2009-09-04

A. A. Milne - Nalle Puh

Vår moderna Disneybild av Nalle Puh är väl inte nödvändigtvis den mest korrekta eller på något vis ett original. Genom åren har figurerna i historien avbildats på en mängd olika sätt, men jag tvivlar på att det gjorts fulare än så här.
I-or är det inte mycket märkligt med, bortsett från att han har blåa fält på kroppen. Ugglan har en otäckt intensiv blick, men är i övrigt ganska trevligt återgiven.
Puh däremot, ser inte klok ut. Hans händer har amputerats med rena snittytor och han är skittjock. Ögonen är omgärdade av mörka områden och hans skuggor känns obehagligt mörka. Christoffer Robin är ännu värre. Hans huvud är enormt stort och består till största del av en massiv hårhjälm med en skarp ljus gjoria liggande ovanpå. Själva ansiktet är sammanklämt på en liten, liggande, elliptisk röd yta och rymmer ett par äckliga ögon med ögonskugga, två hål till näsa och en harmynt snedvriden mun. Vidare har han på sig en klänningsliknande skjorta fläckad av rosa, brunt och vitt. Armarna är så korta att händerna inte når ner till byxfickorna. På fötterna bär han randiga strumpor i rosa och galla-grönt, och ett par oproportionerligt stora bebissandaler.
Men värst är nog ändå Nasse. Han är nu en äcklig gris med utstående gråa ögon utan pupiller, han har ingen mun, han har skitäckliga små ben utan leder, han bär en blå frackjacka och små spetsiga skära skor.
Den hemtrevliga sjumilaskogen framställs här som en mardrömsatmosfär med lila förvridna trädstammar med bara mörker bakom och flugsvampar på marken. Mysigt!
1967.

46 kommentarer:

Anonym sa...

Inget mysigt omslag alls!
Någon verkar även ha försökt att amputera Nasses högra ben men kommit på bättre tankar.
Titeln då? ...och Puh finner en Tor Isedal?

Herr Dryck sa...

Haha, jag hade inte ens tänkt tanken att läsa det så! Det är ju underbart, vem vill inte hitta en egen Tor Isedal?

Stene Stenkaka sa...

Titta på titeln! Vad är det för jävla
sorts svenska att skriva varannat ord
med versal? Det trodde jag var något
som intellektuellt lågpresterande art directors hade hittat på relativt nyligen. För övrigt lär väl omslaget skrämma skiten ur målgruppen...

Stene Stenkaka sa...

Den lille vanskapte grisen, vad det nu var han hette, ger intryck av att ha tallat lite på flugsvamparna nere till vänster. Men så är ju året 1967 - the sommer of love.
Varför sitter ugglan på utedasset? Har han bajs i gumpen?

Anonym sa...

Titlen var det som även fick mig att reagera 'Puh och Nasse Nästan Fångar en Tessla' är det yoda som har skrivit det? Finna en Tor Isedal låter ju som sagt även det rätt spännande... /Mats

Madame Berg sa...

Men fy för helvete!

Daniel sa...

Barn blir lyckliga av bilder på åsnor som gråter stora pölar.

Feedback66 sa...

Haha, det här var riktigt vidrigt!

Anonym sa...

Men hur ska man nu våga somna ikväll..!? Ser mörka lila skogar och degenererade grisar så fort jag blundar.. :O

Buster sa...

Ja, "konstnären" har inte skyltat med sin signatur, av goda skäl... Alla som tycker omslaget var skitäckligt räcker upp en hand!

Petter sa...

"och Puh finner en Tor Isedal" var det första jag la märke till. Tycker det blir särskilt roligt i och med att Tor Isedal är skrivet i lite större fetare stil. Som ett utrop. Som att detta är det alla djur i Sjumilaskogen drömmer om att hitta: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/50/Tor_Isedal.jpg/438px-Tor_Isedal.jpg

För övrigt har I-or en hårman som verkar växa ända ner till analen...

John sa...

Gaah, hemska tanke.

Snacka om snedvriden bild för ungarna och jag som Disney-fan som får se det omslaget.

Det är skandal..
Christofer Robin ser mer ut som en liten flicka.
Man kan nästan se (om de nu är så) att de är amerikanare som ritat bilden. Alla är ju feta..

Anonym sa...

LSD...?

Stene: Du har inte fattat att det är ett vedertaget sätt att skriva titlar på. Och vadå vartannat ord? Det enda man inte inleder med versaler är konjunktionerna.

Anonym sa...

Men varför har Christopher Robin en rosa tunika ifrån Gina Tricot? Är han en smygtransa.

under cover sa...

Jag vaknade vid fyratiden i natt. Tur att jag inte hade sett detta omslag då, för då hade jag garanterat inte kunnat somna om.

Underbar "gnällista" i förra inlägget, Herr Dryck! :-)

Buster sa...

Anonym 8:54. Det är ett vedertaget sätt att skriva titlar på, ja, på _engelska_, inte på svenska!

Mib sa...

Hahaha, ni är så himla roliga! Nu har ni fått mig på bättre humör för resten av dagen!
Trodde först att Ior skulle föreställa in björn där borta i skogen.

Anonym sa...

Det var kanske inte alltid syratripparna var lyckade på 60-talet. Här måste kostnären ha upplevt någon slags bisarr mardrömshallis. Juste att föra över den till barnen.

unclejohn sa...

haha helt klart ett skräckomslag stackars barn som ser det där säger jag bara.

