2010-10-22

Kristin

Någon fick den briljanta idén att låta Kristin Kaspersen spela in en platta. Det blev sådär.
Omslagsmässigt är det som synes ingen pärla. Kristin står framför en häftigt klottrad vägg och är nedsprutad med serpentinspray, vilket inte är logiskt på något sätt alls. Till höger om henne ser vi en teckning av några skyskrapor, som ser ut att ha blivit till under en bildlektion i perspektivteckning. Och eleven har ju inte ens lyckats, perspektivet på den översta fasaden till exempel är helt åt skogen.
Men här måste vi passa på att lyssna på skivan, för där döljer det sig några riktiga katastrofer.
A-sidan heter "Storstadsliv". Det är en hopplös popdänga på svenska som försöker låta så cool och urban som möjligt, vilket misslyckas fullständigt.
Kristin skrålar:

Storstadslivet har ingen varningsskylt
Var rädd om dig själv annars är det försynt

Inte nog med att det är en extremt dålig idé att försöka nödrimma "varningsskylt" med "försent", för att det över huvud taget skulle ha en chans att passera obemärkt lät de henne faktiskt sjunga "FÖRSYNT".
B-sidan är en höjdare även den. Låten heter "He's dangerous" och handlar om en farlig kille man bör akta sig noga för. Kristin sjunger surt rakt igenom och låten är enormt tråkig. Det intressanta är att den skrevs av Billy Butt, som sen åkte i fängelse för nio våldtäkter. En mysigt självbiografisk låttext kort sagt.
1984.

27 kommentarer:

Snowroller sa...

Jaha, Kristin var alltså 15 år när hon sjöng in detta. Det har jag räknat ut för jag slog upp att hon kom till världen 1969. Är ens röst färdig när man är 15 bast? Tror inte det.

Anonym sa...

Finns låtarna på Spotify?

Mr P sa...

Noterbart är även att Annelie Rydé varit där 1982 och klottrat på vägen... Minsann!

Patch sa...

Herr Dryck! Sluta ditt dagjobb. Nu! Du är alldeles för begåvad för att inte ha ett radioprogram eller ett teveprogram eller skriva böcker. Eller helst alla de ovanstående. Tack för alla hysteriska skrattattacker!

Andreas sa...

Haha va fan hittar du dessa bilder? klokrent iaf, du är duktig!

Goose sa...

Det känns som om hon är på en offentlig toalett med klotter och kakel och allt. Det kan ju förklara att skivan innehåller två dassiga låtar...

Dinna sa...

"Skyskraporna" till höger känns som byggvaruhusens variant på Lidl-reklamen. De stora, hotfulla väggarna med kakelprover som smyger sig på stackars lilla bortbytingen Kristin, som vi ju ser måste kakla om sitt badrum efter den hemma festen. Helst innan päronen kommer hem... Hu, vilken rysare.

Rimbloggen sa...

De lär låtarna skulle jag vilja höra...solklara fall för Rimbloggen.

Anonym sa...

Hon sjunger inte "förkylt" då?

stuhre sa...

Om man tittar på Kristins och Birgitta Wollgårds omslag efter varann, får åtminstone jag lite känslan av "Före" och "Efter"...

Morbror Gunvard. Scary.

Jan-Erik sa...

Omslagsdesignen har ju sin naturliga förklaring i en musikvideo som väl var oerhört het runt omkring denna singels tillkomst, om jag minns rätt: "Take On Me" med A-Ha. Där var ju riktiga människor blandade med enkelt tecknade miljöer och personerna gick ut och in i det tecknade. Eller nåt liknande. Den finns säkert att titta på nånstans... Eftersom även jag äger denna singel kan jag inte mer än intyga sanningshalten i herr Drycks beskrivning denna gång: texten är ka-ta-stro-fal! Att låta en tonårig Kristin, knappt torr bakom öronen, sjunga en text som går ut på att man ska akta sej för storstadens faror och att hon minsann har sett hur det kan gå om man inte aktar sej visar på en alldeles magnifik brist på fingertoppskänsla! En äkta kalkon!

Anonym sa...

Omslagsbilden ser ut som om den är tagen på skoltoaletten när hon gick ut nian. Och med den datering som gjorts hade det väl stämt hyfsat?

Anonym sa...

