2011-06-26

The Bill Gaither Trio ...in retrospect

Idag får vi stifta bekantskap med ett gäng som är så hysteriskt lyckliga som bara kristna amerikaner kan vara.
Till höger står en karl som bara är Tryggt Vänlig. Han är en klippa och han är en öppen famn, en man som vågar kramas och en spridare av stilla frid. Räkna med storstryk om du ifrågasätter hur åtminstone 1,7 miljoner arter (x2) fick plats ombord på Arken.
Till vänster står den Käckt Glada gubben. Han skojar roligt fast bara snällt, han är den högljudde och tokiga som märks mest vid kyrkkaffet och han sätter händerna i sidorna och kastar huvudet bakåt när han skrattar. Associationerna går genast till Jack i The Shining. (Han har för övrigt ett knä väldigt högt uppdraget, det är oklart varför.)
I mitten finner vi så den Lyckliga Kvinnan. Som vi ser utstrålar hennes ansikte en sådan brinnande glädje, som om det fanns en svällande ballong inuti hennes huvud som pressar anletsdragen till bristningsgränsen. Krampen sliter i ögon, kinder och mun och skulle kräva omfattande elbehandling (eller eventuellt operation) för att släppa sina fasta lägen. Hennes frisyr har mejslats fram ur ett hårt träslag, handmålats och sedan spikats på plats. Hon har de bästa recepten men delar gärna med sig, hon unnar alla det bästa utan minsta avund, hon vet sin plats och argumenterar mot sina egna rättigheter.
Vi vänder på skivan och ser de tre ännu en gång. De sticker upp ur gräset en bit bort, poserande med samma självklara frid. De är så lyckliga att de när som helst kan springa gallskrikande tills de kräks och stupar till marken.
1975.

28 kommentarer:

Utrikespresident sa...

Men, zooma in på kvinnan tänder! Jag vet inte vad det är, men det ser helt sjukt ut, som att de opererats för att frambringa ett evigt leende.

David sa...

Man kan ju tycka vad man vill om lyckliga kristna amerikaner, men finns det verkligen något som gör omslaget katastrofalt, förutom kostymerna och slipsarna?

Ullabella (min egen sekreterare) sa...

Beträffande leendena så tycker jag att de är helt normala. Såntdär leende måste man ha här i USA för att sälja. Om man ler ett dugg mindre så har man inte charm nog att fånga folks intresse. Ett brett leende och fina elfenbensvitblekta tänder (hellre för mycket än för lite av båda) är krav för att folk vid första ögonkastet ska uppfatta dig som trevlig/intressant...
Och jo, att operera sig för att frambringa leenden är ju en bra affärside här på sidan pölen.

Anonym sa...

Där är ju iallafall en bra konsumentupplysning: "All songs previously recorded on earlier Bill Gaither trio albums". Då behöver man ju inte köpa den om man har alla deras andra skivor. Alternativt är det tänkt att locka trogna fans som är rädda att få höra något nytt...

Anonym sa...

Fantastiska bilhandlarekostymer :)

Anonym sa...

Fantastisk dålig inklippning av kvinnan på framsidan. Det ser ut som hon är dvärg, killen till vänster har skrevet i hennes axelhöjd. Killarna ser ut att vara belysta från vänster, medan hon verkar få ljus rakt framifrån.

Baksidestexten är dessutom ett patetiskt försök att rättfärdiga varför de inte orkade spela in lite nya låtar.

Anonym sa...

...och en dubbel-LP är det också! Vad kan vara bättre än EN skicka med The Bill Gaither Trio? Jo, TVÅ.

Anonym sa...

"Skicka"??!! Skiva skall det ju vara naturligtvis.

Wagner sa...

Han drar ju upp det där djävla knät på baksidan också. Stelopererad kanske?

Är det inte Lennart Jähkel?

"Hennes frisyr har mejslats fram ur ett hårt träslag, handmålats och sedan spikats på plats"

Världsklass på den! *Asgarv*

Anonym sa...

Bilhandlarkostymer är ljusa, inte mörkrandiga. Herregud, ni måste kolla fakta innan ni skriver kommentarer.

Michael sa...

