2009-09-08

Benkt Åscars - Danskul 1

 
Smaka på det bandnamnet! Ja, med Å.

Benkt Åscars består av fyra herrar i luddiga hattar och icke inkopplade instrument. Dragspelaren till höger fångades i ett halvblundande läge, basisten tittade högt över kameran medan trummisens glasögon reflekterade blixten på ett härligt bländande vis. Gitarristen tittade rakt in i kameran med fullkomligt manisk blick medan han tog ett vågat ackord med ringfingret under halsen. En klockren bild kort sagt.

Till alla er som (liksom jag) kan irriteras till tårar av asymmetri och snett hängande tavlor kan jag meddela att det inte är jag som frilagt bilden dåligt, utan omslaget är faktiskt utformat så; med en centimeterbred vit rand till höger om fotografiet men ingen på vänstersidan.

Ännu ett band som valde att sätta en etta efter sin första titel.

1986.

35 kommentarer:

Anonym sa...

Herr Dryck klarade igen av att inte ge sig in på lyteskomik, vilket i detta fall skulle ha varit mycket lockande :-)

Anonym sa...

Du fick ju till det rätt i rubriken, men inte i texten...
Vem i sina sinnes fulla bruk kan tro att "Benkt" stavas "Bengt"?

Petter sa...

Helt otroligt att jag blir den första att kommentera det men: ...Skjortorna!!
Många är de band som har tryckt upp egna t-shirts, både för fansen och sig själva, men riktiga skjortor känns betydligt ovanligare. Att då dessutom göra det i någon slags luftig Hawaii-variant, med patenterade 80-tals "spray"-fades i blått och rosa, och som grädde på moset trycka det förskräckliga bandnamnet, i ett nästan lika förskräckligt typsnitt, upp-och-ned i ett antal olika vinklar... Det kräver mod och innovationsglädje. Deras promotion-stånd måste dragit långa köer efter varje spelning.

Sen älskar jag hatt-hakbanden. De ser så där sött behandlingshem-chica ut. Visst hade det varit underbart om trummisen haft sina trumstockar hängande i små snören från ärmarna som dagisbarns-vantar också?

Andreas sa...

Haha! Trummisen ser så obekväm ut. Det ser nästan ut som han är på väg att börja gråta ju.

ctail sa...

Kanske hade Benkt Åscars ytterligare en medlem som stod till vänster i bilden, men som blev sparkad eller tog livet av sig innan omslaget fick sin slutliga utformning. Det skulle förklara assymetrin.

Det skulle vara intressant med statistik om hur många dansbandsplattor som hetat Någonting 1, men aldrig följts upp med Någonting 2.

fredrik sa...

alla dessa skivomslag, är det från din egna samling?

Anonym sa...

Detta verkar ju uppenbarligen en smula tillgjort, vilket sänker katastrofalitetsfaktorn betydligt.

DanielC sa...

Orkesterns egendomliga och skojfriska namn är nog bara en undanmanöver som ska försöka skapa positiva vibbar, eftersom alla medlemmar ser ut som seriemördare från den amerikanska södern.

Neurotica sa...

Namnet Benkt Åscars måste vara något slags försök att vara vitsig får man förmoda.Och ja,även jag är inne på tanken att denna självironi är till för avledning eller undanmanöver från för mycket redneckvibbar...

Stene Stenkaka sa...

Dragspelaren är ju nästan lika ful som jag. Vad är det för bas? Den var snygg! Varför har gitarristen en fendergitarr? Det är ju bara skitmusik de spelar, och då kan det väl duga med en Hondo 2 elplanka från Hobbex (rostfria strängar och svajarm). Jag har förvisso inte lyssnat på jävlamöget, men jag sätter min skrumplever på att skivan är jävligt usel.
Stor eloge till herr Dryck för den synnerliken fasansfulla bakgrundsfärgen. Har du plankat den från insidan av tolvfingertarmen på ett getfoster?

Sir Elof sa...

Basen är en Ibanez, ser ut som en rickenbakker-kropp.

Varför står texten upponer på deras hemska skjortor?

Anonym sa...

grabbarna på kanterna är ju dyngraka, otroligt att de ens kan stå upprätt vid fotograferingen.

Neurotica sa...

Kom det förresten någon "Danskul 2" måntro?

L sa...

Haha! Killen till vänster ser ut som Johan Rheborg. :D

A2D2 sa...

Tack för att du ännu en gång har förgyllt min dag, Herr Dryck!

Jois sa...

