:o 1 och n:o 5, är det mamma Rörelserock?

Anonym sa...

Fredagsmys på mentalsjukhys? A-K

Grandprix 63 sa...

Är n:o 7 verkligen en hon??
Det kanske inte hör hit men jag räknade till minst fyra digitalklockor, syns tydligast på albinon längst ner till höger (16)
Använder folk fortfarande såna?

Anonym sa...

Mascara: Nej, kolla noga! Det är Magnus Härenstam.

Dennis sa...

Jag kunde ha svurit på att nummer 3 var Ebbot i Soundtrack of our Lives

Mats sa...

Du glömmer Salvia längst upp till vänster, hon försöker se ut som att hom gillar vad hon ser men sanningen är att hon när som helst kan springa därifrån storgråtandes. Sen har vi ju också Eva-Karre 72 sittandes till höger om Salvia, mantrat "Det här är ju inte så illa" rullar om och om igen i hennes huvud.

Markus sa...

Saxat från en annan blogg på nätet:

'Torbjörn Andersson var fritidschef i Hallstahammar och beskriver arbetet med skivan: ”De flesta brydde sig mest om de som blev arbetslösa, men inte så många tänkte på de unga i krisen. Rörelserock gav ungdomar möjligheten att sätta text och musik på sina tankar. Gruppen växte snabbt och snart gavs en LP ut som beskrev industrinedläggningarna, apatin och arbetslösheten.”'

Inte undra på att de ser lite deppiga ut.

Hildur sa...

Mina döttrar ska heta Djuria och Lillemord! *asgarv*

X-pert sa...

Nu var det en massa YNGLINGAR igen. Men det är ju minst 5 eller 6 tjejer.

Varför har de inte strumpor på sig? Jag har hört att man kan sprida fotvårtor och annat hemskt på det där sättet.

Anonym sa...

Hahahahahahahaha det här inlägget var det roligaste på länge. Jag är trött i magen nu

Herr Dryck sa...

X-pert: Tack, jag ändrade det nu.

Nicke sa...

Kennerth påminner lite om Ron Mael från Sparks

Ilhan sa...

Fulaste jag har sett...

Anonym sa...

Djuria, nr 7, har likadana lysande ögon som Iron Maidens maskot Eddie som är med på alla deras skivomslag, tex http://www.maiden-world.com/images/wallpaper/Iron_Maiden_032_1.jpg

Hur hänger det här ihop egentligen...?

Anonym sa...

Enligt baksidan var Fritidsförvaltningen, ABF och Unga Örnar inblandade i projektet. Det borgar ju för ett sanslöst sväng i "Rörelserocken". Låttitlarna som syns andas lite halvprogg.

Johanna sa...

Haha dagens skratt fick jag här! Vill gärna tipsa om ett skivomslag med titeln "Hela kyrkan sjunger" som jag köpte till en god vän i present.. Det skulle behöva kommenteras.

Eva sa...

De rör sig väldigt lite för att kalla sig Rörelserock, men det kanske inte är den slags rörelse som åsyftas?

Man kanske ska bli rörd till tårar...

Anonym sa...

Men herregud... FRISYRERNA! Helt ofattbart att människor kunde spöka ut sig sådär. VARFÖR? Vilka idioter... Fanns det inga speglar på den tiden?

Jörgen sa...

AnonyM: om ett par år kommer man att tycka att VÅRA frisyrer och kläder är löjliga...

Anonym sa...

okej, här pratar vi alltså uniformerad politisk ungdomsrörelse med örnanspel i titeln, grundad i början på trettitalet...

Anonym sa...

Härligt att någon har lagt så mycket tid, kärlek och energi på det här, helt underbart. MVH från Muna Nr.10 :o)

Lukas Gornitzka sa...

En liten miss i beskrivningen

"14. Nummer tolv heter..."

Ja, det säger sig självt...