Jaha, och vari ligger det katastrofala? Att de är kristna, eller? Bill Gaither är ju coolheten själv på det där omslaget. Kavajmönstret till trots har jag sällan sett honom så "sharp". Visst, Glorias leende är kanske lite överdrivet, men knappt värt att håna. Och vilken sten har man levt under om man inte hört talas om Bill Gaither eller hans "Homecomings"? Deras biljettförsäljning ligger ju för jämnan i paritet med de sekulära popartisternas. Wikipedia anger att de sålde bättre än Elton Johns och Rod Stewarts turnéer 2004.

Det finns en massa Homecoming-videos på YouTube för den som är intresserad. De Norska kristna kanalerna Vision Norge och Kanal 10 (ses via bla. Canal Digital) sänder också regelbundet Homecoming. Det kan vara bra medicin för er bittra, olyckliga människor som inte funnit Jesus än.

Anonym sa...

Michael! Du är verkligen en äkta bilhandlare.

Normal sa...

Nja detta var väl inte så katastrofalt. Jag tycker de ser ganska småmysiga ut. Det kanske får ses som en vilopaus, något att vila ögonen på innan nästa, katastrofala, omslag kommer?

Anonym sa...

Är det inte så katastrofalt? Kolla färgerna, mönstren (rutiga kostymer och tvärrandiga slipsar)och allt det andra med leenden, knän, frisyrer och övrigt. Nog är det katastrofalt enligt mitt sätt att se på det :)

/Carina

Botvid sa...

De är så lyckliga att de när som helst kan springa gallskrikande tills de kräks och stupar till marken.

Poesi för mina ögon!

Daniel sa...

Det är väl knät som sänker det här omslaget, tycker jag. Annars är det väl lite fint.

X-pert sa...

Detta hittade jag på Wikipedia. Det passar ju perfekt.
"The Pan-Am smile, also known as the "Botox smile", is the name given to a "fake smile", in which only the zygomatic major muscle is voluntarily contracted to show politeness. It is named after the airline Pan American World Airways, whose flight attendants would always flash every jet-setter the same, perfunctory smile."
Snyggt möbeltyg i kavajerna. Är Doris smyg-rasta? (rött-gult-grönt)

Nille sa...

Vad håller de på med bakom knuten. Ser ju ut som om hon ska ge dom ett blow job. Väldigt kinky må jag säga. Varför sitter hon annars på knä mellan dom?

Anonym sa...

Vill bara säga tack till Herr Dryck! Din förmåga att utrycka sig sarkastiskt är oerhört begåvat. Din satirkonst är fulländad och jag tror jag skrattade sönder nåt nu :)

Markus sa...

Är det inte Alec Baldwin som står till höger? Eller är det John Travolta?
Ser jag inte också lite Dustin Hoffman?

Han är nog en fusion av dessa tre herrar, konstigt att resultatet blev detta.

tompa sa...

Michael, jag är en av alla dessa bittra och olyckliga människorna som levt under en sten.
Som tur är har jag Canal Digital. Därför har jag nu, efter ditt tips, kunnat titta på Vision Norge och dessutom plöjt igenom Homecoming-filmer på Youtube. Och jag är verkligen mycket gladare nu. En gudi behaglig gärning du gjort mig, Michael.

Anonym sa...

Herr Dryck!
Du är min nya IDOL!! Skarpsinnigt skildrar du omslagen, och ditt språk är helt UNDERBART där sarkasmer och ironi får fritt spelrum! Ditt sätt att "tolka" omslagen är så mitt i prick som det kan bli! Jag skrattar högt, du är UNDERBAR!! Fortsätt med detta fantastiska underhållande människa! LOVE!

Jörgen sa...

Ser ni inte att det är Jack Nicholson som står till vänster?!

Anonym sa...

På skivomslagets baksida gör man antagligen reklam för den amerikanska FRIGGEBODEN, eller kan det vara ett svartbygge....?
undrar Berit i Skene

Fru Sylt sa...

Michael: Jag har funnit Jesus! Han var bakom soffan hela tiden!

Anonym sa...

Har råkat höra live denne Bill Gaither med nuvarande Gaither Vocal Band ett flertal gånger.Titta gärna in på youtube och bilda er en egen uppfattning. Mycket bra stämsång och avslappnad attityd.Pinsamt med så många fördomsfulla kommentarer. Christer

Johan sa...

Visste inte att Conny Nimmersjö spelat in kristna plattor.

Lars Forslin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.