Neurotica sa...

Väldigt sextiotal.Lite Hans Arnold över det hela=horror.Men Christopher Robin är ganska söt i ansiktet ändå.Vi är nog rätt vana att antingen se Disney-versionen eller originalteckningarna(som förstås är bäst)det är kanske därför just det här omslaget känns så fel...

toktuss sa...

Tycker att Christopher Robin påminner om Monchichi på bilden.. vilket på intet sätt är en komplimang.. http://www.lester-mason.com/blog/wp-content/uploads/2009/02/monchichi-1.jpg

July's junk sa...

Jag drömde om det här omslaget inatt. en förtjänst alla gånger när det gäller musik som typ fem-åringar ska lyssna på, eller?

Nalle Puh sa...

Svansen satt på Tor Isedal. Jag fann den. Tyvärr dök en kille från motorsågsmassakern upp och började kapa mina armar. Det är därför tassarna ser så konstiga ut. Christoffer Robins bror heter förresten Monchhichhi. Han är en riktigt ful napp-apa.

Snowroller sa...

Jag bävar för hur Tigger hade sett ut om "konstnären" hade fått för sej att måla in honom där också.

Anonym sa...

En blodtörstig människoätare kanske? Undra varför han inte får medverka?

Anonym sa...

Ha ha ha! Nasse ser ut som det äckliga grishuvudet de dansar runt i flugornas herre. Det vill säkert alla barn leka med.

Janne sa...

Utan att på något sätt ha dubbelkollat detta så har jag för mej att Tiger inte fanns i Sjumilaskogen från början utan dök upp hemma hos Puh i en av historierna. Dessa berättelser utspelas kanske innan Tiger dykt upp och följdaktligen är han inte heller med på omslaget. För att skrämmas lite grann kan jag meddela att detta omslag t.o.m. användes till första utgåvan på CD! Till vol 2 och 3 fixades originalbilder (alltså INTE Disney) vilket fick till följd att serien såg helt puckad ut när alla tre skivorna låg bredvid varandra. Två fullt anständiga bilder tillsammans med Nalle Puhomslaget Från Helvetet...
Idag är tyvärr alla tre utbytta mot enhetliga omslag.

Anonym sa...

Den här skivan minns jag från min barndom.
Jag tyckte faktiskt att Nasse såg lite obehaglig ut redan då. Christoffer Robin har helt klart en del androgyna, dockliknande drag.

Anonym sa...

Men titta på grisfan!!!!! han har ingen överkropp, halsen börjar ju vid magen. Och jag får en svag bild i huvudet om hur tigern hade sett ut om han varit med, tänk själv tiggers beteende med 60-talets (ungefär 67-77) innegrej att röka på!!!!! läskig tanke va

Anonym sa...

fula fula christopher robin! han ser ut som chuck-den onda dockan!

Parro sa...

Du, jag skrattade så jag grät till sist, fy fan så roligt skrivet!! xD

Anonym sa...

Den som illustrerade detta måste ha tagit duktiga mängder syra.

Anonym sa...

F.ö har jag min bld av Puh & kompani duktigt färgad av hur de framställdes i böckerna "Nalle Puh" och "Nalle Puhs hörna." Och det tänker jag fortsätta med.

Anonym sa...

En annan spännande detalj är att uggla, av hjärtat på dörren att dömma, just verkar ha kommit ut från dass. Det ger den intensiva blicken helt nya dimensioner.

Anonym sa...

Jäkligt snyggt omslag!

Anonym sa...

Jag tänker på Garbage pail kids när jag ser Christoffer Robin, de där gamla samlarkorten med dockungar i en massa morbida/äckliga sammanhang :)

Rickard sa...

Jag tyckte att omslaget var fint. :(

Yewtree sa...

I like their picture of Eeyor! Winnie-the-Pooh and Christopher Robin are wrong, but Eeyor is quite cute.

Anonym sa...

Skojjar ni! Det här omslaget var ju grymt! En sällan skådad estetik. Jag underkänner härmed denna blogg. LÄGG NED!

Anonym sa...

Vilken okänd fara har Nasse lagt märke till och visar en avskräckande karatespark?

Anonym sa...

Är det bara jag eller gråter Ior?

Movitz sa...

"...skitäckliga små ben utan leder..."

Jag kan inte sluta le.

Tony Lind sa...

Jag tycker Christoffer Robin påminner lite om en sån där Mon Chi Chi, eller vad de hette...
Tack för övrigt för den ultimata kioskvältaren bland bloggar! Jag tittade in för första gången igår, och har idag träningsvärk i magmusklerna av att jag skrattat så hysteriskt nästan oavbrutet sen dess! Tack! Tack! Tack!
Så här roligt har jag inte haft sen vi draggade efter svärmor i fel sjö!

Anonym sa...

Varför har Ior blivit blåslagen?

Lurvas sa...

Inte nog med att den stackars åsnan står ensam i en glänta och gråter, uppenbart utfryst av övriga gänget (det syns tydligt att Puh pekar hånande mot honom, hade han haft fingrar vet jag exakt vilket av dem som hade varit uppsträckt). Hans tårar bildar vita pölar på marken!
Den enda jag får ut av det är att I-or gråter sperma.

Anonym sa...

va, jag tyckte den var fin!