2009-06-24

Sten Carlsson & Salta Mandlar - Extrasaltat

Detta är en platta som jag länge hållit ögonen öppna efter, och som jag nu äntligen fått tag på.
Det handlar om Sten Carlsson och hans salta mandlar, ett gäng som vi sett förut, men aldrig med en så dålig idé som denna. Sten är jättestor och glad, ännu en gång den uppenbara huvudpersonen. I sin hand håller han en liten plåtburk, i vilken hans salta mandlar sitter och trängs. Det är svårt att föreställa sig hur ett sådant koncept skulle kunna funka snyggt och fräckt, och mycket riktigt gick det åt skogen. Låt oss titta närmare på den där burken full av människa. De hopplöst inklippta killarna sticker ut åt både höger och vänster; ett hårsvall och en axel flyter ut över vänsterkanten och en jeansaxel över den högra. Notera även hur trycket på den vänstra killens tröja glider ut genom burkens sida och vidare på Stens pekfinger. Vidare är den någon slags skarv över deras huvuden som en skev gemensam gloria.

Det finns en annan riktig generalmiss här på framsidan som ni kanske tänkt på vid det här laget. Som jag skrev håller Sten i en burk med salta mandlar, men gör han verkligen det? Visst, kompbandet kallas så, men nötterna på burkens sida ser inte alls ut som mandlar. Det ser ut som cashew- och jordnötter, och varför hade de brytt sig om att dölja burkens text med något trött troll om det inte vore för att det stod något annat än salta mandlar på burken? För att få klarhet i detta, och för att få dela med mig av ännu fler klavertramp på samma skiva, vänder vi på åbäket och spanar in baksidan.


Här ser vi burkens innehåll tydligt och klart, och mycket riktigt ser vi inga mandlar. Den skarpsynte kan även se innehållsförteckningen tala om cashewnötter och möjligen hasselnötter. I och utanför burken ser vi små porträttbilder av hela gänget, med sina balla smeknamn under.
Uppe till vänster ser vi två väldigt suddiga män. En av dem heter "Roadies", den andre heter bara "Road". Jag vet inte vilket som är värst; att heta någonting i pluralform eller att bara heta "Gata". I burken sitter även en stackare som stuckits ner så djupt i nötterna att hans namn uteblir, om man vill veta vad han heter får man använda uteslutningsmetoden och gå igenom listan i högerkanten. Gissa om det blev gnäll om det från hans sida när plattan var klar.

Detta var ännu ett barn av skammens år 1977.

46 kommentarer:

Bengt Slask sa...

Man blir ju rätt sugen på att stoppa 15 enkronor i ett kuvert och skicka till Laila i Sollentuna,, kul å se vad man får tillbaka! =)

Herr Dryck sa...

Gör't!

Joakim sa...

"diggarclub"

Petter sa...

Jag älskar hur "Rajje" på framsidan på något jävla sätt både befinner sig framför (kroppen) och bakom (håret/huvudet) de två killarna ovanför honom i burken.

Låten Börja Motionera känns som något jag gärna skulle vilja höra. Om inte annat så för att uppleva denna fantastiska mängd percussion de verkar ha klämt in på skivan.

Typsnittet är för övrigt okej, om det bara inte hade varit så hopplöst snedställt och inklämt för att få plats bredvid Sten "Stene" (fantasifullt smeknamn) Carlssons gigantiska nylle...

Kung Erik sa...

Den överste mannen i mandelburken; antingen har han klippt sig själv när han varit på lyset, eller gick han fel när han skulle till frisören, och hamnade hos skomakaren.
Jag trodde faktiskt att den frisyren föddes och dog med Pugh.

Patrik sa...

Observera även att detta vax inte bara sigillerats en gång med "En kvalitetsprodukt från Toniton AB" utan vi snackar dubbelsigill. Antar att det måste betyda superkvalitet?

Molly sa...

Men det är ju tydligt jordnötter och inget annat!

Anonym sa...

Skorna matchar i alla fall.

Magnus sa...

Enligt hitta.se har Laila numera bytt adress i Sollentuna. Kanske blev hon trött på att varje dag sprätta kilovis med kuvert innehållande 15 kronor...

Magnus sa...