Angående Patch's kommentar: Det var ett jävla smörande i varenda kommentarstråd... Är det på grund av att unga svenskars språkförmåga degenererat så katastrofalt som de blir helt lyriska när de ser korrekt skriven svenska?

Anonym sa...

hon sjunger faktiskt förkylt om rätt ska vara rätt!

Anonym sa...

Apropå kommentaren: "Angående Patch's kommentar: Det var ett jävla smörande i varenda kommentarstråd... Är det på grund av att unga svenskars språkförmåga degenererat så katastrofalt som de blir helt lyriska när de ser korrekt skriven svenska?"

På korrekt skriven svenska skulle man inte använda apostrofgenitiv så slarvigt som vår anonyme vän gör...

Ordet du söker är "Patchs", med vanligt genitiv-s.

"Vän av ordning"

Anonym sa...

Hänger med i A-Ha -vågen som möjlig tidsenlig förklarning till en godtycklig lågstadieklass perspektivövningsuppgift. Hon är "i tiden", så inget "fel" där; men: serpentinen! VARFÖR? Mycket, mycket annat här i bloggen förtjänar ett "varför", men dethär i allra högsta grad! Blå sprayserpentin är i detta sammanhang totalt ofattbart. Varför int vispgrädde eller brunsås?
Denna blogg tillför vardagen en ofattbar njutning, såväl till innehållet som språket. Trots att jag inte är någon språkpolis, uppskattar jag den fenomenala användningen av det svenska språket. För övrigt så är ju "vår" finlandssvenska ännu inte helt degenererad, snarast lite generad... :D

amanda sa...

kul att du lyssnar igenom alla horribla kreationer också.. snacka om devotion :)

Patch sa...

Tack Anonym för komplimangen som du gav när du implicit kallade mig för ung. I och för sig med degenererad språkförmåga, men ändå. Jag är 48 år och arbetar som universitetslärare med språket som redskap. Jag blir inte heller lätt imponerad av språkbehandling men Herr Dryck har en underbar humor med en mycket skön stil och en fantastisk tajmning. Vi är många som tycker så och jag tycker det är konstigt att du orkar kritisera vårt sinne för humor.

Anonym sa...

Dessutom med ett sånt slarvigt engelskt genitivbehandlande. Pinsamt.

Anonym sa...

Jag vill då såklart knulla henne.

Anonym sa...

Varför det? Som straff?

Anonym sa...

Det finns faktiskt ett ord som heter försynt. Om det passar in i sammanhanget är en annan sak.

från http://sv.wiktionary.org/wiki/f%C3%B6rsynt

försynt

som tonar ned den egna personligheten på ett tilltalande sätt
bara ett försynt påpekande
en försynt knackning på dörren

Anonym sa...

Eh... tack, men vi visste redan att ordet "försynt" existerar. Att det inte passar in i sammanhanget var liksom hela poängen.

Helen sa...

Herrekuut! Detta är värt någon utmärkelse eller pris i grävande journalistik. Inte för att världen blir en bättre plats av vetskapen, men den slår som en slägga, tungt och obevekligt mot alla omkring. Jag är lite tagen. Måste smälta det en stund.

Anonym sa...

a, Kristin var alltså 15 år när hon sjöng in detta. Det har jag räknat ut för jag slog upp att hon kom till världen 1969. Är ens röst färdig när man är 15 bast? Tror inte det.

22 oktober 2010 14:09

Erik Andrén sa...

Finns nu på tuben:
http://youtu.be/cEwL6PX0A-8

Wiktor sa...

Som anonym sa 24 oktober 2010 23:03 så sjunger hon förstås "förkylt" och varken försent eller försynt. Förkylt är väl precis den typen av snäll stockholmsslang som passar in i en låttext med denna profil från 1984.

Att en 15årig Kristin Kaspersen sjunger ett försök till en blasé skildring av det farliga storstadslivet är väl också precis i tidsandan. Lustans Lakejers Johan Kinde fyllde 17 år när de gav ut sin debutsingel Diamanter om det dekadenta jetsetlivet 1980. Niklas Wahlgren fyller 17 när "Filmen G" spelas in 1982 och handlar just om ungdomar i storstad som är på glid.

Och har du som tonåring uppvuxen i en stad, nu eller då, inte stött på några jämnåriga som hamnar i trubbel så har du nog haft en nog så skyddad uppväxt.

Lite underhållande med er som försöker analysera Kaspersons pekoral har så dålig koll.