Benkt är den påtände killen i mitten. Åscar är hans inte fullt lika påtända bror bakom trummorna. Till vänster står Percy Nilegård och till höger står din dagliga SL-busschaufför.
Percy var bandets manager och den som lät trycka upp skjortorna billigt, i kiev. Tur eller otur så blev den beställningen en språkförbristning då epitetet T- försvann någonstans på vägen mellan Percy och sömmerskan. Percy heter idag Pernilla och jobbar som hundfrisör.
Benkt och Åscar satt tills relativt nyligen i fängelse för väpnat rån.

Anonym sa...

Hrm hrm. Borde inte trummisens pukor ha någon slags "kropp"?

Anonym sa...

Killen bakom trummorna heter faktiskt Benkt Åscar (poor bastard)
http://hem.passagen.se/smrs/reftele/benkt/index.htm

Jonas sa...

Det värsta är att Benkt har samma skjorta än idag!!! Tittar man på hans hemsida, http://hem.passagen.se/smrs/reftele/benkt/index.htm, under bokning så ser man honom galant uppträda på ålderdomshemmet i samma mundering.

Rimbloggen sa...

Gissar på 1978 eller -79...
Omslaget vinner väl inget på Åskarsgalan, direkt...även om de spelar jävligt bra. R

Anonym sa...

Som sagt tack för att du förgyller våra dagar herr Dryck! Man skrattar så man gråter (eller tvärtom...)

Anonym sa...

Hej! Det är alltid lika roligt att läsa det du skriver. har fått mig att skratta högt många gånger :) Jag VET att du bara skriver om plattor du själv har och så vidare, fick bara en tanke.. Råkade ramla in på David Hasslehoffs video till hooked on a feeling på youtube. Den är så fruktansvärd. haha och det skulle vara så himla roligt att höra vad du tyckte om den! verkligen. bara en tanke :)

Stene Stenkaka sa...

Herr Dryck!
Ett hett tips är Röda Korset, Myrorna, Pingstkyrkan och dyl.
De driver ofta secondhandaffärer och bland de gamla religiösa skivorna finns GULD till dig.

Marre sa...

man blir mörkrädd faktiskt hur de kan göra såna töntiga omslag, måste vara för att påga oss stackare :)

Neurotica sa...

Ja,lite Hasselhoff-recensioner skulle inte sitta fel...=D,man får hoppas att det finns några i Herr Drycks samling.Don´t hassle the hoff!

Anonym sa...

Den verkar vara från 1986. Använd den här http://www.slba.se/index_oldslba.html så kan du söka på den mesta musik som givits ut i Sverige, samt massa film, TV, radio, böcker och liknande.

Anonym sa...

"Överanonym"
Jag kollade Benkt Åscars hemsida, otroligt informativ, och inte nog med det, sidan är inte ens färdig!?......
Han skriver bla "Publiken får vara med och sjunga, knäppa med fingrarna och slå på knäna. Min målsättning är att vi ska trivas tillsammans, och att ni ska få en stunds avkoppling."
Jag vet inte om det är nån mer som vill va med och slå han på knäna, man skulle kanske trivas då.....
Det e ju lite konstigt, finns det massor med sadister på ålderdomshemmen"? Nå fy fan, då ska man nog åka till nåt land och begära dödshjälp innan man hamnar där.
Det vore bätte om han spelar på nån sado/machoistisk klubb, där kan dem säkert även sparka honom i skrevet också

Jonathan sa...

Dessutom: Kursiva versaler är en styggelse!

Stina sa...

Han längts ut till vänster se rju ut som Johan Rheborg...!

Element Five sa...

Klart spännande, känner denna Bengt IRL. Körde min skolbuss för många herrans år sen.

July's junk sa...

Basisten är läskigt lik Johan Rheborg

Anonym sa...

Han längst till höger ser ut att vara full.

Computress sa...

Nog visste jag att dansband fick skatteavdrag för sina scenkläder (när de var av sådant snitt att de inte gick att använda i annat sammanhang), men att de fick det för sina hopplösa och outtalbara namn också var en nyhet! :/

Benkt Åscars... Låter som ett rally för Åsa-Nissebilar...

Peppe sa...

Morsan var ihop med han som spela dragspel, och det var även hon som sydde upp de hemska skjortorna, att texten var upp å ner var ett groteskt misstag, men grabbarna tyckte inte det spela någon roll...... :)

Ulf Birger sa...

Det kom faktiskt en Danskul 2 också, på Roldex RXLP-188, 1988. På det omslaget har de vita uppknäppta skjortor och mörkröda byxor, som hålls upp av polkagrisrandiga hängslen!