Jag är oerhört nyfiken på hur M Carlsson fått "Living next door to Alice" (7 stavelser,2+1+1+1+2) till att bli "Är ej längre nära Alice" (8 stavelser,1+1+2+2+2).

Kan någon komma på en musikaliskt bättre översättning? Jag föreslår "Vara långt bort från Alice"

Helene sa...

Vad underbart att de har en fan club! Jag måste omedelbart gå med! Börja motionera med er nu!

Sven sa...

Kan inte "roadies" syfta på roddare ? De är ju fler personer på baksidan än på framsidan.

Herr Dryck sa...

Sven: Jo visst är det så, grejen är att EN person fått betäckningen RoadiES.

Magnus sa...

Roadies är ett fascinerande epitet... Ursprungligen (i USA) hänvisar det till den lokala arbetskraft som fanns tillgänglig för turnerande band "along the road". De engagerades (=utnyttjades) för att de var fans till bandet som skulle spela, och fick bära högtalare, ljusriggar och annan skittung utrustning.
Men någonstans i Sverige så slog väl socialdemokratin till - och fri arbetskraft bannlystes. Alltså måste någon identifierad arbetskår ta sig an arbetet - så uppstod Roadies i Sverige. En sidohistoria är att med Amerikanska mått mätt, så ska en svensk "roadie" jämnställas med "Stage Manager" eller "Executive Light Engineer" eller nåt liknande - men det är en helt annan historia...

Betong-Birger sa...

Det där flinet som Sten Carlsson viftar med på framsidan...

Anonym sa...

Stavas det verkligen "stråkarr"? Känns som jag har missat något här...

Herr Dryck sa...

Stråk-arr = Ett arrangemang för stråkar

Anonym sa...

Ögonen på killen till höger i burken indikerar att han rökt en rejäl holk just innan fotograferingen

Nye Nalle Puh sa...

Minns en obehaglig bok från när jag var mindre. Den handlade om en färdigkonserverad kille. Här har fabriken lyckats få in hela fyra stycken. Jätten Sten öppnar för att tugga i sig dem som om de vore geléråttor. Det här är visst ett av många band som dog den svåra dansbandsdöden runt 1979 - och det trots pinsamma discorhytmer redan 1977. Riktig bottenplatta - särskilt då covern på Wolfgang Amadeus Mozart.

Huedelul sa...

Har kollat precis med birthday.se - Laila bor kvar i Sollentuna; fast på en annan gata.

Snowroller sa...

Det står att alla utom steel guitar-spelaren hanterar percussion. Det får mej att tänka på SNL-sketchen "More cowbell". Undras om det låter så på skivan också.

Taschatule sa...

Hur desperat är man som band när man trycker upp Fan Clubens orförande med adress och allt på baksidan av fodralet????? Undrar vad killen till höger i burken, vars namn ej visas på baksidan gjort för ont då han verkan lite utstött. Notera att han får sitta inklämd i locket på framsidan, och att locket liksom skär in i huvudet på honom. :-) Ha en skön semester Herr Dryck!

Fredrik sa...

Jävel vilket perry omslag! Gött att Dryck även bjussar på en baksida också. Mer sånt!

Tänka om alla kunde skicka ett brev till Laila och fråga om klubben lever och mår bra. Vad säger alla läsare, skall vi göra slag i saken??

Tobias sa...

Ett litet plus i kanten för att de faktiskt lyckats få till samma typsnitt på framsidan av LP:n, som på jordnötsburken! Hur fascinerande är inte det?

Sara sa...

Hahahaha! ;)

Anonym sa...

1977. Detta år kunde man välja Sex Pistols debut, Bowie's Low, Clash och Talking Heads första plattor...eller så köpte man Sten Carlsson & Salta Mandlar med Extrasaltat... /Mats

Anonym sa...

Att det står "Road" på den suddige mannen på baksidan är inte ett dugg konstigt. Han ser ju faktiskt road ut.

Karin Lindström sa...

Synd att hon inte bor kvar på Bygatan, det är ju min granngatan! Hade gärna betalat 15 kronor för att få affisch och dekaler..
är också grymt sugen på att höra hur Börja motionera låter.

Mib sa...

Helt klart jordnötter och en och annan kashewnöt...

Queenbee sa...

Åh, det var något av det mest underbara jag sett i konvolut-väg! Jag undrar dessutom vem som gjorde det. Vem var den grafiska designern som fått uppdraget att skapa omslaget? Hur lång tid hade personen ifråga på sig? Hur gick snacket kring idéer och uppslag för bilder och burkar? Skulle vilja varit en fluga på den väggen. :D

Å andra sidan tycker jag nästan att konvolutet i sig själv erbjuder en hel del information om hur resonemanget såg ut... Ett underbart exempel på 70-talets dansbandsikonografi!

Queenbee sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rimbloggen sa...

Tommy Aperia heter killen som spelar orgel. Tungt namn. Låter som en wrestler.
Undrar även vilka och hur många medlemmar av Sveriges Radios symfoniorkester som medverkar på plattan. Att de vill vara anonyma förstår man ju.

Marre sa...

man älskar att hata dem :D

Lage R Blad sa...

Malta sina sandlar
Sten gör så gott han kan
Laila äter bär
som tilltugg att ta till

En trappa upp hon bor
Sten kallas för Stene
Rajje står på tur
med skidor i kappsäck

Fler dikter:
http://lagerbladpoesi.blogspot.com/

välkommen

Björn Jakobsson sa...

Börjar vara lite less på att stirra in i Sten Carlssons nuna varje gång jag besöker här ... inga nya förfärliga omslag på gång snart?

Herr Dryck sa...

Sommarlov! Snart kommer hösten och då sätter det igång igen.

spamalot.blogg.se sa...

käcka låtar det verkar vara :D underbart att man kunde gå med i fancluben för endast 15 spänn :D helcoolt :D Hahaha

Neurotica sa...

Jag ser minsann en cashew som ligger på bordet:-D Härligt med gamla naiva Sverige som dog någon gång när kabel och satellit-teve kom.Om det finns något samband överlåter jag till andra att avgöra.
Skulle en låt med den kul titeln "Börja motionera" slå som något annat än ironi för moderna indiekids idag(sådana som gärna skulle vilja ha de där dekalerna kanske)?
Det är nästan så man önskar att man faktiskt mindes sjuttiotalet.Jag var själv småbarn då.

Anonym sa...

ryssarna kan dom också
http://englishrussia.com/?p=2998#more-2998

Tone sa...

Uppdatering NU! har tråkigt :< varför är du så seg?

Orne sa...

Jag växte upp i just Sollentuna på 70-talet, och min mamma kallade alltid jordnötter för "salta mandlar", så trots allt var dom kanske inte helt fel ute?

Mortsbo SLim sa...

Teknikern Acke Gårdebäck var tydligen inblandad i Secret Service's platta "Oh Susie". Han startade Park Studio samma år som denna platta gavs ut: var det kanske den allra första plattan inspelad i denna legendariska studio, som sedemera togs över av "rockgruppen" Kent?

"Park Studio was built in 1977 by Acke Gårdebäck. In the year 2004 Park Studio was bought by the Swedish rock group Kent."

jonis sa...

Näää...nu måste någon träda fram och försvara Sveriges coolast/bästa dansband!!
Ingen i diskussion verkar ha lyssnat på skivan....då hade ni avgudat Stene och gjort samma nördiga grej som jag efter år av lyssnande; i början av 2000-talet sökte jag och en polare upp honom när han spelade keyboard på Pensionärernas dansträff på David Bagares gata och fick Extrasaltast signerad! (Det kan låta som att jag är går i träskor och kommer från Skara, men ni hade gjort samma sak). Det är Sveriges i särklass bästa partyplatta (välgjorda up-tempolåtar blandat med sköna ballader). Grymt gung på "I´m a man", glädje i "börja motionera" och askön text i "Hela natten är min"...lyssna på den så kommer ni ta tillbaka allt ni skrivit under era kommentarer...de komemr vara dina husgudar och du kommer precis som jag gjorde...springa runt på alla secondhand-butiker och leta efter plattorna!! Det här är inget vanligt dussin-dansband...

L sa...

Glöm inte att Kung Calle också är en gata

Anonym sa...

Börja motionera... http://www.youtube.com/watch?v=ep6S2PUaUKw&feature=related

Anonym sa...

Bara jag som trodde dom klämt in en bild på Iggy Pop (http://991.com/newGallery/Iggy-Pop-Lust-For-Life---P-10842.jpg) i hörnet på baksidan innan man väl fick upp bilden i storformat och såg att det var Laila?